top of page

MINIBUSEXCURSIE WINTER OP TEXEL: DE REGEN NET (NIET) VOOR!

Maandag 18 december 2023


Texel is jaarrond een plek waar je als vogelaar blij van wordt, dus proberen we ook elk seizoen een paar keer met een busje vol enthousiastelingen het eiland te bezoeken.

Gisteren stond de eerste van twee winterexcursies op de planning, maar zoals zo vaak tegenwoordig waren de weersvoorspellingen niet echt in ons voordeel. We trekken ons daar doorgaans niet veel van aan en laten ons daar al helemaal niet door uit het veld slaan, dus vol goede moed staken we vanuit Den Helder over en begonnen we onze vogeldag zoals bijna gebruikelijk aan de Noordzee. Wanneer deze in de buurt is, moet je daar als vogelaar natuurlijk even over kijken; dat levert niet zelden heel leuke vogels op. En zo ook vandaag. Het was misschien niet zo zeer dat er soorten vlogen waar we steil van achterover sloegen, maar er vloog vooral veel! Alken, zeekoeten, Drieteenmeeuwen, Jan-van-genten, Zwarte zee-eenden en duikers; heel veel duikers! In een relatief korte tijd passeerden er vele tientallen, de meeste uiteraard Roodkeelduikers (de meest algemene soort in onze wateren) maar ook in elk geval één duidelijke Parelduiker. Het was erg vermakelijk en ik kon me er maar moeilijk van losmaken... ;-)

Parelduiker (twee in één foto)

Roodkeelduikers

Alk

Pontische meeuwenman op iets doods

Het weer viel voorlopig mee, dus besloten we een wandeling te maken in de mooie Slufter. Op weg er naartoe werden we meermaals opgehouden door groepen ganzen waaronder honderden/duizenden Toendrarietganzen, maar ook twee grote groepen Kleine zwanen met daarin o.a. een exemplaar met ring en zender. Een Casarca was een opvallende, tropische verrassing. Met veel moeite wisten we uiteindelijk de Slufter te bereiken ;-)

Landschappelijk is het er prachtig en als je tot het eind doorloopt, nemen de aantallen vogels ook gestaag toe. Het meest bijzondere dat we zagen was een groep van 16 Fraters; een zeldzaamheid op het eiland. Helaas bleek de groep Strandleeuweriken tijdelijk onvindbaar, wel waren er meerdere Veldleeuweriken, Oeverpiepers, een Sperwer, veel Drieteenstrandlopers, Pijlstaarten, Eiders, Brilduikers en Rosse grutto's voor handen.

Kleine zwaan WIT 362E met zender (Foto: Wilma van der Pols)

Casarca met Kol-, Grauwe-, Rot- en Toendrarietganzen

Lelijke hybride Keizerachtige gans. Ofzo.

Fraters

Fraters

Veldleeuwerik

Jonge Kleine zwanen

Nog steeds was het droog, maar aangezien het tijd was voor een sanitaire break, wat schoonmaak van de lenzen en een kopje koffie togen we eerst naar het Vogelinformatiecentrum. Na een zoals gebruikelijk warm ontvangst op deze fijne plek konden we er weer tegen werden we op het Wad nabij de Cocksdorp vermaakt met vele overtijende steltlopers en eenden. De leukste soorten waren o.a. 5 Paarse strandlopers, 2 Zwarte ruiters en een grote groep IJslandse grutto's. Geinig was ook een jonge man Topper is een sloot (!) nabij het Vogelinformatiecentrum.

Topper (Foto: Dirk Haaijema)

IJslandse grutto's

IJslandse grutto's met één Rosse grutto (rechtsonder)

Leuk vergelijkingsplaatje: Zwarte ruiter (links) en Tureluur

IJslandse grutto's en een Rosse grutto

Zwarte ruiter

Langzaam moesten we weer zuidwaarts richting de boot. Langs de Waddenkust stopten we bij de IJzeren kaap en net toen ik, behalve de vele Eiders, Middelste zaagbekken en Brilduikers, een Kuidfuiker in beeld kreeg, begon het ineens flink te miezeren en nam het zicht ineens flink af. Het lukte enkele nog net de vogel in beeld te krijgen voor 'ie in nevelen verdween. Meteen was het ook kil en nat, en dat was voor ons het

signaal om er langzaam maar zeker een einde aan te maken. We reden nog wat rond op kansrijke plekken, zagen Kleine zeiverreigers op meerdere plekken, een Nonnetje en twee opviegende Witgatjes, maar eigenlijk lukte het niet meer om nog echt serieus te zoeken. Het licht ging uit, de douche ging aan. Al met al kostte de regen ons de laatste drie kwartier op het eiland; jammer maar daar hadden we vooraf meteen voor getekend!

Zonder dat we nu de meest zeldzame dingen hebben gezien kwamen we ruim boven de 70 dagsoorten uit en hebben we vooral een lekkere dag op dit fijne eiland gehad!

165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page