top of page

LAUWERSMEER COMPLEET: IK HEB EEN WAGEN VOLGELADEN...

...en ik zou niet durven om de tekst van het liedje nu af te maken! Ik vervolg objectief zoals het was: vol met louter dames! Nee, vogels kijken is al lang geen zaak meer van oude heren met baarden, steeds meer vrouwen en ook jongeren nemen de verrekijker en camera ter hand en gaan er lekker op uit, al dan niet met ons ;-). Tijdens deze minibusexcursie bestond dus de hele groep uit dames, dat had ik volgens mij nog niet eerder meegemaakt.

Niet dat het ook maar enig verschil maakt, overigens; de sfeer tijdens de excursie was zoals gewoonlijk: gezellig, positief en ontspannen.

We startten met een wandeling aan de zuidkant van het gebied en kregen meteen een portie roofvogels opgediend: Torenvalk, Buizerd, Havik, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief en Zeearend (bij nest) passeerden de revue, maar de Baardmannen (een verzoeknummer) deden dat dan gek genoeg weer niet. Een roepende Cetti's zanger is toch zeker nog noemenswaardig in dit deel van het land. In grote delen van Nederland struikel je er inmiddels over, maar in het noorden zijn ze nog flink schaars. Ook een overwinterende Tjiftjaf in het riet was geinig.


Havik

We reden voor de verandering en om weloverwogen redenen eens met de klok mee om het gebied en passeerden al spoedig wat veelbelovende locaties voor leuke ganzen. Het duurde waarachtig niet lang voordat ik ook deze groep een Roodhalsgans kon opdringen! ;-)

Roodhalsgans!

Roodhalsgans met Rotganzen en Anjum.

Via de Bantpolder reden we voor o.a. een sanitaire stop via de haven van Lauwersoog. Daar vonden we tussen de vele Steenlopers vrij makkelijk meerdere Paarse strandlopers; altijd geinig en voor enkele deelnemers een verre van alledaagse soort (voor wie is het dat wel?).

Zoek de Paarse strandlopers! Er staan er twee op deze foto!

Het Groninger deel bracht ook al geen Baardmannen zoals we ze graag zouden hebben gezien; we moesten helaas genoegen nemen met wat vliegende exemplaren. Verder was het ook vrij rustig, met o.a. veel Waterpiepers, een Nonnetje, meerdere (baltsende!) Brilduikers en een IJsvogel.

Baltsende Brilduikerman

Het tweede deel van de middag rekten we het begrip "Lauwersmeer" een beetje op en bezochten we de kwelders ten noordwesten van het gebied. Sterker nog, we bezochten dat deel twee keer, onderbroken door een bezoek aan o.a. de Ezumakeeg. Om dat laatste gebied eerst even "af te handelen": we zagen daar vooral verschillende soorten eenden, maar over eenden niets dan goeds! In mooi namiddaglicht zijn soorten als Wintertaling, Smient, Krakeend, Slobeend en Pijlstaart gewoon schitterende vogels!

Pijlstaart

Alle lof voor eenden, dus, maar eerlijk is eerlijk: de kweldersoorten spreken toch net een beetje meer aan! Het was en is er nog steeds genieten, want we zagen weer enkele noordelijke pareltjes en specialiteiten in de vorm van Sneeuwgorzen, Fraters, Oeverpiepers en... Velduilen! Ook vandaag waren ze weer goed in vorm en was het genieten geblazen met meerdere jagende vogels. De grootste verrassing kwam echter in de vorm van een adulte Dwergmeeuw, die kortstondig langs de pier foerageerde tussen de Kokmeeuwen. Erg gaaf hier en in deze tijd van het jaar!

Dwergmeeuw; een heerlijk meeuwtje!

De Velduilen zaten aanvankelijk nog lekker in de luwtje en keken ons vanuit daar enigszins wantrouwend aan...

Sneeuwgorzen!

Aan het eind van de middag was er echter volop actie bij de uilen!

LAstig te zien, maar op deze foto Putters en Fraters (met roze stuitjes!)

Dwergmeeuw; stiekem mijn soort van de dag!

Nogmaals.

Scholeksters met de lente in de kop. Denk het geluid er maar even bij ;-)

Velduil

Sneeuwgorzen.

Ook de Blauwe kiekendieven en een tweede IJsvogel zijn de moeite van het vernoemen nog waard en maakten deze dag mede tot een frisse doch fijne in het altijd veelbelovende Lauwersmeergebied.

Deelneemsters: dank voor de mooie dag en mocht u nog eens mee willen: www.birdingholland.nl/dagexcursies . Er is nog plek op excursies in de komende weken, waarin we o.a. de Blauwborsten zullen kunnen verwelkomen! #zinin

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page