top of page

LAST MINUTE WANDELEXCURSIE SLOTPLAATS: Mibo-bonanza!

Naar aanleiding van de weersvoorspellingen en de veelbelovende proefexcursie van een week eerder, hebben we afgelopen donderdag (6 februari) maar weer eens een last minute ingepland, ditmaal op landgoed de Slotplaats in Bakkeveen en als thema bosvogels/spechten. De belangstelling was zoals altijd dik in orde en zo werd om 9.00 de gebruikelijke koffie geschonken, koek uitgedeeld en waren we om 9.15 klaar voor een mooie ochtend wandelen in één van de meest afwisselende en meest vogelrijke bossen van Noord-Nederland. Ik kan moeilijk een bijzonder inspirerend verhaal vertellen over alle bospaadjes die we hebben bewandeld en alle bomen die we onderweg zijn tegengekomen, dus ik beperk me ditmaal even tot een samenvatting van de waarnemingen die we in de uren na de koffie hebben gedaan. De meest in het oog springende soort was zonder twijfel de MIDDELSTE BONTE SPECHT ("Mibo"). Nog nooit zag ik ze zo makkelijk en zo vaak als vandaag. Op een gegeven moment zagen we er VIER tegelijk in een boom met elkaar klooien, maar her en der hadden we ook nog losse individuen of paartjes. Het zouden steeds dezelfde vier kunnen zijn geweest, maar het is niet ondenkbaar dat er zich wel zes exemplaren in het bos bevinden. Erg gaaf dat deze tot tien jaar geleden erg zeldzame specht het tegenwoordig zo goed doet, want ze zijn een lust voor het oog!

Middelste bonte specht

Bij zowel baltsen als territoriale twisten (ruzie en liefde liggen soms dicht bij elkaar ;-)) worden de rode kopkapjes als een hanenkam opgezet en lijkt het rood ineens nóg feller en knallender!

Middelste bonte specht

Tweede hoogtepunt was een soort die doorgaans ook behoorlijk lastig is vanwege z'n schuwheid en de grootte van de territoria: de ZWARTE SPECHT. We zagen uiteindelijk een vrouwtje, maar het bleek een exemplaar dat op professioneel niveau verstoppertje bleek te kunnen spelen. Zij zat er, maar probeerde op de voor de soort welbekende wijze aan de achterzijde van de boomstam uit het zicht te blijven, wat haar prima afging. Uiteindelijk duurde het spelletje haar klaarblijkelijk te lang en vloog 'ie al roepend ver het bos in; wij moesten het doen met één bewijsje dat aantoont dat we hier niet met fake news te maken hebben. Met dank aan de snelle handeling en het scherpe oog van deelneemster Mariska in combinatie met het goede gehoor van Dirk!

Zwarte specht in een van de schaarse momenten van onachtzaamheid tijdens verstoppertje! Foto: Mariska van de Voorde

Ander hoogtepunt: we hebben een aantal momenten van paniek onder de mezen meegemaakt (ze laten dan massaal hun welbekende alarmroepjes horen). We konden daarvan niet altijd de reden achterhalen, maar tijdens een van die momenten was het overduidelijk: er scheerde namelijk een SPERWER bijna letterlijk over onze kruinen door en landde tot onze verbazing dichtbij op een tak. Daar blijf hij lang genoeg zitten voor een aantal plaatjes en een mooie waarneming!

Verder was het behoorlijk levendig in het bos. Er werd volop geroffeld en geboord door de vele aanwezige GROTE BONTE SPECHTEN en was er veel geluid van o.a. VUURGOUDHAAN en GOUDHAAN, mezen (waaronder KUIFMEES, GLANSKOP en ZWARTE MEES, en met name die laatste liet zich ook prachtig zien!), HOLENDUIVEN (mooi geluid!), GOUDVINKEN, APPELVINK en zagen we ook de nodige EEKHOORNS. Niet alle soorten lieten zich even goed fotograferen (de zon had het moeilijk en takjes willen in het bos nogal eens spel/beeldbreker zijn), maar dat mag de pret uiteraard niet/nauwelijks drukken. Het was derhalve een mooie ochtend, met één grote kleine afwezige: de Kleine bonte specht. Deze soort begint langzaam maar zeker een "angstgegner" te worden tijdens onze bosexcursies en schittert ons veel te vaak door afwezigheid. Laten we hopen dat de ban binnenkort en voorgoed wordt verbroken!

Zwarte mees, liet zich uitzonderlijk leuk bekijken!

Holenduif; eigenlijk gewoon een prachtige soort!

Man Goudvink (vrouwtje was er uiteraard ook bij, die trekken zo goed als altijd samen op).

Zingende Appelvink, zoals gebruikelijk hoog in de boomkruin.

Er komen vast zo nu en dan weer last minute wandelingen aan (we laten dat afhangen van omstandigheden en soorten) en wellicht ook nog eens in ditzelfde gebied. Houd daarvoor onze sociale media in de gaten!

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page