top of page

LAATSTE ZEETOCHT VAN 2018: onderhoudend zonder echte klapper.

De laatste zeetocht van 2018 zit erop en we kunnen concluderen dat dit najaar niet de boeken in zal gaan als allerbeste jaar op zee ooit. Een lekkere nazomer is natuurlijk ook wat waard, maar dat heeft wel z'n weerslag gehad op de aantallen vogels voor onze kust. Positieve uitzondering daarop was de eerste tocht van dit seizoen (zie eerdere blogpost), daarna was het relatief rustig doch altijd vermakelijk. Een boottocht blijft altijd spannend en ontspannend tegelijk omdat er achter elke golf ineens een verrassing kan opduiken. Sprekend voorbeeld daarvan was de tocht vanuit IJmuiden vorige week! Wat betreft de laatste editie vanuit Lauwersoog aan boord van "onze" Dageraad (het voelt toch een beetje als een thuiswedstrijd ;-)): het was wederom lekker rustig doch fris weer, waarbij het windje dat er stond niet uit de hoek kwam (zuidoost) waar je 'm zou willen. De grote aantallen zeevogels bleven daardoor uit, maar we kregen daar (net als de laatste edities) veel zangvogels voor terug: Spreeuwen, lijsters, piepers, Vinken en wat Veldleeuweriken passeerden in de loop van de dag het schip. Een Spreeuw en een Winterkoning kwamen zelfs enige tijd aan boord! (lees verder onder de foto's)


Winterkoning aan boord! Je staat er vaak niet bij stil dat dat kleine bolletje in je achtertuin er wellicht al een lange reis over zee op heeft zitten!

Vermoeide spreeuw

Vlak na het verlaten van de Waddenzee doken de eerste Bruinvissen van de dag op (er zouden er best een aantal volgen, maar die zijn altijd lastig aan het hele schip aan te wijzen) en de eerste verrassing van de dag was een voorbij flappende Velduil; die hadden we nog niet vanaf een schip! (lees verder onder de foto's)


Bruinvis

Velduil

Velduil en Kokmeeuw

Eenmaal op de Noordzee werd noordwest ingestoken en kwamen de eerste zeevogels al snel in beeld. De missie van vandaag was het vinden van een Papegaaiduiker. We zijn er nog steeds van overtuigd dat dat een keer gaat lukken, maar ondanks het consequent checken van alle Alken en Zeekoeten was de zoektocht vandaag helaas niet succesvol. Maar ach, hoe vaak zie je nu zo veel Alken en Zeekoeten zo mooi dichtbij en hoe vaak zie je nu Jan-van-Genten, Dwergmeeuwen, Roodkeelduikers, Drieteenmeeuwen, Pontische Meeuwen dichtbij om je heen zwemmen en duiken!? Krentjes van de dag waren de adulte Zwartkopmeeuw die zich schitterend achter het schip ophield, een over zee langstrekkende groep van ongeveer 30 Kleine Rietganzen en een prachtig mannetje IJseend dat bij het scheiden van de markt nog langs het schip vloog. Ook de juveniele Jan-van-Gent die af en toe letterlijk op aai-afstand met ons mee vloog en soms op enkele tientallen centimeters van het schip op ons meegebrachte voedsel dook verdient een speciale vermelding. De vogel was zo "tam" en voorspelbaar dat velen op het schip de kans schoon zagen om selfies te maken met de vogel!

Hieronder wat foto's van deze rustige doch vermakelijke afsluiter van het zeetochtenseizoen. De planning van volgend seizoen is bijna rond en de reserveringen voor 2019 gaan inmiddels al weer hard. Mocht u een plekje willen reserveren, wacht dan niet te lang anders valt u (figuurlijk, dat dan weer wel) buiten de boot! Reserveren kan HIER!

Alk

Duikende Jan-van-Gent

Zeekoeten

Dwergmeeuw

Hallo! De meest gefotografeerde Jan-van-Gent van de tocht!

Roodkeelduiker

Deel van de groep van ongeveer 30 Kleine Rietganzen; rechtstreeks van Spitsbergen??

Kokmeeuw bij zonsondergang

Kokmeeuw bij zonsopkomst

Adulte Zwartkopmeeuw

Joekel van een Pontische meeuw

Jan-van-Gent

Drieteenmeeuw

Juveniele Drieteenmeeuw met het prachtige bovenvleugelpatroon!

Alken

Baltische Mantelmeeuw? Mooie donkere en slanke Kleine Mantelmeeuw zonder geruide mantelveren en met witte buik. Zonder ring zullen we het echter nooit met zekerheid weten. Dat 'ie een ver noordelijke oorsprong heeft lijkt echter wel duidelijk.

Baltische Mantelmeeuw? Mooie donkere en slanke Kleine Mantelmeeuw zonder geruide mantelveren en met witte buik. Zonder ring zullen we het echter nooit met zekerheid weten. Dat 'ie een ver noordelijke oorsprong heeft lijkt echter wel duidelijk.

Jonge Jan-van-Genten: totaal anders dan adulten, maar zeker zo mooi!

Pontische Meeuw Geel PNDZ. Geboren in Polen in 2013 op een eilandje in een meer in het zuidoosten van Polen nabij de grens met Tsjechië. Sinds 2014 pendelt de vogel tussen Polen in de zomermaanden en Engeland in de winter (Camebridge en Norfolk). Nu dus op de Noordzee (eerste aflezing in Nederland), maar vast weer onderweg naar Engeland!

Adult winter Zwartkopmeeuw

Een van de ongeveer zes verschillende, adulte Pontische meeuwen. Soms vlogen er drie bij elkaar!

Eerstejaars Geelpootmeeuw; hing helaas slechts kort achter de boot.

Scandinavische Zilvermeeuw (argentatus argentatus). Vogels uit Finland en de Baltische staten hebben soms knalgele poten en lijken daardoor sterk op Geelpootmeeuwen.

Kiekeboe! Roodkeelduiker.

Zeekoet

Jan-van-Gent

Drieteenmeeuw

Drieteenmeeuw (juveniel)

Bijna adulte Pontische meeuw in laatste licht

Dwergmeeuwen

Alk

Jan-van-Gent

Jan-van-Gent


197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page