top of page

KLOKJE ROND IN DRENTHE: LANG, MAAR NOG TE KORT!

MINIBUSEXCURSIE, 15 JUNI 2022


Klokje rond in Drenthe is de langste dagexcursie in het aanbod van Birdingholland.nl. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, duurt de excursie 12 uur, met een start om 11 uur in de ochtend en een eind bij een plek met Nachtzwaluwen om 23 uur. Daar tussenin bezoeken we meerdere geweldige gebieden met de focus op alles wat vliegt (vogels, vlinders, libellen en waar mogelijk natuurlijk ook andere insecten, planten, reptielen en amfibieën). Het concept is ooit bedacht door Aaldrik Pot en eigenlijk kan ik niet meer precies reconstrueren waarom deze enerverende dag ooit van de kalender is verdwenen.

Hoe dan ook, de excursie is terug, inmiddels zijn de twee volgeboekte edities beide achter de rug en kan ik nu al niet wachten op 2023!

Drenthe is echt een weergaloze provincie; het hele jaar, maar toch zeker en misschien zelfs vooral in het late voorjaar. Ondanks de relatief beperkte oppervlakte is er zo veel keuze in fantastische natuurgebieden dat 12 uur eigenlijk nog steeds veel te kort is en er derhalve soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Aan de andere kant: wat je ook kiest, het is feitelijk altijd goed en zo goed als elke route zal zich vorstelijk uitbetalen in schitterende en zeldzame soorten.

Flexibiliteit is al ons handelsmerk, maar bij deze excursie wordt daar een extra beroep op gedaan. Sowieso is bij geen enkele excursie de route voorbaat in beton gegoten. We nemen altijd de weersomstandigheden en recente waarnemingen en trends in overweging en bepalen dan vlak voor aanvang of soms zelfs gedurende de dag waar het minibusje ons heen rijdt. Bij een dag waarbij er zo veel soortgroepen tot de mogelijkheden behoren, is het extra puzzelen om de route optimaal te krijgen. Het doel is zo veel mogelijk mooie soorten, zo veel mogelijk buiten en zo min mogelijk kilometers rijden.

Afgelopen woensdag vond de eerste editie plaats, de eerste na vier jaar en de eerste die ik (Martijn) begeleid. Na het welkomstwoord in Assen stond er een bestemming op het programma die last minute was ingevoegd (leve de flexibiliteit!). Sinds kort is de Oostelijke witsnuitlibel namelijk terug in Nederland en Drenthe herbergt enkele locaties waar deze soort rondvliegt. Nu kwam één van de plekken me pas zo recent ter oren dat voorbereiding niet meer mogelijk was, dus bezochten we de plek "op goed geluk". Niet helemaal waar ik me prettig bij voel en al helemaal niet de gewoonte (we bereiden de excursies doorgaans gedegen voor), maar het kon even niet anders. Gelukkig pakte de gok goed uit, want naast een Witgatje, een zingende Wielewaal, een Boomleeuwerik en een Wespendief zagen we inderdaad enkele zeer zeldzame Oostelijke witsnuitlibellen. Gek genoeg vonden we alleen vrouwtjes en net uitgeslopen mannetjes maar wisten de uitgekleurde mannetjes uit beeld te blijven.




Een wandeling op het Dwingelderveld was warmer dan verwacht, maar werd uitbetaald met o.a. Geoorde futen, Dodaarzen, Heideblauwtjes en een werkelijk prachtig mannetje Witoogeend. Dat wil zeggen, hij is vast niet mooier dan andere mannetjes van deze soort, maar hij zwom in schitterend licht en op een mooie plek; vandaar de bonuspunten!



Het Drents-Friese Wold bracht voor enkele deelnemers die de week ervoor nog hadden deelgenomen aan de Honderd soortendag een kleine herhaling van zetten, maar hoe groot is de straf als je nogmaals mee wordt genomen naar o.a. Zomertortel, Grauwe klauwieren, Vuurgoudhaan en een Fluiter!?



Het was inmiddels einde middag en iets later dan gehoopt/gepland kwamen we in het Fochteloërveen aan. De Slangenarend(en) misten we daardoor jammerlijk; die hadden genoeg gezien voor vandaag. Wel zagen we een Vos, meerdere Grauwe klauwieren en een (te) hard langsvliegende Draaihals. De vogel leek, met een bek vol voer, gedecideerd op weg richting een nestplaats, maar kwam, ondanks het nodige geduld van onze kant, helaas niet terug.

Inmiddels werd de vogelzang overstemd door knorrende magen, dus was het tijd voor een welverdiende "vette hap". En waar kan dat nou beter dan in Smilde?? (Noot: Deze vraag is retorisch, voor we overladen worden met namen en locaties van goede snackbars...)

De avond kende nog twee onderdelen. De eerste was de bekende en tegelijk enigszins lugubere vogelhut Diependal. Steeds als ik door de lange, donkere, kille en betonnen gang loop, zie ik het script van een horrorfilm of thriller voor me. Mocht mijn carrière als vogelgids ooit stranden, dan claim ik hierbij alvast de rechten ;-). Hoe dan ook, gelukkig is er ook bij deze tunnel licht aan het einde en in dat licht zwommen o.a. meerdere Roodhalsfuten (de specialiteit van de plek) en Wilde zwanen (broedvogels!), zong een Blauwborst en liepen o.a. een Witgat en Kleine plevieren.


De afsluiter van deze lange excursie is er altijd eentje waar elke vogelaar z'n vingers bij aflikt: Nachtzwaluwen! Deze fascinerende soort is een lust voor oog en oor en op goede locaties altijd fijn coöperatief. Zo ook vanavond; we zagen er enkele (zeer dichtbij) en hoorden er meerdere, zowel zingend als roepend. Daarnaast vlogen de Houtsnippen rondjes boven het gebied terwijl enkele Kwartels ook van zich lieten horen: een heerlijk avondconcert, dus!

Iets na elven reden we de parkeerplaats in Assen weer op en konden we terugkijken op 12 uur natuurbeleving die voorbij waren gevlogen. Een mooie dag, maar dat het nog mooier kan als je naast mooi weer en een goede route ook nog eens het geluk aan je zijde hebt, bleek tijdens de tweede editie van afgelopen zaterdag. Het verslag daarvan volgt binnenkort (cliffhanger)!

Mocht dit verslag je al aanspreken, dan is een plek voor volgend jaar reeds te boeken. Wacht niet te lang, want na het volgende verslag kon het wel eens druk worden ;-).

357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page