top of page

KLOKJE ROND IN DRENTHE: EIGENLIJK NOG STEEDS TE KORT...

Bijgewerkt op: 16 jun 2023

Gisteren (woensdag) was episode 1 (van 4) van de XL-excursie "Klokje rond in Drenthe". Deze klassieker, ooit bedacht samen met Drenthe- en allround natuurliefhebber Aaldrik Pot, is een paar jaar weg geweest maar inmiddels populairder dan ooit. Het concept is simpel: van 11 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds in rustig tempo langs enkele van de meest veelbelovende en rijkste gebieden van de meest veelzijdige en mooiste provincie van Nederland!

De excursie duurt dus 12 uur en de route is, zoals altijd, flexibel en afhankelijk van weer, voorkeuren en recente waarnemingen. Ik vermoed dan ook dat de eerste excursie niet één op één op editie twee te leggen zal zijn en drie en vier zullen vast ook weer verschillen.

Gisteren startten we bij een klein ven tjokvol met libellen. Aan de rand van het ven dronken we een kop koffie en genoten we van immense aantallen en daartussen enkele mooie soorten. De absolute blikvangers waren de zeldzame Oostelijke witsnuitlibellen. Deze soort is wel met een opmars bezig, maar het aantal locaties waar ze te vinden zijn, is nog steeds beperkt. Bij dit ven, echter, zijn ze enorm talrijk! We zagen er veel, van uitgekleurde mannetjes tot uitsluipers. Daarnaast vlogen er o.a. Gevlekte witsnuitlibellen, Vuurlibellen, Koraaljuffers, Weidebeekjuffers en nog meerdere andere, algemenere soorten. Indrukwekkend!

Deze foto's zijn overigens van een dag eerder, toen ik mijn voorbereidingsrondje voor de serie excursies maakte. Op de excursiedag zelf was ik te druk met aanwijzen en koffie schenken ;-)






Vervolgens bezochten we de Onlanden en ook daar was het feest. Hoofdact was de Zwarte ooievaar, die al ruim een week verstoppertje speelt in het gebied. Nadat we de vogel eerst op grote afstand zagen vliegen, besloten we een poging te wagen de plek te vinden waar we dachten dat 'ie geland was. Het bleek dat we aardig goed gegokt hadden, want aangekomen op de locatie zagen we de vogel wederom vliegen, maar nu recht op ons af! We kregen vervolgens een indrukwekkende vliegshow voorgeschoteld! Andere noemenswaardige waarnemingen in dit gebied, waar we best een tijdje verpoosden omdat er simpelweg erg veel te zien was, waren o.a. twee Zeearenden (dezelfde onvolwassen vrouw en volwassen man die ik eergisteren ook trof), Witwangsterns, Blauwborsten, Geoorde futen en als grootste verrassing een Reuzenstern! De vogel, die nu toch echt in z'n broedgebied had moeten zijn, bleek geringd (Geel UKK) en komt uit Finland! Ik heb de ringers inmiddels gemaild en wacht nu op een overzicht van z'n geschiedenis. Erg leuk!








Next stop: Fochteloërveen. Ook hier waren we flink wat tijd omdat we bij tijd en wijle ogen tekort kwamen. Zo zagen we tijdens de eerste stop al zeker twee, maar misschien zelfs drie Slangenarenden, waarvan er één op enorme hoogte samen vloog met een Buizerd en een Zeearend! Verder waren er om ons heen ook Grauwe klauwieren, Geelgorzen en Kraanvogels voor handen! En alsof het niets is kwam er zo maar wederom een Zwarte ooievaar langsgeflapt! Da's toch alles behalve vanzelfsprekend doch heel erg gaaf! Helaas bleven de Slangenarenden net te hoog en net te ver voor leuke plaatjes, maar de beleving was er niet minder om en werd achteraf door bijna iedereen als één van de hoogtepunten beschouwd!







Op de laatste locatie in het gebied vonden we gelukkig ook twee andere doelen van deze dag: Boomkikkers! Altijd lastig te vinden, maar altijd een hoogtepunt als het lukt. Op weg naar de snackbar, waar we een welverdiende snackbreak zouden houden (de avond was inmiddels nabij), zagen we een jonge Kraanvogel met ouders dichtbij foerageren. Van achter de minibus en de struikjes maakten we snel wat plaatjes, lieten dit indrukwekkende tafereeltje op ons inwerken alvorens ze snel met rust te laten.



Van vogels kijken krijg je trek, dus de snackbar werd ook een gewaardeerde tussenstop en vormde de aftrap van het laatste deel van de lange dag. Deze vond plaats op twee locaties, te beginnen bij de befaamde hut van Diependal. Om met het slechte nieuws te beginnen: we vonden gek genoeg geen Roodhalsfuten, maar we werden in ruime mate gecompenseerd. Zo vonden we een zingende Grote karekiet en zagen we een paartje Wilde zwanen met jong (uniek in Nederland!), een paartje Zomertaling, een Grauwe klauwier, meerdere Koekoeken en een roepende Roerdomp. Niets mis mee!




De grande finale vond plaats op een heidegebied waar we, na even wachten, uiteindelijk konden genieten van meerdere Nachtzwaluwen, Houtsnippen en Kwartels. Dit zijn altijd erg indrukwekkende vogelervaringen, zeker als twee van de drie soorten zich ook nog eens prima lieten zien!


Tijdens de rit terug kwamen er verschillende kandidaten naar voren die een gooi zouden kunnen doen naar de titel "soort van de dag", maar mijn persoonlijke favoriet is nog niet voorbij gekomen. De wat mij betreft allergrootste verrassing van de dag was namelijk een zoogdier en wel een heel bijzondere voor Drenthe: een WILD ZWIJN! Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat ze überhaupt in Noord-Nederland te vinden waren en was werkelijk stomverbaasd om toen er doodleuk ergens eentje overstak...! Ik vernam zojuist echter dat er, door ongetwijfeld zeer capabele beleidsbepalers, voor Wilde zwijnen in Drenthe en in bijna heel Nederland een 0-stand wordt nagestreefd. Ze mogen alleen op de Veluwe en in de Meinweg legitiem wroeten, daarbuiten zijn de animali non grata (ofzo...). Dat betekent in ieder geval dat dat de provincie bevoegd is om ze af te schieten... Ik zal dus maar niet zeggen waar dit beest liep en verzoek natuurliefhebbers toekomstige waarnemingen ook niet openbaar te maken... Namens de zwijntjes: bedankt!

En exact 12 uur nadat we van het verzamelpunt wegreden, keerden we (moe en voldaan, zoals dat heet) terug en konden we terugkijken op een schitterende en afwisselende dag met perfect zomerweer! Deelnemers, hartelijk dank voor de zeer gezellige dag en ik kijk nu al uit naar de volgende editie!

442 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page