top of page

KLOKJE ROND IN DRENTHE, EDITIE 3: VLEUGJE GRONINGEN TUSSEN DE DRENTSE SPECIALITEITEN!

Ik voel me als Groninger natuurlijk wel een klein beetje een "verrader" door steeds maar weer de loftrompet te blazen over Drenthe. In "mijn" provincie is op natuurgebied in het algemeen en vogelgebied in het bijzonder natuurlijk ook genoeg te zien en te beleven en waarschijnlijk zelfs meer dan de meesten van jullie weten (cryptisch, niet??).

Gelukkig lukte het ons gisteren, tijdens de derde editie van "Klokje rond in Drenthe" om toch een vleugje Groningen te ontdekken in de dag. Als je de excursie al "Klokje rond" noemt en je tijdens de avondstop voor een snelle hap een eierbal voorgeschoteld krijgt, kun je toch moeilijk om een Gronings fenomeen heen ;-)

En we trapten de 12 uur natuur ook nog eens af onder de rook van Groningen, in de Onlanden, namelijk. Daar was duidelijk dat het najaar inmiddels alweer is begonnen! De eerste steltlopers keren nu alweer terug uit het noorden en zo troffen we ineens weer Bontbekplevieren, Zwarte ruiters, Bosruiters en Kemphanen aan, naast twee Steltkluten (die hebben hier waarschijnlijk al die tijd al wel gezeten), meerdere Geoorde futen, veel Witwangsterns en zowaar vijf Casarca's!

Witwangstern


Er werd door de sterns veel boven sloten gefoerageerd op kikkers.


Casarca's

Toen we op "het libellenven" aankwamen, begon de bewolking net wat te breken en de temperatuur te stijgen. Ook deze groep kreeg dus indrukwekkende aantallen te zien, waaronder de erg zeldzame Oostelijke witsnuitlibellen!

Triootje van Oostelijke witsnuitlibel! Een Watersnuffel denkt er het zijne van!

Vrouw Oostelijke witsnuitlibel

Weidebeekjuffer

Koraaljuffer

Het Fochteloërveen kwam aardig overeen met het vorige bezoek, inclusief de Draaihalswaarneming. We hoorden al vlot een vogel zingen, slaagden erin om dichtbij te komen maar wederom zat en bleef de vogel vooral aan de verkeerde kant van het eikje. Twee keer zagen we de vogel uit de boom vliegen, maar daar moesten we het ook ditmaal mee doen. Verder waren ook de Slangenarend, Zeearend, Wespendief, Paapje, Grauwe klauwier, Geelgors en het zeldzame Veenhooibeestje weer van de partij!

Slangenarend

Slangenarend


Paapje

Veenhooibeestje

Zeearend

De zeer zeldzame Veenbesparelmoervlinders zaten ook vandaag in het programma. Met toestemming op zak hadden we ook nu maar een minuut of 10 op de plek nodig, aangezien we meteen een copula in een berkje vlak voor ons vonden! Ze zijn met z'n tweeën een stuk minder mobiel dan alleen, dus we konden ze uitgebreid en makkelijk bekijken. Heel gaaf!

Veenbesparelmoervlinders in copula


Na de snackstop hadden we genoeg tijd voor het Dwingelderveld, maar desondanks wist de Witoogeend buiten beeld te blijven. We kregen er echter twee rondvliegende Wielewalen (plus enkele zingende exemplaren), spectaculair jagende Boomvalken, Vuurlibellen, Heideblauwtjes, Boomleeuweriken, Grauwe klauwieren, Geoorde futen, een Vos en enkele soorten pantserjuffers voor terug. Ook leuk (leuker?).


Wielewaalcompilatie

Twee Wielewalen vlogen elkaar een tijd lang in de haren!

Boomvalk met libel

Boomleeuwerik

Koraaljuffer, vrouwtje van de vorm "tipica".

Tengere pantserjuffer

Gewone pantserjuffer

Heideblauwtje

Heideblauwtje

Dwingelderveld

Kleine zonnedauw

Vos

Vuurlibel

Roodbandbeer

De afsluiter was ook ditmaal niet zo spectaculair als 'ie wel eens is geweest, maar wel zagen we een prachtige Nachtzwaluw erg dichtbij langsvliegen en hoorden we er meerdere. De feestelijke afsluiting van wederom een mooi 12-uurtje door Drenthe. Nog één editie te gaan en dan komt er volgend jaar weer een nieuwe kans!

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page