top of page

JUNI: MAAND VAN DE NACHTVOGELS!

Het is inmiddels een traditie geworden: De nachtexcursies ongeveer halverwege de maand juni. Het is dan wanneer de meeste soorten aanwezig en actief zijn en in combinatie met de grootste kans op mooi weer kan het zo maar zijn dat we u soorten kunnen laten zien en horen die we de rest van het jaar niet meer tegenkomen. De weermannen- en vrouwen hielden het deze week lange tijd spannend en zelfs op de dag zelf was het voor ons nog een beetje billen knijpen: Zouden de buien inderdaad op tijd wegtrekken, de beloofde opklaringen zich op tijd aandienen en de wind zoals beloofd wegvallen? Welnu, zoals zo vaak waren de zorgen onnodig en kwam alles perfect in orde. Het werd een heerlijke, heldere en zo goed als windstille nacht; perfect voor wat we van plan waren! Er stonden gisterenavond (15 juni) twee van onze "nachtelijke escapades" in de Drentse en Groningse natuur op het programma. Ik (Martijn) had het genoegen om met een groep op zoek te gaan naar de mysterieuze en fascinerende Nachtzwaluwen op een Drents heideveld, terwijl Lazar op pad ging voor alle specialiteiten in de moerasgebieden ten zuiden van de stad Groningen. Om met de eerste excursie te beginnen: dat was weer genieten! De heide lag er onder een zo goed als volle maan en met wat opkomende grondmist vredig en sfeervol bij en de twee soorten waarvoor we kwamen lieten niet lang op zich wachten. Eerst vlogen er in mooi licht al twee Houtsnippen dichtbij en baltsend langs en niet lang daarna begon de eerste Nachtzwaluw te zingen, te jagen en soms te vleugelklappen. Geweldig! Voor mensen die de soort nooit eerder zagen is het altijd weer verrassend hoe elegant de vogels zich bewegen en hoe groot ze eigenlijk zijn. Ee roepende Bosuil maakte het trio nachtvogels op deze plek compleet. Het vastleggen van het spektakel is altijd buitengewoon lastig en de sfeer is al helemaal niet over te brengen (je moet er gewoon bij zijn!), maar hieronder een poging met een filmpje en wat foto's:Stills van een Nachtzwaluw

Zonsondergang op de Drentse heide.


Ree

Maan boven de hei.

Ook Lazar en zijn groep hadden een topavond. In de polders grenzend aan het Zuidlaardermeergebied werden ze getrakteerd op een leuk scala aan nachtsoorten, gecombineerd met enkele specialiteiten van het gebied die zich ook nog tot laat lieten zien. Zo zagen ze Zeearenden jagen en vlogen er Witwang- en Zwarte sterns rond en zong een Grote Karekiet de longen uit zijn lijf. Maar waar het vooral om ging waren natuurlijk de nachtvogels en die stelden niet teleur. Het hoogtepunt was een haast non-stop zingend mannetje Kleinst Waterhoen op zeer korte afstand! Hieronder een impressie van wat je dan voorgeschoteld krijgt. Het rateltje is de (zeer kenmerkende) zang van deze zeer zeldzame rallensoort (geluid aanzetten, dus!).

Maar er was meer: Porseleinhoen liet zich kort horen, maar de Waterrallen waren actief en er waren waarnemingen van baltsende Watersnip, Zomertaling, jonge Ransuilen en op het laatst zelfs nog een overvliegende Kerkuil (maar het grootste deel van de groep was toen helaas al op weg naar een welverdiende nachtrust). Ergo: twee prachtige nachttripjes, waarvan er één komend weekend in de reprise gaat. Mocht u mee willen Nachtzwaluwen kijken, er is nog plek voor zaterdagavond de 22e.

341 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page