top of page

JAARAFTRAP, EDITIE 2: STORMACHTIG!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 6 JANUARI 2025


Het is niet te hopen dat het weer in de eerste week een voorteken is voor de komende tijd. We hebben gedurende de eerste drie excursiedagen inmiddels alles wel gehad, want de nog ontbrekende storm kregen we vandaag voor onze kiezen.

Nu zijn vogelaars doorgaans uit het goede hout gesneden, geenszins van suiker en niet voor één gat te vangen, dus begonnen we optimistisch en vol goede hoop aan de vogeldag. In tegenstelling tot de 'standaard' Jaaraftrappen (hoewel standaard eigenlijk niet bestaat; flexibiliteit staat altijd hoog in het vaandel), begonnen we nu eens niet in het Fochteloërveen, maar aan de Waddenkust. Aangezien de storm in de middag z'n zwaartepunt zou bereiken, leek het ons derhalve handiger om de route om te draaien.

Het bleek een goede keuze, want de hele ochtend was het wel winderig, maar niet onoverkomelijk en vooral ook droog. Zo konden we bijvoorbeeld de wandeling buitendijks gewoon maken en kregen we daar als beloning een mooie groep Sneeuwgorzen, maar ook Oeverpiepers, een man Blauwe kiekendief, Eiders en Veldleeuweriken. Op de weg erheen troffen we in de eerste groep Rotganzen een hybride Zwarte rotgans x Rotgans. Het is in feite net niets, maar tegelijk toch geinig!

Hybride Zwarte rotgans x Rotgans. De rug en buik zijn niet donker genoeg (te veel contrast met de handpennen en nek) en de flankvlek is (mede daardoor) niet fel/contrastrijk genoeg.
Sneeuwgors
Sneeuwgorzen


In en rond de haven van Lauwersoog was het rustig, op wat Goudplevieren en een Wilde zwaan na. De poging om een Houtsnip te vinden was daarentegen reeds na drie seconden zoeken geslaagd!

Houtsnip!
Wilde zwaan

In de Ezumakeeg ging de zon zowaar nog even schijnen. Letterlijk, maar ook figuurlijk toen er een Ruigpootbuizerd op de horizon verscheen. Voor foto's vloog de vogel te ver weg, maar door de telescoop was deze tweede kalenderjaar vogel prima en mooi te volgen. Verder zagen we hier o.a. Bruine- en Blauwe kiekendieven, Kleine zwanen en flink wat soorten eenden (met in een nabijgelegen sloot ook een vrouw Grote zaagbek).

Twee-in-één bewijsfoto van de Ruigpootbuizerd
Pijlstaarten waren goed vertegenwoordigd

We zaten inmiddels al in de middag en het was hoog tijd voor de verplaatsing naar het Fochteloërveen. Al onderweg begon het helaas te regenen en aangekomen in het veen, was het flink buiig. De laatste anderhalf uur waren dus een beetje autovogelen met soms korte uitstapjes. Maar het bleek niet voor niets, want we zagen zo o.a. Wilde zwanen, mooie groepen Toendrarietganzen (met daarin een paartje Kleine rietganzen, die helaas te ver en te lastig liepen om aangewezen te krijgen), Blauwe kiekendieven, 7 Kraanvogels, 4 Brilduikers en een Bosuil!

Bosuil
Blauwe kiekendief
Blauwe kiekendief
In het kader van 'je moet toch wat in het verslag kunnen laten zien': verre Kraanvogels...

Inmiddels waaide het zo hard en nam het licht dermate hard af dat we het wel goed vonden. Met een toch prima en goed gevulde soortenlijst kwamen we om halfvijf weer in Drachten aan.

Er staan de komende weken nog erg leuke winterexcursies op het programma en sommige daarvan hebben nog plek. Omdat ik niet met lege stoelen wil rijden (da's toch jammer!), kun je nu met wat korting de laatste plekken boeken. Kijk daarvoor even op de hoofdpagina.

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page