top of page

HINDERSTEIN: DE MEEST ONTSPANNEN EXCURSIE VAN HET JAAR!

Wandelexcursie landgoed Hinderstein e.o., woensdag 27 juni 2024


Ik prijs mij gelukkig twee vrienden te hebben die samen een huis bezitten nabij Deventer met daarachter een heus eigen landgoed, dat weer grenst aan een mooi gebied dat wordt beheerd door Landschap Overijssel. Eens per jaar mag ik exclusief gebruik maken van het terrein en de faciliteiten die erbij horen. Oftewel: een dag lang mogen we vrij struinen en hebben we de beschikking over een tuinhuis (met natuurzwembad, als we dat zouden willen, maar daar komen we natuurlijk niet voor ;-)) met koffiezetapparaat, koelkast, eigen toilet, terras etc. Dat huisje is de basis van waaruit we rondstruinen en ook een wat langere wandeling maken door het eerder gememoreerde omliggende terrein.

Dit is totaal anders dan de gemiddelde Birdingholland.nl-excursie, maar (misschien juist daarom) wel steeds weer erg leuk. Ook de afgelopen editie was weer gezellig en ontspannen, zij het wel wat aan de warme kant. Het was zweten geblazen, maar het leverde uiteindelijk leuke dingen op. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het qua insecten wel iets minder was dan de afgelopen jaren. Ook hier zal de nattigheid de aantallen parten hebben gespeeld. Desalniettemin was het leuk en zagen we bijvoorbeeld Vuurlibellen, Kleine Ijsvogelvlinders, vele "verse" Bloedrode- en Bruinrode heidelibellen, Vroege glazenmakers, Landkaartjes van de tweede generatie (donkere), een Eikenpage, twee achter elkaar aan jakkerende Zwarte spechten (de meeste deelnemers hoorden deze alleen), een Middelste bonte specht, een Groene specht, een Wespendief, een Meikever, Weidebeekjuffers, Rhodondendroncicades, Bruine korenbouten en nog flink wat meer andere insecten uit diverse soortgroepen.

Hieronder een kleine impressie van een paar leuke soorten.

Wespendief!
De specialiteit van het gebied: Kleine ijsvogelvlinder. We zagen er uiteindelijk 10+
Vuurlibel
Middelste bonte specht. Wellicht juveniel vanweg de vage flankstreping, lichtroze onderstaartdekveren en donkere iris, maar helemaal zeker weet ik dat niet.
Rhodondendroncicade
Rosse woelmuis
Bruine korenbout
Bruinrode heidelibel
Eikenpage
Meikever in vlucht
Landkaartje
Kleine ijsvogelvlinder
Vroege glazenmaker
Wie kan het hoogst?

Voor de komende weken zijn er nog plekken vrij op o.a. excursies naar het Fochteloërveen en naar de Grote vuurvlinders (varen en wandelen) op 13 en 15 juli. Plekken reserveren kan via de hoofdpagina!

310 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page