top of page

GEHEIMZINNIGE (HYBRIDE?) BOOMKRUIPER...


Gisteren, vrijdag 8 april, vonden we tijdens onze excursie "Spechten, Oehoe en meer in de Achterhoek", naast een zekere Kortsnavelboomkruiper en diverse "gewone" Boomkruipers, een exemplaar dat in mijn (Martijn) ogen wel eens een hybride Kortsnavelboomkruiper x Boomkruiper zou kunnen zijn. Check ten eerste onderstaande foto's van deelnemer Matthew Sprangers. De vogel heeft mooie witte onderdelen en een vrij duidelijke wenkbrauwstreep (pro Kortsnavel), maar het typische vleugelpatroon ("trapje") klopt niet voor Kortsnavelboomkruiper en lijkt perfect tussen de twee soorten in te vallen. De witte tertialtoppen en de vrij contrastrijke mantel zijn weer meer des Kortsnavels, het snaveltje vind ik altijd lastig te beoordelen.


Echt opvallend was echter de zang en in iets mindere mate de roep. Luister eens naar onderstaand filmpje (het gaat echt om het geluid, niet om de beelden ;-)). De zang begint als een perfecte Kortsnavelboomkruiper, maar eindigt als Boomkruiper. Ook de roep lijkt er een beetje tussenin te zitten.

Al met al rijst het vermoeden, althans bij mij, dat het hier wel eens om een hybride zou kunnen gaan. Helaas hebben we de vogel maar kort gezien en bleek 'ie 's middags, toen Matthew en ik nog eens goed wilden kijken en luisteren, onvindbaar.

Ik kon op het internet zo snel even geen bewezen hybriden vinden, dus ik weet niet óf, en zo ja hoe vaak zoiets voorkomt. Daarnaast ben ik uiteraard benieuwd of iemand hier een mening over zou willen geven! Kom maar door!
222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page