top of page

FIETSEXCURSIE ZUIDLAARDERMEER: DOOR ONUITSPREEKBARE POLDERS EN ONBETROUWBARE LUCHTEN

Woensdag 1 juni 2022


Het Zuidlaardermeergebied is bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. Niet alleen zie en hoor je sowieso meer wanneer je je niet een deel van de dag opsluit in een rijdend hok, maar er zijn ook vele mooie plekken die niet of nauwelijks met de auto te bereiken zijn. Daar komt nog eens bij dat een standaard rondje ook qua afstand prima te doen en naar hartenlust uit te breiden of in te korten is, dus beschouw dit als een tip voor de zomer of anders een excursie-idee voor volgend voorjaar ;-).

Het is altijd geinig om de route door te nemen vanwege de vele drie-keer-woordwaarde-namen van de polders die we aandoen en die de wenkbrauwen van mensen die "niet van hier" zijn doen fronsen. Westerbroekstermadepolder, Kropswolderbuitenpolder, Foxholstermeer: het is maar goed dat er aan het eind van de dag geen overhoring volgt.

Gisteren ging ik weer met een enthousiast groepje het gebied in en kregen we wel te maken met een extra uitdaging: het weer. Er werden buien voorspeld, maar waar ze zouden vallen, hoe nat je ervan zou worden en of er hagel of onweer bij zou zitten: ook de neerslagapps verschilden zo ongeveer per 5 minuten van mening en verwachting. Het was dus een kwestie van zelf de lucht in de gaten houden en inschatten wat verstandig dan wel onverstandig was. Daarbij hebben we wel twee mogelijke locaties noodgedwongen moeten overslaan, maar dat was nou eenmaal niet anders. Liever een iets korter, droog rondje dan als een verzopen kat terugkeren.

Uiteindelijk viel het gelukkig allemaal mee en zagen we bovendien zo goed als alle soorten die het gebied zo aantrekkelijk maken. Zeearenden, Steltkluten, Witwangsterns (veel!), Geoorde futen en Zomertalingen zijn wel de embleemsoorten van het Zuidlaardermeer, maar daarnaast waren een schitterende Purperreiger (schaars in de noordelijke provincies!), een Slechtvalk, een late Pijlstaart, zingende en jonge Blauwborsten, vele Bruine kiekendieven, Snorren, Zwarte sterns, Appelvinken en twee mannetjes Rosse stekelstaarten (exoten, maar wel heel mooie!) ook niet te versmaden.

Een heerlijk dagje buiten, dus, dat volgend voorjaar zeker zal worden herhaald!

Purperreiger compilatie

Man Rosse stekelstaart; een bizarre verschijning!

Witwangstern

Geoorde fuut

Jonge Knobbelzwaan

Steltkluten

Pijlstaart en (o.a.) Tafeleenden en Zomertalingen. De eenden ruien alweer rap richting eclipskleed....

Zwarte stern

Appelvinken

Blauwborst laat z'n mooiste deel zien.

Zeearend op wacht bij het nest

Nogmaals de Purperreiger

Twee mannen Rosse stekelstaart

Bijeenkomst op hoge poten

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page