top of page

FIETSEXCURSIE ROODHALSGANZEN AMELAND: SIBERISCHE SPECIALITEIT MET BIJPASSENDE TEMPERATUUR

Nog één keer en dan zal ik er over ophouden: Wat is het toch onaangenaam en vervelend weer dit voorjaar en wat heeft dat z'n weerslag op de kwaliteit en kwantiteit van voorjaarsvogels! Maar wellicht heeft dat wel tot gevolg gehad dat de soort waarvoor we vandaag afgelopen zondag (2 mei) speciaal op pad gingen, de schitterende Amelander specialiteit en persoonlijke favoriet de Roodhalsgans, zich prima op z'n gemak voelde. Binnenkort vertrekken ze richting hun broedgebieden in Noord-Siberië en ze hoeven daarbij niet bang te zijn dat ze na aankomst nog lang zullen moeten acclimatiseren. Sterker nog: het kan goed zijn dat ze daar hogere temperaturen zullen aantreffen dan ze hebben meegemaakt tijdens hun laatste weken op Ameland. Het was tijdens onze fietstocht door de polders dan ook een kwestie van flink aankleden en proberen warm te blijven in de frisse noordenwind. Gelukkig deed de doelsoort flink z'n best om ons in elk geval van binnen een warm gevoel te bezorgen, want we zagen niet minder dan NEGEN exemplaren van deze op wereldschaal erg schaarse soort (de totale populatie bestaat uit ongeveer 55.000 exemplaren, wat erg weinig is)! Dat betekent een aanscherping van het excursierecord en ik vraag me ernstig af of we hier ooit overheen gaan komen; zouden dubbele cijfers ooit haalbaar zijn!? En niet allen zagen we er negen, we zagen ze ook nog eens fantastisch goed! Na eerst een solitair mannetje vonden we niet lang erna acht vogels min of meer samen rond een binnendijks plasje. Eerst lagen ze vooral te slapen, toen we later terugkwamen werden ze wat actiever en nadat een Bruine kiekendief voor enige schrik had gezorgd, konden we ze ook nog eens prachtig zwemmend en badderend bekijken. Veel meer en beter gaat het echt niet worden; fantastisch! U zult begrijpen dat het voor mij als fan van de soort ook een topdag was en ik kon weinig anders dan lekker met de deelnemers mee los gaan op de soort (met de camera, voor alle duidelijkheid). Fotografie was vandaag voor de verandering ook één van de hoofddoelen omdat er simpelweg geen andere plek in Nederland is waar je deze soort zo mooi voor de lens kunt krijgen. En de soort is er fotogeniek genoeg voor ;-). Hier een (ruime) selectie van mijn Roodhalsplaatjes van de dag. Mocht u er inmiddels genoeg van hebben, scroll dan even flink naar beneden ;-)

Oké, bent u er nog? Welnu, heel veel extra hebben we ook weer niet te melden, want zoals gezegd viel de trek van voorjaarsvogels dankzij de noordelijke stroming flink tegen en lukte het dan ook nauwelijks om onverwachte krenten in de pap te vinden. Overigens is de pap op Ameland sowieso al bijzonder smaakvol, want de aantallen weidevogels zijn hier nog haast ouderwets en daarmee hartverwarmend te noemen: Grutto's, Tureluur, Kieviten, Scholeksters maar ook Tapuiten: ze zijn nog talrijk en alom aanwezig. Ook de andere soorten ganzen (vooral Brand- en Rotganzen) waren nog in duizenden aanwezig en waren zich aan het opmaken voor de grote reis noordoostwaarts, die ergens in de komende weken zal plaatsvinden. Wat zal het oorverdovend stil zijn na hun vertrek! Tussen de ganzen is het natuurlijk altijd zoeken naar de zeldzamere soorten. Naast Roodhalsganzen kun je op het eiland ook Zwarte- en Witbuikrotganzen verwachten. De eerste hadden we al vrij snel te pakken, de tweede lukte gek genoeg niet. Dat wil zeggen: we vonden wel een erg lichte Rotgans, een opvallend veel lichter exemplaar dan gemiddeld, maar het was niet een Witbuikrotgans uit het boekje. Het wit liep wel redelijk ver door en zelfs tot tussen de poten, maar de borst was niet spierwit zoals je graag ziet en werd donkerder naar boven toe. Ik ben geneigd hier een hybride Witbuikrotgans x Rotgans van te maken en wellicht was het tweede exemplaar, waarmee de vogel optrok en dat ook een stuk lichter was dan de "gewone Rotganzen in de buurt, er ook wel eentje (en wellicht een familielid).

Wat betreft de andere noemenswaardige soorten sprongen er eigenlijk (slechts) twee uit: Engelse kwikstaart (wat een prachtige vogels zijn dat; we zagen er zeker vijf) en een groep van zeker twintig (!) Beflijsters, die we tijdens een korte toegift met twee deelnemers vonden. Hier nog wat plaatjes!

Wil u ook een keer meefietsen over het eiland, op zoek naar (fotomomenten met) de geweldige Roodhalsganzen? Volgend jaar gaan we zeker weer en u kunt uw plek nu al reserveren!


206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page