top of page

Roodhalsganzen op Ameland - Fietsexcursie in een vogelparadijs!

roodhals
roodhals3
roodhals6
roodhals8
Zwarte Rotgans
roodhals2
roodhals7
roodhalsgans201112042
roodhals4
brandgans
roodhals201104301
roodhals20151228
roodhals5
roodhals1
zwarterotgans
grutto
grutto2
Rosse-Grutto_DSC5423-MB
Witbuikrotgans
noordsestern

Een ieder die wel eens eind april/begin mei op Ameland is geweest weet het: er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zo ongelofelijk veel vogels zitten als in de polders rondom Nes. Niet alleen zijn hier duizenden en duizenden ganzen aan het opvetten voor hun aanstaande vertrek naar Siberie, ook de weidevogels zijn hier nog massaal aanwezig. Daarnaast zijn de polders een magneet voor steltlopers en diverse doortrekkers (piepers, kwikstaarten, tapuiten enzovoort) dus een bezoek is een must voor elke vogelaar. Echter, het gebied heeft zich de laatste jaren vooral op de kaart gezet als zijnde dé plek voor een zeer gewilde specialiteit: de ROODHALSGANS! Nergens zitten er meer, laten ze zich beter zien en horen en is aanwezigheid van de soort zo betrouwbaar gebleken als op Ameland. Daarom is dit dan ook the place to be als je deze waanzinnig mooie soort nou eens goed wilt bekijken, maar ook als je ze op een haast on-Nederlandse wijze wilt fotograferen. Omdat de polders goed ontsloten en de ganzen totaal niet schuw zijn, kun je ze doorgaans fantastisch vastleggen. De meeste van bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens de (proef)excursies van de afgelopen jaren; dit om een idee te krijgen!

Deze soort is dan ook het absolute hoofddoel van deze dag en we zullen ons vooral op het zien en fotograferen van deze prachtige zeldzaamheid richten. Daarnaast zijn de overige soorten natuurlijk niet te missen en sluiten we onze ogen niet voor Zwarte- en Witbuikrotganzen, Noordse Sterns, Tapuiten, verschillende soorten kwikstaarten en de ouderwetse dichtheden aan weidevogels die zich vaak ook uitbundig laten zien en horen. Kortom, genieten met een hoofdletter G voor zowel vogelaar als fotograaf!
De gids van die dag wacht u op bij de veerhaven op Ameland. Hij is dus al op het eiland om de dag ervoor alvast de polders te kunnen verkennen. Roodhalsganzen zijn vaak vrij trouw aan een bepaald stuk van de polder dus wat voorwerk kan de zoektocht tussen de duizenden ganzen aanzienlijk vergemakkelijken. Wanneer u van de boot komt staan de fietsen voor u klaar en rijden we zo de polder in. Vanaf daar laten we de route afhangen van waar de vogels zich bevinden alsmede de (weers)omstandigheden. We fietsen in zeer rustig tempo hooguit 15-20 kilometer en we hopen natuurlijk dan onze fietstocht zeer regelmatig onderbroken zal worden door mooie soorten en dus vooral: ROODHALSGANZEN!

Excursion by bicycle on the famous Wadden Island of Ameland. The polders of Ameland have proven to be the absolute best place to see and photograpgh the stunning and rare Red-breasted Geese. Our main focus will be on this very sought-after species, but the thousands of other geese (mainly Brants and Barnacles), Wheatears, Black-tailed and Bar-tailed Godwits, ducks, passerines and raptors will not leave you untouched!

KLIK HIER VOOR EEN VERSLAG VAN DE EDITIE VAN 2019

HIER STAAT HET VERSLAG VAN DE RECORDEDITIE VAN 2021!

HET VERSLAG VAN 2022 STAAT HIER!

  • Wanneer: Zondag 28 april 2024, start 10.30 uur, eind rond 16.00 uur

  • Aantal personen: Maximaal 8. (Nog 7 plekken beschikbaar)

  • Startpunt: Veerhaven Ameland

  • Inclusief: Een dag fietsen op Ameland onder leiding van een gids, fietshuur, een digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW

  • Prijs: 69 euro per persoon (10 euro toeslag voor een elektrische fiets, graag aangeven bij boeking)

  • Goed te weten: U dient zelf de overtocht naar Ameland te maken (vanuit Holwerd, vertrektijd boot: 9.30 uur). Op Ameland wacht de gids u op. Lunch dient u zelf mee te brengen en nuttigen we ergens op een mooie plek (niet inclusief). We laten ons niet afschrikken door mogelijk wind en regen in de voorspellingen; kleed u dus op de omstandigheden.

    Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page