top of page

EXTREMADURA, DAG 5: WATER EN WARMTE

Ja, ik lig inmiddels wat achter met de blogs door twee avondactiviteiten, maar al het goede komt langzaam, moet je maar denken ;-).

Op dag vijf van de reis in Extremadura, in samenwerking met Birdingbreaks.nl, was het ineens warm, heel warm. Was het tot deze dag aangenaam voorjaarsweer geweest, nu werd het echt zweten, met uiteindelijk 28 graden in de middag. Dat heeft natuurlijk z'n weerslag op het zicht (warmtetrilling, tegenlicht) en ook een beetje op de vogelactiviteit (zangvogels stiller, roofvogels hoger). Het was dus af en toe best even "werken" om de soorten te vinden die we zochten en waar we op hoopten.

We spendeerden de dag rondom het stadje Saucedilla. Hier ligt een aantal plas- en moerasgebieden, waar ondanks de enorme droogte in het gebied nog steeds water te vinden was en waar we dus ook al snel wat nieuwe soorten voor de trip konden noteren. Bij de eerste stop zagen/hoorden we bijvoorbeeld Rietzangers, Snorren, Sprinkhaanzangers, Graszangers, Cetti's zangers, een Waterral, meerdere Lachsterns, Purper-, Blauwe-, Kleine zilver-, Grote zilver- en Koereigers, Kwakken en een langsvliegende Woudaap. Uiteraard vlogen er ook hier allerhande gieren en roofvogels over, maar dat hoeft eigenlijk niet eens vermeld te worden; dat is hier overal aan de orde van de dag!

Lachstern

Lachstern

Dit eenzame, jonge zwijntje kwam stoïcijns langsgewandeld.

Op de tweede stopplek stonden (en staan waarschijnlijk nog steeds) enkele observatiehutten aan een uitgebreid water/moerasgebied. We maakten hier een wandeling en sloten daar af met de lunch en koffie. De afnemende activiteit was hier al wel een beetje merkbaar. Ten opzichte van vorig jaar was het er rustiger, met name op gebied van zangvogels. Wel zagen we hier enkele Purperkoeten, een toch wel erg gave, haast prehistorische vogels. Één vogel toonde z'n karateristieke manier van foerageren, waarbij rietstengels met veel geweld worden afgebroken en met behulp van de gigantische poten worden gestript en verorberd.

Tijdens de picknick vlogen de nodige roofvogels (duh...) over, maar daartussen zat onze tweede Havikarend van de trip, weer een tweedejaars vogel en weer loeihoog!


Purperkoet


Havikarend

De middag stond in het teken van nog enkele vogelhutten en uitkijkpunten (enkele mensen zagen o.a. een Otter!). We hoopten hier o.a. op een betere waarneming van Kuifkoekoek en een eerste Grijze wouw van de trip. De eerste lukte helaas niet (je moet voor die soort wat geluk hebben), de tweede werd zeer scherp opgemerkt/gevonden door Stella. De vogel verdween in eerste instantie in de "blauwe soep", maar we vonden 'm uiteindelijk terug achterop een veld op een beregeningssysteem, waar 'ie zich redelijk liet zien.

Grijze wouw

Wat rondrijden en korte stops bracht o.a. wat Blauwe eksters, Iberische klapeksters, Roodkopklauwieren en natuurlijk allerhande "gewone" soorten als Spaanse mus, Kuifleeuwerik, Grauwe gors, Zwarte ibis, Dwergarend, Slangenarend, Vale- en Monniksgier, Roodstuitzwaluw, Hop, Bijeneter en Europese kanarie. Een laatste stop op een spectaculaire boogbrug was goed voor o.a. een enorme kolonie Huiszwaluwen (erg gaaf om te zien en te horen), een Kleine bonte specht en een patrouillerende Zadellibel.

Zwarte wouw


's Avonds maakten we met enkele liefhebbers nog een tripje naar een plek net buiten Trujillo. We hoopten daarbij op de eerste teruggekeerde Moorse nachtzwaluwen. Frappant genoeg was het een kwestie van rijden, de deur openen en klaar; zeker twee vogels waren blijkbaar recent aangekomen en maakten hun eerste baltsvluchten. Erg gaaf!

Morgen het laatste verslag van de laatste volle dag en een staartje reisdag.

265 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page