EXCURSIE NOORD-NEDERLAND: VAN NEGEN ROVERS, DERTIG KRANEN EN VELE STERNS!

Afgelopen maandag stond de tweede roofvogelexcursie in Noord-Nederland op het programma. Het was wederom prachtig weer, wat deze zomer zeker geen vanzelfsprekendheid is. Sterker nog, de hemel kleurde in de loop van de dag haast staalblauw, wat het speuren naar roofvogels flink lastiger maakt. De vogels verdwijnen dan letterlijk "ins blaue hinein" en worden stipjes die eerst al moeilijk op te merken en vervolgens nog lastiger aan te wijzen zijn.

Afijn, klagen over mooi weer is natuurlijk gewoon "not done", dus laten we het hebben over wat we wel wisten te vinden op deze heerlijke zomerdag. En dat was zowaar ook niet misselijk, maar kende deels een overlap met enkele dagen terug. We begonnen bijvoorbeeld wederom in de Onlanden en geloof het of niet, maar op exact hetzelfde stammetje zat de Visarend wederom te kluiven aan een vis. Oké, hij zat andersom, dat was even verwarrend, maar verder kunnen we dit soort betrouwbare vogels alleen maar omarmen. Echter, na een minuutje vloog 'ie ineens op, cirkelde naar vrij grote hoogte en verdween zuidwaarts. Andere leuke soorten hier waren flink wat Bruine kiekendieven en een eerste Reuzenstern (heel goed, Ewald ;-)). De Havik was hier de grote afwezige en deze soort zou zich ook de rest van de dag vreemd genoeg niet meer laten zien.

Visarend. Herkent u het stammetje?
Visarend
Bruine kiekendief
Jonge man Bruine kiekendief. Zie de grijze handpennen die er al doorheen komen.

Ondanks dat polder Matsloot de vorige keer nogal rustig leek, besloten we het gebied toch nog een keer een kans te geven en dat bleek een schot in de roos. Al gauw zagen we daar namelijk TWEE Visarenden vliegen, die langzaam naderbij kwamen en uiteindelijk dichtbij passeerden. Jagen deden ze uiteindelijk niet, maar ze riepen daarentegen wel een tijdje naar elkaar; geweldig!

Visarenden
Visarend. Augustus is dé doortrekmaand voor deze soort.

Maar naast deze prachtige en elegante roofvogels werd de show toch ook wel gestolen door twee Reuzensterns, een adult en een juveniel. Deze imponerend grote soort joeg vlak voor ons en de adulte vogel pikte de ene na de andere vis uit het water; een fenomenaal gezicht van een soort die zowel schaars als vaak op vrij grote afstand te zien is. Neus in de boter, dus, en de ene dag is de andere niet in Matsloot, blijkt wel weer!

Adulte Reuzenstern. De ring was niet af te lezen, maar dat het een Zweedse vogel betreft, is wel zeker.
Juveniele Reuzenstern