top of page

EXCURSIE NOORD-NEDERLAND: VAN NEGEN ROVERS, DERTIG KRANEN EN VELE STERNS!

Afgelopen maandag stond de tweede roofvogelexcursie in Noord-Nederland op het programma. Het was wederom prachtig weer, wat deze zomer zeker geen vanzelfsprekendheid is. Sterker nog, de hemel kleurde in de loop van de dag haast staalblauw, wat het speuren naar roofvogels flink lastiger maakt. De vogels verdwijnen dan letterlijk "ins blaue hinein" en worden stipjes die eerst al moeilijk op te merken en vervolgens nog lastiger aan te wijzen zijn.

Afijn, klagen over mooi weer is natuurlijk gewoon "not done", dus laten we het hebben over wat we wel wisten te vinden op deze heerlijke zomerdag. En dat was zowaar ook niet misselijk, maar kende deels een overlap met enkele dagen terug. We begonnen bijvoorbeeld wederom in de Onlanden en geloof het of niet, maar op exact hetzelfde stammetje zat de Visarend wederom te kluiven aan een vis. Oké, hij zat andersom, dat was even verwarrend, maar verder kunnen we dit soort betrouwbare vogels alleen maar omarmen. Echter, na een minuutje vloog 'ie ineens op, cirkelde naar vrij grote hoogte en verdween zuidwaarts. Andere leuke soorten hier waren flink wat Bruine kiekendieven en een eerste Reuzenstern (heel goed, Ewald ;-)). De Havik was hier de grote afwezige en deze soort zou zich ook de rest van de dag vreemd genoeg niet meer laten zien.

Visarend. Herkent u het stammetje?
Visarend
Bruine kiekendief
Jonge man Bruine kiekendief. Zie de grijze handpennen die er al doorheen komen.

Ondanks dat polder Matsloot de vorige keer nogal rustig leek, besloten we het gebied toch nog een keer een kans te geven en dat bleek een schot in de roos. Al gauw zagen we daar namelijk TWEE Visarenden vliegen, die langzaam naderbij kwamen en uiteindelijk dichtbij passeerden. Jagen deden ze uiteindelijk niet, maar ze riepen daarentegen wel een tijdje naar elkaar; geweldig!

Visarenden
Visarend. Augustus is dé doortrekmaand voor deze soort.

Maar naast deze prachtige en elegante roofvogels werd de show toch ook wel gestolen door twee Reuzensterns, een adult en een juveniel. Deze imponerend grote soort joeg vlak voor ons en de adulte vogel pikte de ene na de andere vis uit het water; een fenomenaal gezicht van een soort die zowel schaars als vaak op vrij grote afstand te zien is. Neus in de boter, dus, en de ene dag is de andere niet in Matsloot, blijkt wel weer!

Adulte Reuzenstern. De ring was niet af te lezen, maar dat het een Zweedse vogel betreft, is wel zeker.
Juveniele Reuzenstern
Goede of beroerde timing van de foto, da's de vraag ;-)

Zoals al eerder uitgelegd was een bezoek aan Oldambt niet echt meer een optie, dus werd ook vandaag dit gebied vervangen door het Fochteloërveen. En ook vandaag boette deze wissel niets in aan beleving en kwaliteit. Wel dient gezegd te worden dat de soorten die we zagen vaak wat ver weg dan wel hoog bleven (om eerder gemelde redenen), maar door de telescoop was het in het gebied genieten van o.a. Wespendieven, een Boomvalk, een Zeearend en wederom een/de Slangenarend! De laatste was langdurig jagend te zien maar weigerde op foto-afstand te komen. Daardoor was dit het maximale wat we eruit konden halen, maar nogmaals: door de telescoop waren de soorten prima en mooi te volgen.

Slangenarend. Echt waar.

Een wandeling op het veen zelf was goed voor o.a. twee Raven en later ook de nodige Boomkikkers. Geen roofvogels, maar beide soorten die immer in de smaak vallen (en terecht, natuurlijk).

Raven
Raaf
Boomkikker (telefoonfoto).

En als je er toch bent (in het Fochteloërveen, dus), dan pik je natuurlijk ook de Kraanvogels even mee. We hadden al enkele vliegende vogels gezien op afstand, maar op hetzelfde akker als enkele dagen terug zat ook nu nog een/de flink grote groep (25-30 vogels). Het werd helaas niet nogmaals zo spectaculair als toen (lees dat blog nog eens terug, zou ik zeggen!), maar wanneer zie je nou zo veel Kraanvogels bij elkaar in Nederland!?

Kraanvogels

Op de akker waar een paar dagen geleden nog een Grauwe kiekendief vloog, was het nu leeg. Wel pikte ik nog een mannetje Slechtvalk op, maar kon die helaas niet op tijd aan de groep aanwijzen (blauwe lucht...) en derhalve ging de soort verloren voor de daglijst. De teller bleef dus voor alsnog staan op negen roofvogelsoorten met nog één bestemming te gaan: het Zuidlaardermeer.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het lukte niet in de dubbele cijfers te geraken. Havik, Slechtvalk en Grauwe kiekendief waren de soorten die redelijkerwijs nog te verwachten waren, maar ondanks intensief speuren zaten die er blijkbaar niet in. Wel zagen we in het Zuidlaardermeer nog vele Reuzensterns en bleken ook de Witwangsterns nog in grote getalen aanwezig. We zagen zowel adulte als juveniele vogels, een teken dat we dus weer te maken hebben gehad met een succesvol broedseizoen van deze zeldzame soort!

Juveniele Witwangstern
Adulte Witwangstern (in tegenlicht)
Reuzenstern

Negen roofvogelsoorten, waaronder drie Visarenden, een Zeearend en een Slangenarend met daarnaast tientallen Reuzen- en Witwangsterns plus een dertigtal Kraanvogels en dat bij heerlijke zomerse omstandigheden: Dan kunnen we met recht spreken van een dag die er mag zijn!

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page