top of page

EXCURSIE LAUWERSMEER COMPLEET: WEL LAUWERSMEER, NET NIET COMPLEET

MINIBUSEXCURSIE, DONDERDAG 26 MEI 2022 LET OP: DE TITEL BETREFT EEN #MENING! Het raakt wellicht ook meteen aan mijn hardnekkige valkuil rondom hoogtes van latten. En het vervelende en irritante van valkuilen is dat je soms weet dat ze er liggen, maar dat je er desalniettemin soms met open ogen en bij vol bewustzijn blijft intrappen. En het nare van latten is dat je ze steevast te hoog pleegt te leggen, wat dan uiteraard de valkuil is.


Bent u er nog? ;-)

Afijn, kort en bondig gezegd had ik van de combinatie Lauwersmeer + 26 mei iets meer verwacht qua soorten, maar varieerden de evaluaties van de deelnemers tussen "een prima excursie" tot "een topdag". Het "probleem" ligt kortom bij mij en mij alleen.

Desalniettemin en ook objectief gezien bleek het op sommige plekken wat rustiger dan gemiddeld en dan dat de datum zou doen vermoeden. Wat ook niet hielp was de wind; net wat te stevig om aangenaam en makkelijk te vogelen.

Natuurlijk zagen we nog steeds genoeg. Zoals de stand van de zon ons opdraagt, begonnen we aan de Groninger zijde van het gebied. Krombekstrandloper, Zeearend, Orpheusspotvogel (vooral gehoord; ik was volgens mij en helaas de enige die 'm gedurende een seconde of 10 prima in de kijker heeft gehad), Spotvogel, Nachtegaal, Baardman en Zwarte roodstaart stonden voor de denkbeeldige lunch op de denkbeeldige dagsoortenlijst.

Krombekstrandloper; één van de weinige opvallende verschijningen in het normaal gesproken toch veelbelovende Jaap Deensgat

De middag werd gespendeerd in het zuidelijk deel (De Baak, De Pomp). Ook hier was de wind de baas en was het best hard werken om de soorten in beeld te krijgen en te houden. Een mooie en ontspannen Blauwborst was fijn en verder zagen we o.a. Wielewaal, Snor, Grauwe vliegenvanger en Appelvink.

Blauwborst

Glassnijder (Matthew Sprangers)

Spotvogel (Matthew Sprangers)

De (in mijn verwrongen wereldbeeld ;-)) "redding" moest dan maar komen van de steltlopers op de twee hotspots aan de Friese zijde (Bochtjesplaat en Ezumakeeg). En gelukkig gebeurde dat, want de laatste twee uur waren zeer prima. De blikvanger was de reeds meerdere dagen aanwezige maar lang niet altijd makkelijk te vinden Gestreepte strandloper, maar in de slipstream zagen we ook soorten als Temmincks strandlopers, Kleine strandlopers, Krombekstrandlopers, vele honderden Bontbekplevieren, meerdere Dwergmeeuwen, Groenpootruiters, Bosruiters, Bonte strandlopers, 2 Zeearenden en Zomertalingen.

De zeldzame Gestreepte strandloper

Hier is de karakteristieke en volgens mij diagnostische "pijl naar beneden" op de borst mooi te zien!

Bontbekplevieren en Krombekstrandlopers

Visdief

Twee hoogtepunten mogen nog wel even extra in de spotlights. Ten eerste en als voornaamste (want bijna unaniem uitgeroepen tot moment van de dag): de Kemphanen in de Ezumakeeg! Ze zijn nu op hun mooist, zitten vol testosteron en gaven een geweldige voorstelling weg op korte afstand. Kragen opzettend, achter elkaar aan rennend, knokkend: het was indrukwekkend! Ik had de rec-knop eigenlijk steeds op het verkeerde moment ingedrukt, dus het is een wat magere impressie, maar toch:

Kemphanen- en hennen




Kemphanen en Krombekstrandloper (Matthew Sprangers)

Kemphanen (Matthew Sprangers)

Een tweede vogel die extra aandacht verdient (want we komen de soort te weinig tegen) was een Kwartel, die meermaals zat te zingen terwijl het Kemphanenspektakel zich aan ons ontvouwde. Erg leuk en al met al werd het zo toch nog een dag met een gouden randje!Het raakt wellicht ook meteen aan mijn hardnekkige valkuil rondom hoogtes van latten.

192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page