top of page

PRIVÉDRIEDAAGSE NOORD-NEDERLAND: ONTSPANNEN, GEZELLIG EN GEVARIEERD

Afgelopen weekend mochten we op pad met Philip en Inge, een stel uit Noord-Brabant dat (praktisch) de hele wereld al heeft gezien en nu had gekozen voor een korte vakantie in eigen land. Waar kun je dan beter naar toe dan naar het noorden, waar de variatie in landschap groot is en er meerdere goede en mooie vogelgebieden binnen drie kwartier van de Stad liggen. De tweede helft van juni is natuurlijk niet de allerbeste vogeltijd meer, met de "beweging" er inmiddels een beetje uit en de zangactiviteit laag, maar dat deerde in dit geval niet. Het stel had niet al te hoge eisen wat betreft soorten en wilde vooral graag lekker met open vizier naar buiten.

De eerste dag spendeerden we in Oldambt en gingen we o.a. op zoek naar Grauwe kiekendieven. Die lieten zich uiteindelijk zien, zij het niet van heel dichtbij. Ook de andere roofvogels en soorten waar je normaal wel enigszins op rekent waren niet overdadig aanwezig, maar met o.a. dus meerdere Grauwe kiekendieven, een roepende Kwartel, enkele steltlopersoorten (waaronder schitterende Zwarte ruiters) en wat geinige insecten, in combinatie met de weidsheid van het Noord-Groninger landschap, was het een mooie dag. Vanwege de afstand en de luchttrilling zijn foto's maken in deze tijd ook niet altijd even makkelijk. De selectie is dus enigszins mager, maar hier toch een kleine impressie.

De eerste Zwarte ruiters zijn alweer op de terugweg en steken nog in mooi zomerkleed!
Ei-afzettende Grote keizerlibel
Gouden loopkever
Distelgalsnuitkever

Dag 2 werd in gezelschap van gids Lazar doorgebracht in en rond het Lauwersmeergebied. Het was wederom mooi weer en een fijne, relaxte dag, met waarnemingen van o.a. Baardmannetjes, Boomvalk, Grote karekiet, Wielewaal en zowaar een overzomerend mannetje Smelleken! Ook van deze dag niet gek veel foto's, dus u moet het grotendeels maar van ons aannemen ;-)

Vroege glazenmaker (Foto: Philip van der Hurk)
Adult en vlugvlug jong Grutto (Foto: Philip van der Hurk)
Kleine karekiet (Foto: Philip van der Hurk)
Man Bruine kiekendief (Foto: Philip van der Hurk)

De laatste dag was maandag en als u zich het weer van die dag nog kunt herinneren, zult u begrijpen dat we die dag iets hebben ingekort en wat meer dan gemiddeld vanuit de minibus hebben gevogeld. Groot voordeel was dat er geen mensen waren in het Fochteloërveen (want daar waren we), waardoor we getrakteerd werden op enkele mooie soorten vlak langs de weg. De hoofdrollen waren weggelegd voor de natte Kraanvogels en een prachtige, zij het licht verzopen man Grauwe klauwier!

Kraanvogel
Kraanvogel

Kraanvogel in de stromende regen...
Kraanvogel en Ree
Grauwe klauwier; erg mooi dichtbij!
Grauwe klauwier
Jonge Blauwborst

Philip en Inge, bedankt voor de leuke dagen en tot deze winter (dan gaan we voor roofvogel, uilen en kweldersoorten!).

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page