MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 6 MEI 2024
Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik vind het altijd best spannend om een soortnaam in de excursietitel te noemen. Iedereen snapt dat de natuur niet te sturen is en dat je nooit garanties kunt geven, maar het vernoemen van een dag naar één concrete soort, waar de meeste deelnemers dus speciaal voor komen, stuwt het verwachtingspatroon van de deelnemers toch wel naar flinke hoogte. En hoe meer verwachtingen, hoe meer ik de druk ook voel om de soort als een konijn uit de hoge hoed te toveren.
En nu heb ik het mezelf, met een excursie speciaal gericht op Draaihalzen, ook niet bepaald makkelijk gemaakt. Deze soort is niet alleen erg schaars, ze zijn ook best lastig te vinden, hebben specifieke omstandigheden nodig en zitten vaak ook nog eens in gebieden en terreinen die (terecht) niet toegankelijk zijn. Daarnaast zijn het warmteminnende vogels, die bij goed weer actiever zijn dan bij koele omstandigheden.
Oftewel: een dergelijke excursie organiseren herbergt om meerdere redenen een groot risico en daar kan je als gids best zenuwachtig om worden. Ik organiseer er daarom ook maar één per jaar; kan ik daarna weer een jaartje bijkomen ;-).
Afgelopen maandag was dan de dag voor 2024. Het weer zat alvast mee: het was een stralend zonnige dag en 18 graden was al flink warmer dan het de dagen ervoor was geweest. Ik had enkele goede, Drentse locaties op het oog, maar had deze nog niet in het Draaihalzenseizoen (dat nog maar net begonnen is aangezien de soort nog maar net terug is uit Afrika) kunnen checken op hun aanwezigheid. Ook dat werkt de gemoedsrust natuurlijk niet in de hand, maar de tips van o.a. Sebastiaan (dank!) gaven me wel goede hoop.
Maar gelukkig was de spanning er al snel af. Al op de eerste locatie was het raak, en goed ook! reeds van ver hoorden we twee vogels naar elkaar zingen en in het uur dat volgde is het (letterlijk) niet meer stil geweest qua zingende Draaihalzen. Wel was het vooral één vogel die van zangpost naar zangpost vloog en lange sessies hield, waarbij hij meestal fantastisch te zien was, maar ons scherpe oog soms ook flink op de prof stelde. De tweede was waarschijnlijk al gepaard en antwoordde slechts sporadisch. Het was een show om nooit te vergeten! Zet het geluid bij het filmpje wel even aan.
Op de terugweg zagen we zowaar nog twee Draaihalzen, die kort aan het paren waren en daarna de bosjes in doken. Andersom zou logischer zijn geweest, maar dit zal vast vogellogica zijn.
Andere vogels die aandacht verdienden waren o.a. 3 Grauwe vliegenvangers, meerdere Appelvinken en Boomleeuweriken, Koekoeken en zingende Grote lijsters.
Leuk waren o.a. ook de Groentjes, een schaarse dagvlinder waarvan we enkele exemplaren zagen.
Na een uurtje of twee kwamen we voldaan en tevreden terug bij de minibus en dan is de vraag: wat nu, nu de soort waar we voor kwamen al zo goed gelukt was?
Nou, dat is in Drenthe gelukkig een vraag die niet al te moeilijk te beantwoorden is. We togen dus richting het Drents-Friese Wold om daar te proberen nog wat andere "soorten van het seizoen" te zien. Een tweede, langere wandeling bracht zo bijvoorbeeld zeker 4 Grauwe klauwieren en... een zingende Draaihals! Deze zat niet zo dichtbij als de eerste, maar was nog steeds zeer goed te horen en mooi te zien!
Het laatste deel van de excursie spendeerden we in het Fochteloërveen. Kraanvogels, Boomkikkers, Boomvalken, Noordse witsnuitlibellen en een zeldzame Maanwaterjuffer (dank Dorris en Meino!) vormden een waardige afsluiting van een gevarieerde, zonnige en zeer succesvolle dag Draaihalzen PLUS!
We zullen op de Honderd soortendagen, alsmede op de 150 soortentweedaagse van 17 en 18 mei, ook pogingen doen op Draaihals te zien. Check de site als je nog mee wilt!
Comments