top of page

DAG 4 VAN DE REIS NAAR EXTREMADURA: EEN DAG MET TWEE GEZICHTEN

Het was mooi weer vandaag, laten we daar eens mee beginnen! Ik begreep dat het in Nederland ook genieten is, maar hier waren we, zonder dat het slecht te noemen is, nog niet erg verwend met zonneschijn. Vandaag bracht daar echter verandering in; de wind maakte het voor het gevoel iets frisser dan de 19 graden die de thermometer aangaf, maar in de luwte voelde het wel aan zoals je hoopt in dit deel van Spanje in deze tijd van het jaar.

de vogeldag bestond grofweg uit twee delen. We begonnen op de uitgestrekte semi-steppes en het middagdeel brachten we door in meer agrarisch gebied met veel rijstvelden en irrigatiekanaaltjes.

Om met de ochtend te beginnen: Deze was weer fantastisch! We zagen wederom tientallen Grote trappen, waaronder meerdere baltsende mannetjes en ook de veel zeldzamere Kleine trappen konden we weer aan de daglijst toevoegen (een man en drie vrouwen). Het hoogtepunt werd echter opgepikt door deelnemer Wilco, die met z'n scherpe oog een groep Zwartbuikzandhoenders oppikte die we vervolgens allen mooi in vlucht konden volgen. Toen ze eenmaal neer gingen bleken ze totaal onvindbaar in de reeds net te hoge vegetatie. Andere soorten die ertoe deden waren o.a. Griel, Paapje en Steenuil.

Zwartbuikzandhoenders


Grote trappen

Grote trap

Grote trap

Graszanger; een kleintje met een grote bek!

Kalanderleeuwerik; heerlijk algemeen!

Het middagdeel was dus weggelegd voor het irrigatiegebied, maar ondanks dat het gebied er veelbelovend uitzag, vielen de aantallen vogels er lichtelijk tegen. Uiteraard wisten we er nog wel wat leuke soorten uit te halen, waarvan wat mij betreft een adult mannetje Smelleken (!!), dat achter een adulte man Blauwe kiekendief aan zat (!) het meest verrassend was. Andere soorten die het waard zijn om hier te delen waren o.a. Zwarte ibis, een showy Cetti's zanger (we hoorden er uiteraard nog vele meer), 2 Temmincks Strandlopers, 2 Strandplevieren, Bontbekplevier, meerdere Kleine plevieren, grote groepen Koereigers, Roodkopklauwier, een Waterral, Sint Helenafazantjes en tal van roofvogels, waaronder Monniks- en Vale gier, Dwergarend en Slangenarend. De lunch brachten we door bij een klein kerkje, dat bekend stond om z'n nestelende Kleine torenvalken. Het was even wachten, maar toen kwamen ze inderdaad aanvliegen en gaven een mooie show!

Man Kleine torenvalk

Vrouw Kleine torenvalk

Man Kleine torenvalk

Zwarte ibis

Koereigers

Temmincks strandlopers, een Kleine plevier en een Witte kwikstaart

Kuifleeuwerik

Sint Helenafazantje (Wilco Poppe)

Sint Helenafazantjes; een exoot, maar wel een leuke!

Hop

Blauwe kiekendief. Het Smelleken kwam hier vlak achteraan en joeg waarschijnlijk op de zangvogels die de kiekendief opstootte!

Ondanks het voor het gevoel iets mindere middagdeel leverde de dag toch weer 18 nieuwe tripsoorten op, waarbij ook de Vale gierzwaluw alvast is opgeteld. Nog niet de hele groep is naar het kasteel van Trujillo gewandeld, maar als dat eenmaal is gebeurd, kan 'ie er bij iedereen op. En tenslotte: Drie keer raden wie ook weer present was. De laatste foto's geven het, vast niet geheel onverwachte, antwoord! Morgen meer!

Vale gierzwaluw

De Zwarte spreeuwen zijn alom aanwezig en zijn werkelijk fantastische zangers/imitators!

Tadaa! Dwergooruil met een knipoog. Wat een vogel is dit! Ik kan niet beoven dat dit de laatste foto is ;-)

535 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page