Boomkikkers, arenden, stelten en meeuwen: een vol weekend!

Zeven excursies op vijf locaties en vijf gidsen aan het werk: de "zomerstop" is duidelijk voorbij en we gaan op volle kracht richting het najaar! Hier even een korte impressie van onze belevenissen van afgelopen weekend. Op zaterdagmiddag liet gids Joost Bouwmeester een volle groep enthousiaste deelnemers een van onze mooiste en meest tot de verbeelding sprekende amfibieën zien: de Boomkikker. Gedurende enkele uren kon een ieder zich fotografisch uitleven op deze fotogenieke dieren die werkelijk nooit vervelen! (Lees verder onder de foto's)

Boomkikker (Joost Bouwmeester)

Boomkikker (Annet de Rooij)
Parnassia

Een stukje zuidelijker ging Corstiaan Beeke eveneens met een volgeboekte groep de Zeeuwse delta in voor een workshop/excursie over herkenning van steltlopers. Er werden in totaal 20 verschillende soorten "steltjes" gezien, waarvan de 2 Strandplevieren de zeldzaamste waren. Het hoogtepunt was echter de hoogwatervluchtplaats waar grote aantallen vogels kwamen overtijen en ook de bonussoorten waren de moeite waard: Geoorde Fuut, Zomertaling, Tapuit, Paapje, Zwarte stern, Geelpootmeeuw en Kleine Zilverreiger zorgden onder andere voor de nodige afleiding. Op verzoek van de deelnemers zal deze excursie volgend jaar zeker weer op de agenda komen!

Oeverloper (Corstiaan Beeke)

Groep mensen bij een groep Goudplevieren (Francoise Harmsze)

Jonge Zomertaling (Corstiaan Beeke)

Groep Zilverplevieren (Francoise Harmsze)

Groep bij het Noordervroon (Jaap Kolijn)

Uitzicht op de hoogwatervluchtplaats (Francoise Harmsze)

De enige excursie die wat last had van het mindere weer was die met als thema "herkenning van jongen meeuwen". De groep onder leiding van Herman Bouman kreeg toch wel de nodige buien over zich heen en de aantallen aanwezige meeuwen waren (mede daardoor) niet waarop je vooraf hoopt. Desalniettemin kwamen er aardig wat soorten en vele verschillende kleden langs, waaronder bijna alle verschijningsvormen van Grote Mantelmeeuwen en ook mooie, juveniele Geelpootmeeuwen. Omdat ze vroeger broeden dan "onze" soorten starten ze ook eerder met ruien en beschikken de meeste jonge vogels al in augustus over een complete set geruide mantelveren. Dat, samen met het markante staartpatroon, is mooi te zien op onderstaande foto's van Herman.

<