top of page

Boomkikkers, arenden, stelten en meeuwen: een vol weekend!

Zeven excursies op vijf locaties en vijf gidsen aan het werk: de "zomerstop" is duidelijk voorbij en we gaan op volle kracht richting het najaar! Hier even een korte impressie van onze belevenissen van afgelopen weekend. Op zaterdagmiddag liet gids Joost Bouwmeester een volle groep enthousiaste deelnemers een van onze mooiste en meest tot de verbeelding sprekende amfibieën zien: de Boomkikker. Gedurende enkele uren kon een ieder zich fotografisch uitleven op deze fotogenieke dieren die werkelijk nooit vervelen! (Lees verder onder de foto's)

Boomkikker (Joost Bouwmeester)

Boomkikker (Annet de Rooij)
Parnassia

Een stukje zuidelijker ging Corstiaan Beeke eveneens met een volgeboekte groep de Zeeuwse delta in voor een workshop/excursie over herkenning van steltlopers. Er werden in totaal 20 verschillende soorten "steltjes" gezien, waarvan de 2 Strandplevieren de zeldzaamste waren. Het hoogtepunt was echter de hoogwatervluchtplaats waar grote aantallen vogels kwamen overtijen en ook de bonussoorten waren de moeite waard: Geoorde Fuut, Zomertaling, Tapuit, Paapje, Zwarte stern, Geelpootmeeuw en Kleine Zilverreiger zorgden onder andere voor de nodige afleiding. Op verzoek van de deelnemers zal deze excursie volgend jaar zeker weer op de agenda komen!

Oeverloper (Corstiaan Beeke)

Groep mensen bij een groep Goudplevieren (Francoise Harmsze)

Jonge Zomertaling (Corstiaan Beeke)

Groep Zilverplevieren (Francoise Harmsze)

Groep bij het Noordervroon (Jaap Kolijn)

Uitzicht op de hoogwatervluchtplaats (Francoise Harmsze)

De enige excursie die wat last had van het mindere weer was die met als thema "herkenning van jongen meeuwen". De groep onder leiding van Herman Bouman kreeg toch wel de nodige buien over zich heen en de aantallen aanwezige meeuwen waren (mede daardoor) niet waarop je vooraf hoopt. Desalniettemin kwamen er aardig wat soorten en vele verschillende kleden langs, waaronder bijna alle verschijningsvormen van Grote Mantelmeeuwen en ook mooie, juveniele Geelpootmeeuwen. Omdat ze vroeger broeden dan "onze" soorten starten ze ook eerder met ruien en beschikken de meeste jonge vogels al in augustus over een complete set geruide mantelveren. Dat, samen met het markante staartpatroon, is mooi te zien op onderstaande foto's van Herman.

Geelpootmeeuw (dit jaar geboren)

Geelpootmeeuw (dit jaar geboren, eerste kalenderjaar)

Gids Joey Braat beleefde zaterdag zijn vuurdoop als gids van Birdingholland.nl met twee halve dagexcursies in de Biesbosch en hij maakte de hooggespannen verwachtingen meteen volop waar. Zowel de ochtend- als de middaggroep kregen een prachtige arendenshow voorgeschoteld met zowel Zee- als meerdere Visarenden op korte afstand! Dat is toch waarom je in deze tijd naar de Biesbosch wilt/moet/kunt/gaat!


Juveniele Visarend - Biesbosch (Joey Braat)

Adulte Visarend - Biesbosch (Joey Braat)

Juveniele Zeearend - Biesbosch (Joey Braat)

Adulte Boomvalk - Biesbosch (Joey Braat)

Ook de twee Oostvaardersplassengroepen op zondag hadden over geluk niet te klagen, want beide groepen kregen een overvliegende Zeearend voorgeschoteld. Het ging trouwens twee keer om verschillende tweedejaars vogels, die zich blijkbaar reeds bij het lokale paartje hebben gevoegd. De roofvogels deden het sowieso goed, met verspreid over de dag o.a. ook Boomvalk, Sperwer, Havik, Buizerd, Torenvalk, Bruine Kiekendief en Slechtvalk. Andere hoogtepunten waren de steltlopers. Door de lage waterstand liggen verschillende, normaal gesproken niet bijster interessante, locaties er geweldig bij. De groepen bezochten de Hoekplas, waar o.a. Groenpootruiters, Witgat, 300+ Kluten, 50+ Grutto's, Goudplevieren, Bonte Strandloper, tientallen Kemphanen en vele tientallen Zwarte Sterns zich prachtig lieten zien!

Zeearend (2KJ) - Oostvaardersplassen Hoekplas (Martijn Bot)

Zeearend (2KJ) - Oostvaardersplassen, De Driehoek (Martijn Bot)

Sperwer - Oostvaardersplassen, De Driehoek (Martijn Bot)

Raaf - Oostvaardersplassen, De Driehoek (Martijn Bot)

Groenpootruiter (juveniel) - Oostvaardersplassen, Hoekplas (Martijn Bot)

Goudplevieren en Bonte Strandloper - Oostvaardersplassen, Hoekplas (Martijn Bot)

Zwarte Stern - Oostvaardersplassen, Hoekplas (Martijn Bot)

Landkaartjes (najaarsvorm) - Oostvaardersplassen, bezoekerscentrum Kitsweg (Martijn Bot)


254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page