Ja, we zijn weer onderweg! Na twee succesvolle en ontzettend leuke reizen in 2022 en 2023 zijn we inmiddels toe aan editie 3 van de samenwerkingsreis tussen Birdingbreaks.nl en Birdingholland.nl naar Extremadura! Never change a winning recipe, dus ook dit jaar zijn we weer op pad met twee volgeboekte busjes met bekende birdingholland-excursiegangers en enkele enthousiaste "nieuwelingen" (die zich meteen moeiteloos in de groep mengden) en begeleid ik deze reis samen met Olaf Klaassen. Er zijn echter wel degelijk verschillen met voorgaande jaren, maar dat zit 'm voornamelijk in aspecten die we dan weer niet zelf in de hand hebben: het weer en de omstandigheden.
Het is hier inmiddels vol zomer en we rijden dus rond met een laag zonnebrand op en in een outfit die na vele koude en natte maanden weer onder een laag stof vandaan is getrokken. Maar wat vooral prettig is: het heeft hier de afgelopen tijd geregend, en veel ook! Dat dat is te merken en verandert het hele aangezicht en sfeer van de regio drastisch! Niet alleen zijn de beken en meertjes weer vol en zijn er op veel plekken drassige stukken te zien, het landschap is "slachtoffer" geworden van een ware kleurexplosie! De bloemenpracht en het weelderige groen is werkelijk adembenemend en een bezienswaardigheid op zich! Was het vorig jaar toch vooral een droge en dorre bedoening, nu knalt de natuur uit z'n voegen en voelt het voor Olaf en mij haast alsof we op een totaal andere plek zijn beland. Heerlijk en prachtig! Hier om te beginnen alvast wat sfeerbeelden van hoe wij hier de eerste dag hebben mogen doorbrengen.
Voeg daar de buitengewoon gezellige en enthousiaste groep bij en eigenlijk kan de reis dan bij voorbaat al niet meer stuk. Toch zijn we hier natuurlijk voornamelijk voor de vogels en ook op dat vlak waren de verwachtingen hooggespannen. Olaf en ik dus als vanouds op scherp om er ook nu weer alles en liefst meer uit te halen.
Dag 1 (woensdag) stond toch vooral in het teken van reizen. We verlieten de vaste grond van Schiphol iets later dan de vorige jaren en daardoor was er eigenlijk nauwelijks vogeltijd meer over. Dat wil zeggen: er was natuurlijk de reis per minibus van Madrid naar onze standplaats Trujillo en hoewel vogels kijken bij 120 kilometer per uur suboptimaal te noemen is, probeerden we er toch het één en ander uit te halen. En dat ging verrassend goed, want na dik drie uur rijden hadden we o.a. soorten als Vale- en Minniksgier, Dwerg-, Havik- Slangen- en Spaanse keizerarend, Rode- en Zwarte wouw en Hop gezien! Niet iedereen kreeg natuurlijk alles (even goed) mee, het was enigszins afhankelijk van aan welke kant in de minibus je zat. Maar toch: dit lukt je niet op het vergelijkbare traject van, pak 'm beet, Roermond naar Assen!
We konden het niet laten om voor het inchecken en het eten nog een laatste uurtje licht mee te pakken op de steppes net buiten Trujillo en ook daar kregen we fiks uitbetaald voor de moeite. Al meteen zagen we drie van de doelsoorten voor deze reis: Grote trap, Kuifkoekoek en Griel (door één busje gezien). Verder was het de eerste kennismaking met typische Extremadurabewoners als Spaanse mus, Zwarte spreeuw, Grauwe gors, Kuifleeuwerik, Kalanderleeuwerik, Bijeneter, Raaf en Steenuil.
Voor een reisdag kon dit er heel, heel best mee door!
Na een nacht met Dwergooruil en vasthoudend zingende Zwarte spreeuwen (geen straf!) konden we op donderdag dan echt los. Al bij de supermarkt, waar de lunch werd ingeslagen, bleven we langer hangen dan verwacht door de afleiding die soorten als Europese kanarie en Vale gierzwaluw ons boden. De Dwergooruil, die de afgelopen jaren vaste bewoner was van de kastanjeboom voor het hotel, was ook dit jaar weer present en kon natuurlijk op flinke aandacht rekenen. Het is uniek en een echte buitenkans om deze doorgaans lastig te vinden soort toch jaar na jaar zo mooi te kunnen zien!
Maar helemaal los ging het op het eerste uitkijkpunt op de steppes buiten Trujillo. De officiële ouverture van de reis werd luister bijgezet door soorten als Grote trap, Kuifkoekoek, Witbuikzandhoenders, Grielen, Roodkopklauwieren, Iberische klapeksters, Hop, Kwartels, Bijeneters, Slangenarend, Dwergarend, Monniks- en Vale gieren en nog veel meer. Regelmatig werden deelnemers bevangen door keuzestress omdat er tegelijkertijd verschillende soorten om aandacht schreeuwden!
Het nadeel van prachtig weer is dat er wel wat trilling in de lucht zit en fotograferen wat uitdagender is. Ik heb dan ook iets minder beeld dan voorgaande jaren, maar de beleving was er niet minder om. Alles behalve, zou ik willen zeggen!
Iets verderop maakten we een wandeling om ook de soundtrack van de steppe goed in ons op te kunnen nemen. Wat een genot om te wandelen in een constant en onophoudelijk concert van vogelzang! Ook zagen we hier onze eerste Scharrelaar van de reis; deze vloog hard langs, maar werd door iedereen prima gezien.
Na koffie en een break (easy birding!!) in een lokaal barretje verplaatsten we ons naar een bruggetje dat we al meermaals als lunchplek hebben gebruikt. Ook ditmaal was onze tafel gedekt en wel door o.a. Roodstuitzwaluwen, Rotszwaluwen, vele Vale- en Monniksgieren, een IJsvogel, een zingende Kleine zwartkop, Nachtegalen, Zwarte ooievaars en als hoofdgerecht een adulte Steenarend!
De rest van de middag zwierven we heerlijk door de weelderig begroeide landschappen van Extremadura en laafden we ons aan de zon en de vogelrijkdom. Na een werkelijk krankzinnig verhaal rondom het terugvinden van mijn verloren zonnebril (ik heb geprobeerd om het even leuk op te schrijven als het daadwerkelijk was, maar hoe ik het ook wendde of keerde: het was en bleef een gevalletje "je moet erbij zijn geweest") zagen we in de laatste uren nog o.a. meerdere Scharrelaars, Zwartbuikzandhoenders (weer ver, dat wel), Grauwe kiekendieven, een Smelleken, een Aasgier, Kleine torenvalken, een Grote trap, en meerdere Rode patrijzen.
Toen we met rode hoofden en koude biertjes uiteindelijk neerploften op het terras van het hotel bleek de koek nog niet op, want de rust werd verstoord door twee Steltkluten, die doodleuk recht over de stad hun weg vervolgden!
Wat een dag, wat een gebied, wat een vogels! Maar goed dat er nachten bestaan om even te resetten! Morgen weer, morgen meer!
Comments