top of page

150 SOORTENWEEKEND: LUXE-KLAGEN XL EN LAST MINUTE AANBIEDING!

TWEEDAAGSE 150 SOORTEN, 12 EN 13 MEI 2023 Één van de lijfspreuken van de gemiddelde Nederlander lijkt wel te zijn: "Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd". Hier even een duit in het zakje van mijn kant. Er zijn echter vele gradaties te bedenken als het om leed en het daarmee corresponderende recht tot klagen aankomt. Je zou er met gemak, ik zeg maar wat, 26 kunnen noemen. Categorie A zou dan bestaan uit het grootste leed denkbaar: ziekte, overlijden van dierbaren, honger, oorlog, enzovoort. Voor het perspectief: ergens halverwege (zeg: categorie N) zou dan zoiets als belastingaangifte, het verplicht meekijken van het Songfestival of als Ajaxfan alle wedstrijden van het eerste elftal van seizoen 22/23 kijken komen te staan. En helemaal onderaan, in categorie Z van leed en recht tot klagen, stond ons afgelopen 150 soortenweekend.

Maar omdat elke reden tot klagen een bestaansrecht heeft, ga ik hier toch even kort "los". Het zat net even niet mee de afgelopen dagen. We ontbeerden wat geluk en het was (houd u vast, want het klinkt misschien lachwekkend) té goed weer. Ik hoor je denken: na maanden van wind, regen en kou is het eindelijk lente en is het blijkbaar weer niet goed! Nou, inderdaad, vanuit ons perspectief was dat wel enigszins zo; we hadden echt wel een klein beetje reden om ons beklag te doen. Hoewel, meer dan klagen is het eigenlijk gewoon signaleren, vaststellen.

En dat betreft het feit dat warme dagen met een strakblauwe hemel vaak heel moeizame vogeldagen zijn. De redenen ervan zijn duidelijk en vast herkenbaar voor mensen die veel buiten zijn: zindering in de lucht, veel tegenlicht, vogelactiviteit die heel snel minder wordt en de afwezigheid van zichtbare trek, zeker wanneer de windrichting niet optimaal is. Vogels vliegen óf niet, óf zo hoog dat ze in de "blauwe soep" verdwijnen en zeer moeilijk op te pikken zijn. Kortom: het weer van afgelopen dagen was natuurlijk heerlijk voor zo goed als iedereen en zo goed als alle buitenactiviteiten en ook ik snakte er op een bepaalde manier enorm naar, maar om vogels te kijken (te vinden) is iets meer bewolking en zelfs af en toe een buitje toch écht wel een voordeel.

Je begrijpt al waar dit betoog heen gaat. Ik zoek excuses om te verklaren dat het dus weer net niet lukte, de 150 soorten in twee dagen. En dat is best vreemd als je bedenkt dat het half mei is en we vorige week op één dag al 138 haalden! De meerwaarde van twee dagen zat 'm dus niet per se in het aantal soorten, want we kwamen in totaal uit op 144... Qua "massa", dus gewone soorten, hebben we niet gek veel laten liggen (op bijvoorbeeld Sperwer, Sprinkhaanzanger, Ringmus, Boomklever en Glanskop na). Echter, op twee dagen vogels kijken in mei, met op één van die dagen ook nog eens de Top-of-Holland Vogeldag waarbij vele vogelaars Noord-Nederland bezoeken en een dag komen zoeken naar zeldzame vogels, hoop je en verwacht je eigenlijk toch wel een aantal krenten. En die bleven grotendeels weg of die misten we jammerlijk. Ook op de Top-of-Holland-dag liepen ze trouwens tegen de omstandigheden aan. Tekenend is dat de prijs voor de "Soort van de dag" niet is uitgereikt omdat er eigenlijk niets significants is gevonden, ondanks dus vele ogen en vele velduren.

Kortom: jammer, maar niets meer dan dat. Want kommer en kwel was het natuurlijk helemaal niet. We zijn twee dagen gezellig en ontspannen op stap geweest en vonden de meerwaarden van een tweedaagse excursie vooral in het feit dat we veel meer tijd konden nemen in de verschillende gebieden. We zijn op mooie plekken geweest en kwamen uiteindelijk toch thuis met soorten als Slangenarend, Visarend (2 stuks samen aan het jagen boven het Zuidlaardermeer), Zeearenden, Grauwe klauwieren, Fluiters, een door één van de deelnemers ontdekte Grauwe franjepoot, Witwangsterns, Geoorde futen, Grauwe kiekendieven, Wielewalen, Paapje, Noordse kwikstaarten, Ransuilen, Zomertortels (meerdere, wat tegenwoordig verre van vanzelfsprekend is), Kemphanen, Temmincks strandlopers, Steltkluten, Pontische meeuw, Boomvalken en Wespendieven, om maar wat te noemen. Als ik dat zo opsom is categorie Z eigenlijk nog wat aan de hoge kant ;-).

Omdat het nogal zonnig en het licht dus vaak knetterhard was en ik meer energie heb gestoken in het zoeken naar vogels dan in het vastleggen, heb ik ditmaal ook niet gek veel foto's te laten zien. Hier een kleine selectie van de twee dagen.

Één van de deelnemers ontdekte deze erg mooie, adulte Grauwe franjepoot vrij in het begin van de excursie. Heel erg leuk en knap gevonden; het zijn kleintjes, zoals de toch ook niet al te grote Stormmeeuw links wel illustreert!

We hoorden meerdere Fluiters, maar één ervan liet zich prachtig zien (deze, namelijk)!

Niet alledaags; twee futen kwamen van heel ver recht over ons heen vliegen en verdwenen aan de horizon!

Futen; je weet dat ze kunnen vliegen, maar je ziet het niet vaak!

Geoorde fuut

King of the branch: Grote karekiet

Vrouw Grauwe kiekendief

Noordse kwikstaart

Noordse kwikstaart; we zagen er een stuk of tien.

Temmincks strandlopers

Grauwe vliegenvanger

Steltkluut

Blauwborst op weg naar het nest.

Regenwulp

Volledig verkeerd belichte Witwangstern

Wespendief

We zagen ook enkele leuke niet-vogels, waaronder deze Boomkikker en zeldzame Maanwaterjuffers.

150 soorten moet echt wel lukken en gelukkig wacht me al een snelle herkansing. Komende week staat de volgende tweedaagse op het programma, maar eerst nog weer een "gewone" 100 soortendag op maandag. Je leest het wel de komende tijd!

Dan nog een leuke LAST MINUTE aanbieding: omdat de tweedaagse "Groninger Hoogtepunten" gek genoeg niet vol zit, bieden we nu de mogelijkheid om de dagen ook los te boeken. Het gaat dan om een dag kiekendieven zoeken in Oldambt plus een bezoek aan Zuidlaardermeer en omstreken op zaterdag 20 mei en/of een dag rond nationaal park Lauwersmeer op zondag 21 mei (met o.a. kans op Wielewalen, Kemphanen, roofvogels en steltlopers). KIJK HIER voor wat meer info en om te boeken!

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page