top of page

Vlinderexcursie in Zuid-Limburg: het hoogtepunt was...??

Vaak is er door deelnemers van onze excursies en heel duidelijk hoogtepunt, of in ieder geval een top-3, te benoemen. In het geval van onze excursie van dit weekend in Zuid-Limburg (omgeving Maastricht/Berg en Terblijt/Bemelen) was het behoorlijk lastig en dat mag met recht een luxeprobleem genoemd worden.

Het was deze dag behoorlijk bewolk en 21 graden. Dat zijn niet meteen de allergunstigste omstandigheden voor vlinders en het was voor de gidsen Marnix Jonker en Martijn Bot dan ook hard werken om de doelsoorten van vandaag te vinden. Maar elk nadeel heeft uiteindelijk een voordeel: omdat er zo intensief en onophoudelijk gezocht werd zagen we uiteindelijk veel meer dan vlinders alleen en bestond de favorietenlijst van waargenomen soorten uit lang niet alleen vlinders! We zagen, naast uiteindelijk toch een mooie selectie aan zeldzame dagvlinders waaronder Kaasjeskruiddikkopje, Dwerg- en Klaverblauwtje en Iepenpage, ook vele mooie bloemen, planten, reptielen, amfibieën, libellen, nachtvlinders vogels en andere insecten. Zo werd het uiteindelijk een verrassend gevarieerde en veelzijdige dag in een schitterend stukje Nederland!

We hebben aan de hand van wat soorten en foto's (van gidsen en deelnemers) een overzicht geprobeerd te maken van de hoogtepunten van de dag. Afgaand op de reacties en de belevenissen van de deelnemers kwam dit er ongeveer uit, in volslagen willekeurige volgorde!


* Geelbuikvuurpad


Deze zeer zeldzame en kwetsbare soort liet zich heel leuk zien en betekende een nieuwe soort voor de hele groep, inclusief de beide gidsen!

* Iepenpage


De plek was er een van weinig natuurbeleving (midden in Maastricht) en de soort lastig (want rondfladderend in de kruinen van de Iepen) maar het is een erg zeldzame dgvlinder die op een dag als deze niet mag ontbreken!

* Dwergblauwtje


We zagen er wel 15-20 en dat terwijl de soort nog maar net in Nederland is ontdekt! En we konden bovendien vaststellen dat de soortnaam zeer goed gekozen is; ze zijn écht heel klein!

* Groene specht

Dit gebied kende een wel heel nors kijkende poortwachter ;-)

* Bergveldwesp met nest!


Ontzettend zeldzaam insect, zo goed als alleen te vinden in zuidelijk Limburg. Een nestje vinden is helemaal uniek! (Foto: Ger Dirks)

* Bijenorchis


Misschien wel de mooiste Nederlandse orchis is behoorlijk zeldzaam. We zagen er meerdere vandaag!

* Gewone Kameleonspin


Een spin die z'n kleur kan aanpassen aan de bloem waarop hij zit! We zagen een exemplaar met prooi.

* De bewakers van de groeve bij Berg en Terblijt: zwijntjes!


Je staat raar te kijken wanneer je de groeve bij Berg en Terblijt betreedt! Deze varkens wachten je hier op, bekijken je kritisch en laten je doorgaans passeren.

* Klaverblauwtje


De eerste zeldzame vlinder die we vonden en we zagen er uiteindelijk aardig wat (10).

* Levendbarende hagedis

Grote aantallen in de groeve! (Foto: Steven Schoevaart)

* Bosorchis


Deze, er op de Gevlekte lijkende, orchis bloeit vrijwel alleen in Zuid-Limburg!

* Kleine Zomervlinder


Niet zeldzaam, wel een lust voor het oog: Kleine Zomervlinder

* Vals Witje


Eveneens een dagactieve nachtvlinder

* Inkarnaatklaver


Mooie, van oorsprong Mediterrane klaversoort

* Klavervreter

Niet met opzet achter de vorige soort gezet ;-). Een parasitaire plant die stern in aantal aan het afnemen is en als "kwetsbaar" op de Rode Lijst staat.

Groot Dikkopje


Mooie soort die momenteel weer volop te bewonderen is in de Nederlandse natuur. Laten zich soms wel mooi zien, maar als ze wegvliegen zijn ze nauwelijks te volgen!

De deelnemers

De groep was zoals vaak gemêleerd maar zeer prettig. We hadden een mooie en gezellige dag zo struinend door de provincie!




* Bonus: Cirlgors

Op de weg terug naar het noorden reden de gidsen nog even langs de reeds lang aanwezig Cirlgors bij Weert. Dit betekende weer een nieuwe Nederlandsoort voor mij (Martijn) na al enkele eerder op de dag. Ook de Veldkrekels die hier zongen had ik nog niet eerder in Nederland waargenomen: naast voor de deelnemers ook voor mij een productieve dag, dus!


Zingende man Cirlgors

Zingende man Cirlgors

Soorten die vandaag wel werder gezien maar waar we (nog) geen foto's van kunnen laten zien zijn o.a. Kaasjeskruiddikkopje en Vuurlibel. De deelnemers hebben beloofd ons nog te overladen met foto's, dus dit bericht zal de komende dagen vast nog worden aangevuld!

Volgend jaar gaan we zeker weer, en wel op 1 juni. Mocht u mee willen, dan kunt u nu alvast uw plek reserveren (betalen mag later) en wel HIER:

545 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page