top of page

Steltloperspektakel langs de Friese Waddenkust: Westhoek, Zwarte Haan en Holwerd

Jaarlijks speelt zich langs de Friese Waddenkust één van de meest spectaculaire vogelfenomenen van ons land af. Bij opkomend tij verzamelen zich bij/rond Westhoek namelijk vele tienduizenden steltlopers op één van de grootste hoogwatervluchtplaatsen in ons land. Bij gunstige omstandigheden en als het water hoog genoeg komt kunt u dan iets meemaken wat u vast niet snel zult vergeten: gigantische wolken met Rosse Grutto's, Bonte Strandlopers, Zilverplevieren, Bontbekplevieren, Krombekstrandlopers, Kanoeten, Kluten en nog vele andere soorten gaan op korte afstand op zoek naar een plakje voor droge voeten (pootjes) en als u rustig gaat zitten komen ze soms zeer dichtbij en trekken zich niets aan van uw aanwezigheid.
De veruit beste tijd om deze natuurshow te aanschouwen zijn de maanden juli en augustus. Deze excursie is gepland op een moment dat het tij gunstig valt en de aantallen steltlopers hard toe beginnen te nemen. De echte topaantallen zijn er pas over enkele weken, maar het leuke is nu wel dat de meeste vogels nog in prachtig zomerkleed zijn! En vrees niet, over de kwantiteit zullen we echt niette klagen hebben en ook de kwaliteit van de soorten is meestal niet mis (al is een beetje geluk dan altijd nodig). Jaarlijks worden er in de massa steltlopers zeldzaamheden gevonden als Grauwe Franjepoot, Gestreepte Strandloper, Strandplevier, Poelruiter en zelfs Bonapartes Strandloper.

Naast Westhoek gaan we ook nog andere plekken aandoen. Denk aan bijvoorbeeld Zwarte Haan, Friesland-buitendijks en/of Holwerd.
Het is echter zaak om ongeveer drie uur voor hoog water op de hoogwatervluchtplaats te zijn, zodat u de vogels stapje voor stapje dichterbij ziet komen en u de dynamiek van het Wad optimaal beleeft. De planning van de dag zal daarop afgestemd zijn.
Kortom: wees voorbereid op een overdosis steltlopers en een grote portie spektakel rond het weidse Friese Wad!

Noot: Om het spektakel optimaal mee te krijgen is een zeer adequate planning noodzakelijk en zijn de mogelijkheden per maand zeer beperkt. Vanwege de combinatie van de hoogte van het tij (stand van de maan) en het tijdstip van hoog water zijn deze excursies derhalve soms op wat ongebruikelijke dagen in de week gepland.

Lees het verslag van de editie van 2020 HIER!

Het verslag van de excursies van 2021 zijn HIER terug te lezen!
 

 • Wanneer:
  - Woensdag 10 juli 2024, start 10.00 uur, einde om ongeveer 16.30 uur

   

 • Aantal personen: Maximaal 8  (Nog 4 plekken beschikbaar)

 • Startocatie: Sint-Annaparochie

 • Inclusief: Een dag vogels kijken/fotograferen onder leiding van een gids, vervoer per minibus, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van optiek en literatuur, een digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW

 • Verrekijkers worden beschikbaar gesteld door FOTO SIPKES

 • Prijs: 75 euro per persoon 

 • Praktische informatie: Kleed u naar de weersomstandigheden. Indien u beschikt over een eigen telescoop is het zeer aan te raden die mee te nemen. De gids heeft er een mee voor algemeen gebruik. Het kan bij met name Westhoek wat modderig zijn, dus waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te raden. Mocht u lastig lang kunnen staan dan zou een klapstoeltje een oplossing kunnen zijn. Bij Westhoek zijn we namelijk een tijd lang op dezelfde plek en voltrekt het spektakel zich als een soort toneelstuk voor onze ogen.
   

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page