top of page

ZUIDPIER EN OOSTVAARDERSPLASSEN: VERANDERING VAN SPIJS...!

15 en 16 december 2023


Na weken van wintervogelen in "mijn" Noord-Nederland waren de afgelopen twee excursies uitwedstrijden, zij het op bekend terrein.

Vrijdag was de tweede editie van de wandelexcursie op en rond de Zuidpier in IJmuiden. In tegenstelling tot de vorige keer was het nu rustig weer en konden we dus ook daadwerkelijk de pier helemaal bewandelen.

Dé soort die iedereen associeert met de Zuidpier is Kuifaalscholver. Er is geen plek in Nederland waar je deze zeldzame wintergast zo makkelijk vindt als hier. Dat wil zeggen: normaal gesproken... Gek genoeg waren er de afgelopen winter voor het eerst sinds ik mij kan herinneren geen vogels aanwezig, iets wat toch echt wel opmerkelijk genoemd mag worden. Dit jaar toont aan dat vorig jaar echt een uitzondering was, want ze zijn nu weer ouderwets makkelijk en betrouwbaar. We zagen nu al meteen bij het betreden van de pier twee exemplaren zwemmen en dezelfde vogels zaten later ook op de blokken. Één ervan was een adulte vogel met ring, die in 2020 als kuiken is geringd op het Schotse Isle of May nabij Edinburgh.

Schotse adult

Eerste kalenderjaar


Ook buiten de Kuifaalscholvers was het weer ouderwets vermakelijk op deze winterhotspot. Tijdens de rustige wandeling naar het eind en terug liep het aantal leuke soorten gestaag op. Drieteemmeeuwen, Paarse strandlopers, Zwarte zee-eenden (100-den), Grote zee-eenden (10+!), Parel- en Roodkeelduiker, Alken, Zeekoeten, Jan-van-Genten, een juveniele IJseend, Oeverpiepers, Pontische meeuw en Sneeuwgors: daar is toch weinig mis mee!

Paarse strandloper

Sneeuwgors

Oeverpieper

Jan-van-Genten

IJseend

Drieteenmeeuw

Grote zee-eenden

Drieteenmeeuw

Zwarte- en Grote zee-eenden

Roodborsttapuit meteen op de parkeerplaats

Na de koffie met gebak in de strandtent die niet was afgefikt (op enkele honderden meters stond er eentje na te smeulen van een vernietigende brand in de afgelopen nacht) sloten we de dag af op het strand en met een wandeling rond het Kennemermeer. Dat leverde een prachtige, adulte Geelpootmeeuw, een Cetti's zanger, enkele Vuurgoudhanen en een goede kandidaat Grote aalscholver op. Deze laatste ondersoort is (vooral) te herkennen aan de scherpe hoek die de gele naakte huid bij de snavel maakt. We konden door de afstand echter net niet helemaal sluitend vaststellen of de hoek binnen de marge van carbo valt, maar suggestief was de vogel wel.

Vuurgoudhaan

Geelpootmeeuw met Strommeeuwen. Ik zie ze maar barweinig, dit soort mooie, volwassen vogels!

(Grote?) Aalscholver

Zeer donkere, noordelijke Zilvermeeuw

Zilvermeeuw met een mooi, opvallend staartje!

Gisteren (zaterdag) mocht ik met een volgeboekte groep vogelaars de Oostvaardersplassen in. Roofvogels waren het hoofddoel, maar andere wintervogels zouden natuurlijk niet negeren. Helaas viel het weer een klein beetje tegen. Het was grijs, donker en soms een beetje miezerig, waardoor het zicht gedurende een groot deel van de dag erg matig was en de activiteit bij de vogels ook wel eens hoger is geweest.

Desalniettemin vogelden we een leuk lijstje bij elkaar. Qua roofvogels bleven we steken op zes soorten: Buizerd, Torenvalk, Sperwer, Zeearend, Bruine- en Blauwe kiekendief, maar dat werd aangevuld met leuke niet-rovers als Sneeuwgors, Wilde- en Kleine zwaan, Goudhaan en Vuurgoudhaan, Grote zaagbekken, Pontische meeuwen, Matkoppen, Koereigers, Nonnetjes en Roodborsttapuiten. En was ik in IJmuiden blij met mijn eerste adulte Geelpootmeeuw van 2023, vandaag kwam daar nummer twee meteen achteraan!

Roodborsttapuit

Sneeuwgors

Dit plaatje karakteriseert een grijze dag in de Oostvaardersplassen anno 2023. Edelherten met daartussen een Koereiger en een Zeearend.

Grote zaagbek

Geelpootmeeuw!

Het jaar nadert nu bijna z'n eind, maar mocht je op de valreep nog zin hebben in een mooie dag vogels kijken in de Zeeuwse Delta: er zijn nog enkele plekken vrij voor de excursies "Dagje Delta" op 28 of 29 december. En als je het nieuwe vogeljaar knallend wilt aftrappen met een zeer soortenrijke dag (met goede kans op o.a. Velduilen, Fraters, Kraanvogels en andere noordelijke specialiteiten) dan zijn er ook nog plekken te reserveren op één van de inmiddels traditionele JAARAFTRAPPEN!

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page