top of page

ZEEVOGELSEIZOEN 2021 ALS DIESEL GESTART

Bijgewerkt op: 24 sep. 2021

We treffen het de laatste tijd niet heel erg met de omstandigheden bij onze o zo geliefde zeevogeltochten op de Noordzee. Als het niet juist te hard waait dan krijgen we wel te maken met een rustig oostenwindje of waait er een nietsontziende wind van een virus.

Ook dit jaar leken de omstandigheden bij de eerste tocht vanuit Lauwersoog vooraf niet zoals je de idealiter wenst. Oost vier en blauwe lucht: het is heerlijk om dan buiten te zijn maar als je op zoek gaat naar zeevogels wil je eigenlijk een aanlandige wind en wat turbulentie.

Desalniettemin was het heerlijk om weer ouderwets met een flinke groep vogelaars op de Dageraad te stappen. En je weet het op zee maar nooit: Één of twee vogels kunnen maar zo de dag maken en een mooie soort kan uit het niets opduiken (soms zelfs letterlijk), dus het is gewoon altijd heel spannend, ontspannend en avontuurlijk tegelijk om een dagje het ruime sop te kiezen. En daarnaast: ook de algemene zeevogels zijn en blijven fantastisch en vanaf het schip zie je ze vaak toch net even mooier en beter dan vanaf land.

Al met al werd het een dag zoals die ongeveer te verwachten was bij de omstandigheden. Dat klinkt misschien als een synoniem van voorspelbaar en saai, maar zo bedoel ik dan allerminst. Ik en met mij vele opvarenden (als ik het zo inschatte) genoten van het lekkere weer en het prachtige licht dat scheen op o.a. de vele Jan-van-Genten (er vlogen er op een bepaald moment 8 tegelijk achter het schip), 4-5 Kleine jagers, een Grote jager (bleef helaas op afstand), vele tientallen Zeekoeten, enkele Alken, vele Zwarte zee-eenden, meerdere Roodkeelduikers (alle in zomerkleed!), een Smelleken, Pontische meeuwen, Noordse stern, Topper alsmede vele Zeehonden, enkele Grijze zeehonden en een Bruinvis. Een beetje pijnlijk was dat ik aan het eind van de dag de deelnemers wees op een boven zee overvliegende "Buizerd" (net boven Schier), die vervolgens door enkele deelnemers werd gefotografeerd en achteraf een juveniele Wespendief bleek.... Ach ja, je wordt knap moe van een dag over zee turen, houd ik mezelf maar voor ;-).

Hopelijk bleek deze eerste tocht de dieselstart van een serie zeetochten die de komende weken flink accelereert, en dan het liefst komend weekend al (met edities uit IJmuiden en Scheveningen)!

Hieronder een serie foto's van mezelf (wederom gemaakt met de Canon R6 en de 800mm f/11 lens) en enkele deelnemers (de naam staat dan bij de foto).

Jan-van-Gent

Kleine jager, juveniel

Zeekoet

Juveniele Alk

Roodkeelduiker

Kleine jager

Eerste kalenderjaar Pontische meeuw (Foto: Matthew Sprangers)

Adulte Kleine jager (Foto: Marnix Jonker)

Jan-van-Gent (Foto: Jelmer Vonk)

Zeekoet

Kleine jager

Dwergmeeuw

Kleine jager (Foto: Edwin Winkel)

Kleine Jager (Foto: Kees Kraaijeveld)

Zwarte Zee-eenden

Pijlstaart (Foto: Edwin Winkel)

Roodkeelduiker (Foto: Kees Kraaijeveld)

Kleine jager (Foto: Jelmer Vonk)

Kleine jager (Foto: Matthew Sprangers)

Zeeoeten, met een "gebrilde" vorm in het midden.

Kleine jager

Topper tussen Zwarte zee-eenden

Smelleken

Noordse stern

Kleine jager (Foto: Kees Kraaijeveld)

Jan-van-Gent

Sfeerplaatje, met enkele Jan-van-Genten boven de boot

Jan-van-Gent

Derdejaars Pontische meeuw

Jan-van-Gent

Zeehonden

Scherp blijven tot het einde is een kunst... Dit is natuurlijk een juveniele Wespendief, die door een bootje vol inclusief twee gidsen over het hoofd werd gezien. Gelukkig hebben we de foto's nog ;-) (Foto: Matthew Sprangers)

Zeekoet (Foto: Marnix Jonker)

443 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page