top of page

WEER OF GEEN WEER(RIBBEN)!?

DAGEXCURSIE, WOENSDAG 29 MEI 2024


Dat was een beetje de vraag in aanloop naar de dag in de Weerribben en Wieden. In de natste meimaand ooit gemeten zijn we in Noord-Nederland de dans flink ontsprongen, maar voor deze dag werd er aanvankelijk een beste plons voorspeld. Zoals zo vaak viel het uiteindelijk mee en werden we alleen aan het eind verrast door een stevige bui. Tussendoor was het veelal droog, maar heel veel zon hebben we niet gezien. Dat is natuurlijk wel jammer, zeker in dit gebied. Vlinders, maar vooral libellen zijn een leuke meerwaarde en de aantallen daarvan vielen dus lichtelijk tegen. We zagen er wel wat, waaronder Sierlijke witsnuitlibellen. Deze soort heeft inmiddels niet meer de zeldzame status van enkele jaren geleden, maar de snelle wederopstanding van de soort is wel hier begonnen en dat heeft toch wat speciaals. Tijdens een tochtje in een fluisterboot zagen we er meerdere, zoals altijd rustend op en jagend vanaf leliebladeren.

Sierlijke witsnuitlibel
Grote roodoogjuffer
Bruine korenbout; ook een voormalige zeldzaamheid die het nu erg goed doet.
Sierlijke witsnuitlibel

Het aanvankelijke plan was om te starten met een boottocht of een wandeling, maar omdat de meeste neerslag in de ochtend werd voorspeld, gooiden we het programma wat om en trapten we af in twee bekende hutten in het gebied: die bij de reigerkolonie en de Twitterhut. Om met die eerste te beginnen: vanuit die hut heb je een schitterend zicht op een grote broedkolonie van Lepelaars, Blauwe reigers, Purperreigers, Aalscholvers en, last but not least, Koereigers. Deze laatste soort neemt ook toe in Nederland, maar broedt (voor zo ver ik weet) nog maar op twee plekken. Vorig jaar ging het om 4 nesten maar we konden ons niet aan de indruk onttrekken dat het er dit jaar (flink) meer zijn. Ze waren met veel en makkelijk te vinden, ook foeragerend in de weilanden rond de kolonie.

Purperreiger
Koereigers zijn een groot deel van het jaar leuk, maar misschien lichtelijk kleurloos. Nu zijn sommige echter prachtig op kleur dankzij een flink hoge hormoonspiegel ;-)
Purperreiger
Koereiger
Purperreiger
Een mooie en een iets minder mooie Koereiger
Purperreiger
Fuut; die zie je niet vaak vliegen.

In de andere hut was het rustiger, maar waren er wel veel Oeverzwaluwen, wat Zwarte sterns en vooral meerdere ringmussen (naast de haast onvermijdelijke Purperreigers) aanwezig. Het is natuurlijk wel een beetje treurig dat Ringmussen tegenwoordig hoog eindigen op de lijstjes van "soort van de dag".

Juveniele Ringmus
Volwassen Ringmus
Oeverzwaluw

Verder was het op de verschillende plekken en ook tijdens het boottochtje relatief rustig qua vogels. Wat Zwarte sterns, hoempende Roerdompen, enkele Boomvalken, meerdere Koekoeken, een IJsvogel, Baardmannetjes, een Snor, Cetti's zangers, veel Bruine kiekendieven: geen hoogvliegers (figuurlijk), maar natuurlijk een prima verzameling soorten.

IJsvogel
Koekoek
Boomvalk in conflict met een Bruine kiekendieven
Snor
Visdief, bij gebrek aan fotogenieke Zwarte sterns ;-)

Oftewel: een prima dagje met maar weer eens meevallend weer en een leuke groep mensen. Dank weer en mocht u ook nog eens mee willen naar het gebied: midden juli vliegt de mega-zeldzame en prachtige Grote vuurvlinder in dit gebied en gaan we varend en wandelend op zoek, hopend om de 100% score voor deze soort te behouden. Uiteraard pakken we dan ook veel andere soorten vlinders, libellen en vogels mee. Er zijn nog plekken vrij voor de ZATERDAG en de MAANDAG.

200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page