top of page

VAREN EN WANDELEN: Grote vuurvlinders, libellen en meer in en rond de Weerribben

Veel mensen weten niet dat er in Nederland een vlindersoort voorkomt die zeer uniek voor ons land is: de Grote vuurvlinder. Vandaag gaan we op zoek naar deze geweldige en zeer fotogenieke soort!

VAREN EN WANDELEN: Grote vuurvlinders, libellen en meer in en rond de Weerribben
VAREN EN WANDELEN: Grote vuurvlinders, libellen en meer in en rond de Weerribben

Tijd en locatie

13 jul 2024, 10:00 – 17:00

Steenwijkerwold, A.F. Stroïnkweg, Steenwijkerwold, Nederland

Over het evenement

Veel mensen weten niet dat er in Nederland een vlindersoort voorkomt die zeer uniek voor ons land is: de Grote vuurvlinder. Uniek, omdat de enige plek ter wereld is waar de ondersoort 'batava' voorkomt, die groter is dan de nominaatvorm (welke vliegt in midden en oost Europa). Helaas gaat het niet heel erg goed met deze typische moerasvlinder. De enige plek waar de soort standhoudt is in de Weerribben en Wieden. Hier vliegt in juli en begin augustus een kleine populatie rond opzoek naar een partner om voort te planten.

Vanwege deze exclusiviteit en pracht van deze ondersoort kan een excursie van birdingholland.nl naar deze vlinder natuurlijk niet ontbreken. Echter, het is bij insecten zo dat als het weer tegen zit, je eigenlijk niet hoeft te zoeken. Mocht het daarom een regenachtige dag zijn dan willen we het op een alternatieve datum proberen.

De excursie bestaat uit drie delen: korte wandelingen op locaties die tijdens de voorbereiding goed zijn gebleken voor Grote vuurvlinders, een fluisterboottocht in het hart van het verspreidingsgebied en een wandeling in het befaamde Woldlakebos, één van de absolute vlinder- en libellenhotspots van Nederland! De volgorde van de onderdelen laten we even afhangen van de omstandigheden en hoort u op de dag zelf.

Het leuke van zoeken naar insecten in dit gebied is dat je naast de superzeldzame Grote vuurvlinders kans maakt op nog veel meer echte Weerribbenspecialiteiten, die ook meteen nationale zeldzaamheden zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Zilveren maan, Grote weerschijnvlinder, Kempense heidelibel, Groene glazenmaker, Gevlekte glanslibel en veel meer.

Ga dus mee op deze heerlijke dag struinen, fotograferen en leren. We hebben de afgelopen 7 jaar een 100% score wat betreft het vinden van Grote vuurvlinders en in 2024 gaan we er alles aan doen om dit percentage te behouden!  

HET VERSLAG VAN DE EDITIE VAN 2022 STAAT HIER! 

HET VERSLAG VAN DE TWEE EXCURSIES VAN 2023 STAAT HIER! 

  • Aantal personen: Maximaal 10
  • Gids: Martijn Bot
  • Startpunt: Exacte locatie volgt
  • Prijs: 85 euro.
  • Inclusief: Dag vlinders/libellen kijken, koffie/thee en stroopwafel, vaartocht per fluisterboot, digitaal verslag met foto's na afloop.
  • Praktische informatie: zorg voor voldoende bescherming tegen zon en insecten. Een eigen verrekijker helpt erg; daarnaast biedt de excursie prima fotografiemogelijkheden (vnl. macro). Er zitten enkele wandelingen alsmede kleine verplaatsingen per eigen auto in de excursie. Een kussentje om op te zitten tijdens de boottocht kan ook prettig zijn.

 Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page