VOGELWEEKEND GRONINGER HOOGTEPUNTEN: Er gaat écht niets boven...!

Afgelopen weekend vond dan toch eindelijk het weekend Groninger Hoogtepunten plaats. Aan de voorpret van sommige deelnemers zou het bij voorbaat al niet liggen. Sommigen hadden meteen na de editie van 2019 hun plekje reeds veilig gesteld (op zich verstandig), maar door een onvoorzien detail kon het feest in 2020 niet doorgaan. Nu was de situatie dermate verbeterd dat, met enige aanpassingen, we een nieuwe versie aan de inmiddels mooie serie konden toevoegen.

Het weer was alvast een meevaller. Dat wil zeggen: de voorspellingen beloofden ons veel zon en hoge temperaturen, maar dat kwam niet helemaal uit. De wind bleef uit de noordhoek waaien, wat resulteerde in flink wat bewolking op vooral een groot deel van de zaterdag en temperaturen die (volgens de thermometer van de minibus) het hele weekend niet boven de 15 graden uitkwamen. Laten we zeggen dat de weergoden het goed met ons voor hadden en de overgang van de afgelopen twee maanden naar nu soepeltjes en geleidelijk wilden laten verlopen. En de gloeihoofden waren er aan het eind van het weekend echter niet minder om ;-).

We begonnen het weekend met een tochtje naar Oldambt voor de eerste en misschien wel meest bekende Groninger specialiteit: De Grauwe kiekendieven. Het Groningse platteland ziet er in deze tijd prachtig uit, met z'n wuivende graanakkers, knalgele koolzaadzeeën en statige boerderijen omgeven door frisgroene boomsingels. Alleen de tocht naar deze "uithoek" is voor veel deelnemers een indrukwekkend ritje door een onbekende en weidse wereld. Het kostte even wat moeite, maar uiteindelijk vonden we meerdere Grauwe kiekendieven, deze sierlijke ambassadeurs van het Kenniscentrum Akkervogels. De aanblik van deze prachtvogels in de Nederlandse broedgebieden is al een feest op zich, maar het was extra leuk dat de soort voor enkele deelnemers helemaal nieuw was!

Man Grauwe kiekendief voor een "opknappertje" ;-)
Vrouw Grauwe kiekendief

De rondrit door de polders leverde ook, naast bizarre aantallen Gele kwikstaarten, flink wat Bruine- alsmede een man Blauwe kiekendief op. Deze laatste soort is in de winter natuurlijk vrij algemeen, maar als broedvogel tegenwoordig niets minder dan zeldzaam.

"Bewijsplaatje" van de Blauwe kiekendief
Ringmus; tegenwoordig haast ook een noemenswaardige soort.

De middag werd besteed in wat dit voorjaar met recht hét vogelgebied van Groningen genoemd mag worden: het Zuidlaardermeergebied. Het succes lijkt hier maar niet op te houden, want naast de inmiddels haast gebruikelijke kolonie Witwangsterns (vergeet niet dat dit de enige kolonie in Nederland en zelfs Noordwest-Europa is; met recht een Groninger specialiteit, dus!) en bijna 2/3 van alle in Nederland broedende Geoorde futen, zitten er momenteel ook enkele zeldzame Witvleugelsterns tussen de indrukwekkende hoeveelheden Zwarte sterns. Het lijkt erop alsof ook zij een broedpoging gaan wagen, gezien het baltsgedrag en de paarvorming, maar of er al een nest is, is nog niet helemaal duidelijk. We wachten het af en genieten intussen van de aanwezigheid van deze waanzinnig mooie moerassterns. Als ze gaan broeden, zullen ook zij dat gaan doen op natuurlijke nesten (net als zo'n 25-30 paar omringende Zwarte sterns), iets wat op zich ook al uniek is in Nederland en wat we te danken hebben aan het heel natte voorjaar. "Elk nadeel hep z'n voordeel!"

Witvleugelstern verklaart z'n naam.
Witvleugelstern
Witvleugelstern