***VOGELJAARAFTRAP 2020: EEN ZEER GEVARIEERDE KICKSTART!***

Het is inmiddels een gevleugeld begrip onder vogelaars en ook gewoon heel leuk om te doen: het bijhouden van een jaarlijst. Oftewel: per kalenderjaar noteren hoeveel soorten je hebt waargenomen (gezien en/of gehoord). En of je nu dagelijks een rondje fietst in je "eigen" gebieden of door Nederland reist om zeldzaamheden te zien: het is geinig en interessant om de verschillende jaren tegen elkaar af te zetten en met elkaar te vergelijken. En met behulp van persoonlijke lijsten op waarneming.nl kan dat ook nog eens heel makkelijk! Het leek Birdingholland.nl, in samenwerking met datzelfde waarneming.nl, dan ook een leuk idee om hierop in te spelen en in het eerste weekend van 2020 een excursie te organiseren langs enkele totaal verschillende habitats. Zo konden we u de mogelijkheid bieden het jaar te beginnen met een mooi aantal "gewone" soorten aangevuld met enkele specialiteiten die wellicht niet elk jaar op de jaarlijst zullen prijken, dit alles onder het mom van "Een goed begin is het halve werk"! Het bleek een schot in de roos, want de excursie was in een mum van tijd volgeboekt en zo troffen we elkaar afgelopen zaterdagochtend bij het krieken van de dag op de verzamelplaats in het Fochteloërveen, waar de route zou beginnen en eindigen. Het weer was niet helemaal wat je ervan hoopt (bewolkt met een stevige wind), maar desalniettemin had iedereen zin in een dagje fanatiek doen en stond de voltallige (wederom erg gezellige) groep op scherp om er een mooie en productieve dag van te maken. De eerste soort die we in beeld kregen was een BLAUWE KIEKENDIEF; geen slechte start, hoewel we daar in de loop van de dag nog meerdere van zouden tegenkomen. Toen iedereen goed en wel geïnstalleerd was kon de zoektocht naar de eerste doelsoort, Kraanvogel, beginnen. De akkers bleken in eerste instantie nog vrij leeg, maar vulden zich gedurende het eerste uur met voornamelijk groepen TOENDRARIETGANZEN en uiteindelijk was het raak: we zagen twee KRAANVOGELS opvliegen van een akker en (helaas) over de bomen verdwijnen. Omdat het licht nog matig was zijn de foto's dat ook, maar dat mag de pret van de waarneming niet drukken. Overige leuke soorten die we in een uurtje Fochteloërveen tegenkwamen waren GEELGORS, WATERPIEPER, meerdere Blauwe Kiekendieven, SPERWERS en een SLECHTVALK.

Kraanvogels (Foto: Kees Kraaijeveld)

Toendrarietganzen (Foto: Arjan Kasbergen)

Geelgors (Arjan Kasbergen)

Omdat het naar onze inschatting iets te hard waaide om het veen op te gaan, verplaatsten we ons na deze mooie start naar Bakkeveen voor een korte wandeling met als doel enkele typische bossoorten, met hopelijk wat spechten. Al snel zagen we GROTE BONTE SPECHTEN, hoorden we een GROENE SPECHT en kregen we soorten als KEEP, GOUDVINK, GLANSKOP en ZWARTE MEES prima in de kijker. Maar het mooiste werd, zoals dat hoort, voor het laatst bewaard: toen ik (Martijn) de boel in het minibusje al aan het inpakken was en de eerste mensen alweer in de gordels zaten, vond Wilma met enkele andere deelnemers heel knap een prachtige MIDDELSTE BONTE SPECHT, die langdurig aan het foerageren was op oude eiken en zich uiteindelijk prachtig liet zien!

Middelste bonte specht!

Middelste bonte specht

Zwarte mees. Deze vogel foerageerde vooral op de grond en dat vonden we niet erg! (Foto: Arjan Kasbergen)

Glanskop (Arjan Kasbergen)

Het was inmiddels bijna lunchtijd, dus de transfer kon gebruikt worden om de boterhammen te nuttigen en op te warmen voor het tweede deel van de excursie, dat we vanwege de te verwachten soorten iets aangepast hadden ten opzichte van het originele programma. Oorspronkelijk zouden we richting Onlanden en Zuidlaardermeer gaan, maar we besloten toch wat meer noordwaarts te rijden richting Friese en Groningse waddenkust. Daar is tegenwoordig zo veel leuks te zien dat als je serieus werk wilt maken van een jaarlijst je daar eigenlijk nu moet zijn! Zo gezegd zo gedaan en ongeveer 40 minuten later stonden we op een winderige Friese dijk, maar keken we wel naar een aantal soorten om U tegen te zeggen. Nadat we in een eenzame naaldboom, die tot voor kort echt nog leeg was, ineens zeven RANSUILEN naast elkaar zagen zitten ging het hard met prachtsoorten als FRATER (ongeveer 150 exemplaren!), OEVERPIEPER, KANOET, twee KLEINE ZILVERREIGERS, SNEEUWGORS en last but not least zeker vier VELDUILEN, allemaal binnen een uur!

Velduilen (en een Blauwe Kiekendief op de achtergrond). Foto: Arjan Kasbergen

Velduil. Foto: Kees Kraaijeveld

Mannetje Sneeuwgors, waarschijnlijk van de ondersoort Insulae. Dit is de ondersoort uit IJsland, o.a. herkenbaar aan het weinige contrast/verschil tussen de oranje randen aan de mantel en dekveren en de dieporanje tekening op kop en flanken.