***TWEEDAAGSE IN DE DELTA: BIJNA ALLE SPECIALITEITEN EN EEN TRAP NA!***

Er is in Nederland een aantal plekken waar je als vogelaar in de winter moet zijn om soorten te zien die je verder nergens of hooguit heel lastig in beeld krijgt. De Zeeuwse Delta is daar ongetwijfeld één van. Tijdens een rondje van relatief weinig kilometers kun je doorgaans en met een beetje geluk een imposant lijstje specialiteiten zien en derhalve staat het gebied jaarlijks op onze excursiekalender. Dit jaar zaten we er zelfs twee dagen achter elkaar: Een dag met een wat grotere ronde in de Delta en een tweede die zich concentreerde rondom de Brouwersdam. De eerste dag ging met twee minibusjes (met naast mijzelf lokale gids Corstiaan Beeke achter het stuur), de tweede met één. Ik (Martijn) mocht dus zo maar twee dagen naar buiten in een gebied waar ik zelf ook niet zo vaak kom, wat het extra spannend en leuk maakt (iets met verandering van spijs...). Nu begon mijn tweedaagse wat surrealistisch met een verschijnsel dat ik nog nooit eerder had meegemaakt: verslapen! Omdat mijn telefoon zich 's nachts blijkbaar zelfstandig had leeggetrokken ging de wekker niet af en werd ik tot mijn grote schrik flink te laat wakker. Hals over kop en zonder ontbijt sprong ik dus in het busje voor de dikke 300 kilometer naar het zuiden, alwaar ik uiteindelijk slechts 10 minuten te laat aankwam... Dit is iets wat je echt niet wilt als gids, maar uiteindelijk viel de schade dus mee. Gelukkig was tweede gids Corstiaan wel op tijd en startte de excursie op een plek waar meteen gevogeld kon worden. Toen ik uitstapte, keken de deelnemers inmiddels naar de eerste erg leuke soort: een KLEINE ALK, omringd door vele tientallen GEOORDE FUTEN, enkele KUIFDUIKERS en twee opvliegende PARELDUIKERS: u zult begrijpen dat mijn afwezigheid in de eerste tien minuten nauwelijks werd gemerkt ;-)

Na de koffie met mergpijpen (na een jaar stroopwafels eten wil je wel eens wat anders ;-)) was het tijd voor de eerste verplaatsing en togen we richting Neeltje Jans, traditioneel een plek voor enkele van de Deltaspecialiteiten. We waren echter nog geen paar honderd meter gevorderd of we moesten alweer op de rem vanwege enkele ZWARTE RUITERS en een KLEINE ZILVERREIGER, die naast de weg in een brede sloot foerageerden.

Zwarte Ruiter in winterkleed. Elk jaar blijven er wel enkele in Nederland, en dan vooral in de Delta. Foto: Corstiaan Beeke.

Kleine ZIlverreiger. In de Delta redelijk algemeen, daarbuiten een behoorlijk schaarse soort!

Na deze leuke stop konden we toch echt richting Neeltje Jans en ook dit jaar stelde de plek ons niet teleur. Binnen een half uur hadden we 6 ALKEN, 2 PARELDUIKERS, 1 IJSDUIKER en 1 KUIFAALSCHOLVER in beeld gehad! Vind maar eens een tweede plek in Nederland waar je dat lukt! De afstand tot de vogels was voor foto's meestal wat te groot, maar er waren genoeg telescopen voor handen om de soorten prima te kunnen bekijken.

Enkele pixels van twee leuke soorten bij elkaar: Parelduiker (links) en IJsduiker (rechts).

Drie van de zeker zes Alken

Juveniele Kuifaalscholver met prooi. Wie herkent de vis?

Kuifaalscholver

Parelduiker

Hiermee was een flink aantal van de doelsoorten al voor het middaguur gezien, maar uiteraard was de honger naar soorten nog lang niet gestild. We togen derhalve de polders van Schouwen-Duiveland voor wat afwisseling in landschap en daarmee samenhangend de soorten. Het bleek maar weer eens dat Corstiaan bijzonder goed op de hoogte was van wat waar zat en hij zo nu en dan zelfs wat vooruitgeschoven posten leek te hebben, want ook nu weer was het vaak een kwestie van aanschuiven. Af en toe wist je zelfs niet naar welke kant je moest kijken, zo veel was er te zien. Zo zagen we vanaf praktisch één en dezelfde plek 2 BLAUWE KIEKENDIEVEN, een man GROTE ZEE-EEND, een groep van 9 PATRIJZEN, een KUIFAALSCHOLVER en een groep Rotganzen met daarin een man ZWARTE ROTGANS vergezeld van drie hybride jongen (ROTGANS X ZWARTE ROTGANS). Ik herhaal maar weer eens: doe dat ergens anders maar eens na!

Man Zwarte Rotgans (zeldzaam!) met twee van de hybride jongen rechts naast hem.

De familie Zwarte Rotgans was behoorlijk agressief tegen "gewone" Rotganzen.

Zwarte Rotgans (rechtse van de voorste vier) met drie hybride jongen voor zich. Erg leuk en behoorlijk uniek, zo'n familiegroepje!