Er is in Nederland een aantal plekken waar je als vogelaar in de winter moet zijn om soorten te zien die je verder nergens of hooguit heel lastig in beeld krijgt. De Zeeuwse Delta is daar ongetwijfeld één van. Tijdens een rondje van relatief weinig kilometers kun je doorgaans en met een beetje geluk een imposant lijstje specialiteiten zien en derhalve staat het gebied jaarlijks op onze excursiekalender. Dit jaar zaten we er zelfs twee dagen achter elkaar: Een dag met een wat grotere ronde in de Delta en een tweede die zich concentreerde rondom de Brouwersdam. De eerste dag ging met twee minibusjes (met naast mijzelf lokale gids Corstiaan Beeke achter het stuur), de tweede met één. Ik (Martijn) mocht dus zo maar twee dagen naar buiten in een gebied waar ik zelf ook niet zo vaak kom, wat het extra spannend en leuk maakt (iets met verandering van spijs...). Nu begon mijn tweedaagse wat surrealistisch met een verschijnsel dat ik nog nooit eerder had meegemaakt: verslapen! Omdat mijn telefoon zich 's nachts blijkbaar zelfstandig had leeggetrokken ging de wekker niet af en werd ik tot mijn grote schrik flink te laat wakker. Hals over kop en zonder ontbijt sprong ik dus in het busje voor de dikke 300 kilometer naar het zuiden, alwaar ik uiteindelijk slechts 10 minuten te laat aankwam... Dit is iets wat je echt niet wilt als gids, maar uiteindelijk viel de schade dus mee. Gelukkig was tweede gids Corstiaan wel op tijd en startte de excursie op een plek waar meteen gevogeld kon worden. Toen ik uitstapte, keken de deelnemers inmiddels naar de eerste erg leuke soort: een KLEINE ALK, omringd door vele tientallen GEOORDE FUTEN, enkele KUIFDUIKERS en twee opvliegende PARELDUIKERS: u zult begrijpen dat mijn afwezigheid in de eerste tien minuten nauwelijks werd gemerkt ;-)
Na de koffie met mergpijpen (na een jaar stroopwafels eten wil je wel eens wat anders ;-)) was het tijd voor de eerste verplaatsing en togen we richting Neeltje Jans, traditioneel een plek voor enkele van de Deltaspecialiteiten. We waren echter nog geen paar honderd meter gevorderd of we moesten alweer op de rem vanwege enkele ZWARTE RUITERS en een KLEINE ZILVERREIGER, die naast de weg in een brede sloot foerageerden.
Na deze leuke stop konden we toch echt richting Neeltje Jans en ook dit jaar stelde de plek ons niet teleur. Binnen een half uur hadden we 6 ALKEN, 2 PARELDUIKERS, 1 IJSDUIKER en 1 KUIFAALSCHOLVER in beeld gehad! Vind maar eens een tweede plek in Nederland waar je dat lukt! De afstand tot de vogels was voor foto's meestal wat te groot, maar er waren genoeg telescopen voor handen om de soorten prima te kunnen bekijken.
Hiermee was een flink aantal van de doelsoorten al voor het middaguur gezien, maar uiteraard was de honger naar soorten nog lang niet gestild. We togen derhalve de polders van Schouwen-Duiveland voor wat afwisseling in landschap en daarmee samenhangend de soorten. Het bleek maar weer eens dat Corstiaan bijzonder goed op de hoogte was van wat waar zat en hij zo nu en dan zelfs wat vooruitgeschoven posten leek te hebben, want ook nu weer was het vaak een kwestie van aanschuiven. Af en toe wist je zelfs niet naar welke kant je moest kijken, zo veel was er te zien. Zo zagen we vanaf praktisch één en dezelfde plek 2 BLAUWE KIEKENDIEVEN, een man GROTE ZEE-EEND, een groep van 9 PATRIJZEN, een KUIFAALSCHOLVER en een groep Rotganzen met daarin een man ZWARTE ROTGANS vergezeld van drie hybride jongen (ROTGANS X ZWARTE ROTGANS). Ik herhaal maar weer eens: doe dat ergens anders maar eens na!
Na deze superstop was het tijd om langzaam maar zeker richting Brouwersdam te rijden. Dat deden we via enkele klassieke Zeeuwse inlagen (ROODBORSTTAPUITEN) en door enkele polders, die o.a. twee IJSVOGELS en enkele KLEINE ZILVERREIGERS opleverden.
De laatste "grote" stop was Brouwersdam, waar het zoals altijd genieten was van de vele vogels. Het zit er vaak wel een beetje ver weg (daar waar het water iets dieper en voedselrijker wordt), maar door telescopen en met wat tuurwerk word je dan ook beloond met een rijk scala aan prachtige zoutwatersoorten: GROTE ZEE-EENDEN (tientallen!), ZWARTE ZEE-EENDEN, EIDERS, ROODKEELDUIKERS, MIDDELSTE ZAAGBEKKEN, KUIFDUIKERS, GEOORDE FUUT, PARELDUIKERS, BRILDUIKERS, PAARSE STRANDLOPERS en als hoogtepunt twee IJSEENDEN die zich wel van dichtbij lieten bewonderen. Wat een plek is dit toch; uniek!
Nadat we Brouwersdam van zuid naar noord hadden "afgevogeld" begon het licht toch langzaam maar zeker uit te gaan. Het blijft op dagen als deze toch jammer dat je vogeltijd zo natuurlijk begrensd is, maar als troost hoor je dan te zeggen dat we de goede kant inmiddels weer op gaan... Daar hadden we nu natuurlijk niets aan, dus er zat weinig anders op dan terug te rijden richting verzamelpunt en te concluderen dat we zo goed als alles uit de dag hadden gehaald en dat het prachtig is geweest!
De dag erna ging mijn wekker prima op tijd af en kon ik na een stevig ontbijt in mijn B&B nabij Burgh-Haamstede bij een mooie zonsopkomst de tweede groep verwelkomen. Vandaag ging de route andersom, waarbij het idee was dat de focus zou liggen op Brouwersdam en omgeving. We begonnen dan ook in de polders aan de noordkant van Brouwersdam, alwaar zich zeer veel vogels ophielden. Geen echte zeldzaamheden, maar de duizenden ganzen en eenden, een prachtige, witte BUIZERD, een adulte vrouw SLECHTVALK en enkele overwinterende BRUINE KIEKENDIEVEN waren de moeite van het vermelden waard.
Brouwersdam is natuurlijk altijd goed en stelde ons ook nu niet teleur. Het windje maakte het wel een frisse bedoening, maar voor de mensen die dat konden weerstaan was er met wat speurwerk meteen al genoeg te zien: ROODKEELDUIKERS, GROTE- EN ZWARTE ZEE-EENDEN, PARELDUIKERS, KUIFDUIKERS, EIDERS, ZILVERPLEVIEREN, MIDDELSTE ZAAGBEKKEN, PAARSE STRANDLOPERS: het mag dan wat voorspelbaar klinken, maar vanzelfsprekend wordt dit nooit!
Tussendoor werden ook nog even enkele deelnemers in het zonnetje gezet. Rianne vierde haar verjaardag en had voor alle deelnemers stroopwafeltaart meegenomen (hoe toepasselijk; bedankt!) en ik wilde graag even aandacht voor Wilma en Wilma. We hebben zeer veel gasten die na de eerste excursie nog eens, meermaals of zelfs tientallen keren terugkomen, maar Wilma en Wilma (het toeval...!) spannen wellicht de kroon. Samen komen zij inmiddels aan bijna HONDERD excursies met Birdingholland.nl en dat is toch wel een kleinigheidje waard. Voor alle drie was er derhalve een mooie Birdingholland.nl-drinkbeker, die overigens ook gewoon te koop is tijdens de excursies (evenals een cap).
Aan de zuidkant van Brouwersdam was het net als gisteren raak met IJSEENDEN, maar in plaats van één zaten er nu twee vogels (een mannetje en een vrouwtje) vlak langs de blokken. Ze lieten zich derhalve prachtig zien, net als de traditionele GRIJZE ZEEHONDEN bij de spuisluizen.
Rond het middaguur bereikte ons echter een bericht dat onze plannen enigszins overhoop gooide. Op nog geen half uurtje rijden was namelijk een GROTE TRAP gevonden! Tsja, dat is natuurlijk een soort die moeilijk (lees: niet) te weerstaan is en aangezien iedereen toch wel even lekker wilde opwarmen besloten we in overleg en unaniem om de vogel te bezoeken. Het was al snel duidelijk dat het om een vogel ging die afkomstig was uit een herintroductieproject uit Oost-Duitsland, maar dat maakt voor de beleving natuurlijk weinig tot niets uit. Het is een wilde vogel van het indrukwekkende slag, dus een echte buitenkans. En zoals veel dit weekend makkelijk lukte, ging ook di soepel en stonden we een half uurtje later zo maar te kijken naar een bakbeest van een vrouw Grote Trap. Fantastisch en eufemistisch uitgedrukt "enigszins onverwacht"!
Na dit prachtige intermezzo wilden we het laatste uur nog op de Brouwersdam rondbrengen, maar nadat bleek dat de Grevelingenzijde vrij leeg was en de kitesurfers ervoor hadden gezorgd dat de vogels aan de Noordzeekant ver weggejaagd werden, besloten we om de polders aan de zuidkant van de dam af te zoeken. Dit bleef niet zonder resultaat, want we zagen o.a. een IJSVOGEL (langdurig in de telescoop), enkele KLEINE ZILVERREIGERS, een ZWARTE ROTGANS, een overwinterende, jonge LEPELAAR en als klap op de vuurpijl een prachtige groep tamme PATRIJZEN, die zich in het laatste middaglicht schitterend liet zien en fotograferen!
Rond half vijf stonden we weer op ons ontmoetingspunt in Ouddorp en zat dit lange en (wat mij betreft in ieder geval) zeer geslaagde weekendje Zeeland er weer op. De laatste vogels die we zagen waren enkele Monniksparkieten; waarschijnlijk doodnormaal voor mensen die hier wonen of vaker komen, maar ik en enkele deelnemers met mij waren toch enigszins verrast door deze tropische verschijning ;-)
Volgend jaar staan beide excursies weer op het programma en deze zijn vanaf nu al te boeken!
Comments