top of page

TWEEDAAGSE DELTA: ZONNIGE MINIVAKANTIE LANGS DAMMEN EN DIJKEN

TWEEDAAGSE DELTA, 26 EN 27 JANUARI 2024


We waren bijna vergeten dat het fenomeen bestond: dagen gevuld met blauwe lucht en zon! De afgelopen tweedaagse Delta kreeg zowaar het weer dat een primeur in het excursieaanbod verdient! Het voelde haast als een minizonvakantie en doordat lokale vogelaar Corstiaan Beeke zich deze twee dagen ontfermde over de route, kon ik ook voor de verandering vooral lekker vogelen en genieten van een regio waar ik niet dagelijks kom.

Met de minibus reeds meer dan halfvol reden we vrijdagochtend zeer vroeg vanuit Groningen zuidwaarts. De regen kletterde nog knalhard uit de hemel, maar gelukkig wisten we dat er een eind aan zat en we de goede kant op reden. Bij aankomst in Burgh-Haamstede was het droog en dat bleef het de rest van de twee dagen. Sterker nog, we kregen uren met staalblauwe lucht en veel licht; heerlijk!



Fijn weer en mooie plekken maken twee dagen vogels kijken eigenlijk bij voorbaat een succes. Nu is het echter niet zo dat onze waarnemingen een schok door de vogelwereld zal veroorzaken, maar we konden zeker dik tevreden zijn met wat we voorgeschoteld kregen.

Op dag 1, vrijdag, startten we met een bezoek aan de befaamde Brouwersdam. De eerste soorten die genoteerd konden worden, waren meteen niet de minste: Roodborsttapuit, Toppers, Kuifduikers, Alk, Eiders, Middelste zaagbekken, Paarse strandlopers, Bontbekplevieren, Brilduikers, een Lepelaar, een Roodkeelduiker en de eerste IJsduiker van deze tweedaagse. Er zouden er meerdere volgen...!

In de polders rondom Zonnemaire troffen we een indrukwekkende groep zwanen, bestaande uit ongeveer 270 (!) Kleine- en zo'n 15 Wilde zwanen, geflankeerd door enkele Toendrarietganzen. Nabij Brouwershaven zagen we de eerste overwinterende Zwartkopmeeuwen, een fenomeen waarmee ik voor deze winter niet bekend was maar dat me zeer goed beviel! Wat zijn het mooie meeuwen en wat was het leuk dat we ze hier regelmatig en in alle denkbare kleden tegenkwamen!

Zwartkopmeeuw!

Onderweg naar Neeltje Jans troffen we, naast natuurlijk de in het Zeeuwse algemene Kleine zilverreigers, de eerste IJsvogel van de trip. Neeltje Jans zelf bracht, alsof het niets is, IJsduiker nummer 2 en 3, plus een soort die je ook meteen associeert met wintervogelen in de Delta: een Kuifaalscholver! Ook waren er enkele Alken en een tweede kalenderjaar Geelpootmeeuw aanwezig.

Kuifaalscholver
Geelpootmeeuw (achterste vogel), met drie Kleine mantelmeeuwen en een Zilvermeeuw

In Vlissingen vertoeft al enkele jaren een adulte Grote burgemeester, een soort die de laatste jaren best zeldzaam aan het worden is. We besloten een poging te wagen de vogel in beeld te krijgen, maar we waren er net op het moment dat 'ie even niet "op z'n plek" was. Omdat de buitenhaven van Vlissingen nu niet bepaald een plek is om levensvreugde te tanken, hielden we de zoektocht kort en vertrokken we nadat we een Zeekoet aan de soortenlijst hadden toegevoegd. Op de zeedijk bij Ritthem zaten ook even geen Sneeuwgorzen, maar konden we wel het portretrecht van een jonge Kuifaalscholver schenden.

Deze Kuifaalscholver drong zich nogal aan ons op.

Op het Veerse gat zagen we bij een ondergaande zon zeker 11 Toppers en enkele Geoorde futen. De dagafsluiting was een bezoek aan de slaapplaats van Kleine zilverreigers. Zeker 70 vogels kwamen hier vlak voor donker binnenvallen en als bonus vloog er een IJsvogel langs en een Houtsnip over.

Geoorde fuut

Na een memorabele maaltijd (inside joke, ik zal er niet over uitweiden...!) en een relatief lange nacht was de eerste soort van dag 2 een leuke: een groep Kleine rietganzen vloog over de parkeerplaats.

De ochtend werd doorgebracht aan de oevers van het Grevelingen. Meerdere uitkijkpunten brachten, ondanks de perfecte omstandigheden, helaas geen Parelduikers, maar wel een Roodhalsfuut, een verre IJsduiker, drie Zeearenden, vele Zwartkopmeeuwen, twee Dwergmeeuwen, een Alk, een Oeverpieper, een Blauwe kiekendief, een Slechtvalk, Witgatjes en als absoluut hoogtepunt een schitterende Velduil, die over het Grevelingen in prachtig licht uiteindelijk recht op ons af kwam vliegen! Velduil is een behoorlijk schaarse soort in dit deel van het land en natuurlijk sowieso een soort waar je nooit genoeg van krijgt!

Velduil!
Roodhalsfuut; ook erg schaars!
Velduil
Tweede kalenderjaar Dwergmeeuwen. De vogels riepen ook!

De Prunjepolder en omgeving spekte de triplijst nog aardig. Grutto's, Zwarte ruiter, Groenpootruiter, Nonnetje, Goudplevier en enkele algemene steltlopers en eenden trokken aardig de aandacht, maar vooral de aantallen vogels waren hier fijn.

De Brouwersdam is een plek waar je gerust twee keer heen kunt omdat de dynamiek daar zorgt voor een aardig wisselend soortenspectrum binnen korte tijd. Dat bleek ook nu weer, want konden we gisteren met veel moeite één Roodkeelduiker oppikken, nu zwommen er ineens tientallen! Verder zagen we op verschillende plekken aan zowel de buiten- als de binnenzijde van de dam o.a. een Geoorde fuut, een Noordse kauw, een Zwarte zee-eend, enkele Toppers, veel Middelste zaagbekken, Eiders en als klapstuk zomaar VIER IJsduikers vanaf één plek, waarvan er twee dicht bij elkaar en (relatief) dichtbij de kant zwommen!

IJsduikers!
Noordse kauw
Toppers en een Middelste zaagbek
Deel van een rij Roodkeelduikers

De afsluiting werd verzorgd door een groep Rotganzen, waarin zich een Zwarte rotgans uit het boekje, alsmede zeker drie adulte hybriden Zwarte rotgans x Rotgans bevonden. Waarschijnlijk zijn deze vogels allemaal familie van elkaar. Interessant (maar best lastig) studiemateriaal!

Zwarte rotgans, zo zuiver als het maar kan!
Zwarte rotgans (links) met hybride. Let op de dijvlek die iets minder fel is en de lichtere rug. Met name het contrats tussen de rug en de handpennen zou een hybride kunnen ontmaskeren. Maar dan is wel de lastig te beantwoorden vraag: waar liggen de grenzen van de variatie binnen de zuivere vogels?
Hybride Zwarte rotgans x Rotgans. Zie ook hier de (te?) lichte rug.
Hybride Zwarte rotgans x Rotgans. Het knalt allemaal net niet zo hard als het zou moeten bij een zuiver exemplaar.
Hybride Zwarte rotgans x Rotgans. Dijvlek is "los zand" en de nekvlek wel breed, maar zwak getekend. Ook de mantel is net niet donker genoeg.

Na deze hogere vogelkunde ging de zon langzaam onder en was het tijd om de tweedaagse af te sluiten. Deelnemers: zeer veel dank voor de gezellige vogeltrip en graag tot een volgende keer!


Ik plak hier, wegens gebrek aan foto's, ook even een korte noot onder van de laatste Kweldertocht van deze winter, die gisteren (maandag) plaats had. Het was nog steeds prima weer, zij het wat minder zonnig, dus we konden lekker veel met de voeten in de Waddenzeeklei op zoek naar de kwelderspecialiteiten. Voor mensen die puur de waarnemingen tellen, maakten we de Small Five van de kwelder compleet. Echter, de kwaliteit liet wel een beetje te wensen over. We hoorden een IJsgors meermaals roepend langsvliegen, Strandleeuweriken bleken enorm vliegerig, een klein groepje Fraters vloog over ons hoofd maar landde niet en alleen Oeverpieper en Sneeuwgors konden we goed en langdurig bekijken. Wel kregen we o.a. een Kleine zilverreiger (in het noorden een soort die wél noemenswaardig is!), een Slechtvalk, een Zeearend, enkele Blauwe kiekendieven, Middelste- en Grote zaagbekken, Nonnetjes, een Witbuikrotgans, een groep Grutto's, Ringmussen (tegenwoordig helaas ook een soort die een plekje in het rijtje hoogtepunten verdient), Eiders, een mooie, adulte Ruigpootbuizerd en twee Velduilen in het vizier.

Prima dagje, dus!

Velduil #1. Deze zag de hele groep.
Velduil #2. Hij zit er echt ;-)
Velduil
Ruigpootbuizerd
Ringmus
Grutto's


230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page