MINIBUSEXCURSIE, VRIJDAG 21 EN ZATERDAG 22 FEBRUARI
Er zitten veel voordelen aan tweedaagse excursies. Meer tijd, meer kansen op leuke soorten, meer ontspanning, het gevoel van een minivakantie, enzovoort. Maar het is ook wel fijn dat als één van de dagen onverhoopt wordt bemoeilijkt door minder weer, je in ieder geval een tweede dag achter de hand hebt.
In ons geval was de volgorde dan wel andersom: we begonnen met lente en een topdag, waarna het de tweede dag ineens herfst bleek te zijn en het vogeltechnisch wat meer sprokkelen werd. Desalniettemin kijk ik en kijkt volgens mij iedereen terug op een fijne tweedaagse in, wederom, zeer prettig gezelschap.
Zoals gezegd was dag 1 lenteachtig. Niet alleen wij werden daar vrolijk van, ook de vogels deden een duit in het zakje. Na een zeer vroeg vertrek uit Groningen kwamen we rond 9.30 uur aan bij ons startpunt (het hotel) en vanuit daar konden we meteen een wandeling maken onder begeleiding van vele zingende Veldleeuweriken en zowaar een Boomleeuwerik. Ook zingende Zanglijsters, Graspiepers, Heggenmussen, wat rondvliegende Witte kwikstaarten en baltsende Buizerds droegen bij aan het lentegevoel.


De Brouwersdam was vermakelijk als altijd, ondanks dat er wel eens meer gezeten heeft. In het steeds warmer wordende voorjaarszonnetje was het genieten van o.a. veel Paarse strandlopers, enkele Zwarte zee-eenden dichtbij, twee Kuifduikers, 3 Geoorde futen, enkele Roodkeelduikers en meerdere Middelste zaagbekken, Brilduikers en Eiders.




In de polders rondom Ouddorp was veel te zien. Drie Roodhalsganzen waren erg fijn, ondanks dat ze te ver weg zaten voor een foto en we ze, eenmaal dichterbij gereden, niet meer konden vinden. Verder zagen we o.a. Slechtvalk, Bruine kiekendief, Roodborsttapuit, Kleine zilverreigers, Grutto's, vele Goudplevieren, een Witgat, een Zwarte Ruiter en 3 Kneuen. Een heel fijne verrassing was een Smelleken, dat voor de verandering eens iets langer dan drie tiende van een seconde te volgen was. Dat zijn toch cadeautjes om vol dankbaarheid uit te pakken!

Op en top Delta in de winter is de groep overwinterende flamingo's (met kleine f) en omdat we toch in de buurt waren, pikten we deze kort mee. Ze stonden echter vooral te dutten in de zon, dus er viel weinig lol aan ze te beleven ;-).

De reden dat we in de buurt van de flamingo's waren was één van de doelen van de middag. We wilden heel graag de overwinterende (zeldzame) Grote pieper zien, die al een tijdje in de buurt van Sint Philipsland werd gezien. Het kostte wat tijd en een dijkwandeling, maar uiteindelijk zagen we 'm heel mooi. Leuk was het vergelijk met de Graspieper, waarmee de vogel even optrok.



De middag vorderde en het is, ondanks dat je twee dagen hebt, toch altijd nog kiezen wat je gaat doen. De keuze voor vandaag viel op een poging voor Bokje. Tijdens de vorige editie van deze tweedaagse stuitten we per ongeluk op een geweldig stukje voor deze soort en de hoop was dat het geen eenmalige aangelegenheid zou blijken. Nou, dat bleek niet het geval! We zagen VIER Bokjes en twee Watersnippen. Één Bokje had ik blijkbaar gemist met de warmtekijker omdat 'ie zo dichtbij zat dat ik er overheen had gekeken. Deze vloog derhalve bijna onder mijn schoenzool vandaan. Niet de bedoeling en erg jammer, maar de andere drie waren langdurig en prachtig te bekijken!



Een zoektocht naar Patrijzen lukte helaas niet, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een heerlijke voorjaarsdag buiten geweest waarmee we dik tevreden konden zijn. De kers op de taart was een paartje Raven, dat bij terugkomst op het veld naast het hotel op ons zat te wachten

Dag twee tapte zoals gezegd uit een ander vaatje. Kort gezegd was het de hele dag bewolkt en vrij regenachtig. Niet dat het stortte, maar droog was het ook vrijwel niet en dat bemoeilijkt het vogelen toch wel. En als je zo verwend bent als wij waren, was het even omschakelen.
Op verzoek en omdat ik de plek zelf ook wel eens wilden zien startten we bij de Kwakken van Gapinge. Deze verwilderde populatie is makkelijk te vinden en ziet er even geinig als bizar uit.


Langs de Veersedam zat veel, maar weinig soorten die we nog niet eerder zagen. Geoorde futen zaten daar wel leuk dichtbij. Neeltje Jans heb ik zelden zo rustig gezien als deze dag. Er viel weinig te beleven behalve enkele Oeverpiepers, een Kuifduiker en een Pontische meeuw. Prunje en Flaauwers inlaag waren goed voor o.a. Nonnetje, Lepelaars en Groenpootruiter.



De polders ten zuiden van Westenschouwen zaten vol Wulpen en Rotganzen. Tussen die laatste is het altijd zoeken naar leuke (onder) soorten en daarin slaagden we middels zeker vier verschillende hybriden Rotgans x Zwarte Rotgans. Ook de aanstichter hiervan, de adulte (zuivere) Zwarte rotgans vonden we uiteindelijk, zij het aan de andere kant van de dijk.



In de polders rondom Zonnemaire zochten we naar o.a. Zwartkopmeeuwen. We vonden er meerdere, maar de groepen meeuwen waarin deze mooie soort zich bevond waren erg schuw en vliegerig. Het viel dus niet mee er een te vinden die iedereen mooi en rustig kon bekijken, maar ook nu won de aanhouder. Verder zagen we weer een Smelleken (ditmaal, zoals het 'hoort', keihard voorbij jakkerend), een Sperwer in een boompje naast de bus, mooie groepen Toendrarietganzen en een Witgat. Een laatste bezoek aan de Brouwersdam bracht aanzienlijk minder dan gisteren en was een mooi signaal om de tweedaagse af te sluiten.




Deelnemers, heel veel dank voor de leuke dagen en mocht je nu last minute je agenda nog leeg kunnen vegen: er is nog steeds plek op de tweedaagse Haken en Hakken (een dag roofvogels in Noord-Nederland en een dag spechten in het oerbos Hasbruch in Duitsland). Meld je dan wel snel aan!
Comments