top of page

TWEE-IN-ÉÉN BLOG: FENOLOGIE, FOCHTELOËRVEEN EN VELUWE!

De afgelopen twee dagen (vrijdag en zaterdag) stonden in het teken van twee nogal verschillende excursies. Op vrijdag mocht ik met drie noorderlingen in het kader van een privé-excursie het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen "bevogelen", terwijl we (tweede gids Lazar en ik) zaterdag met twee groepen een wandeling over een mooi en relatief rustig deel van de Veluwe maakten met als thema "herkenning van vogelzang".

Hel leuke van vogels kijken in het voorjaar is, naast het feit dat op elke hoek een onverwachte soort kan opduiken, de fenologie. Oftewel: je komt met de regelmaat van de klok nieuwe jaarsoorten tegen die weer of net zijn teruggekeerd van hun overwinteringsgebieden, die niet zelden ten zuiden van de Sahara liggen. Eerste zang en/of eerste zichtwaarnemingen zorgen toch altijd voor een vleugje vreugde en zorgen ervoor dat je niet eens grote zeldzaamheden hoeft te zien om toch een heel voldaan gevoel aan een vogeldag over te houden.

De vrijdag in het noorden was een dag met bijvoorbeeld de/mijn/onze eerste Gierzwaluwen, toch altijd een momentje en aardig aan de vroege kant. Verder was ik natuurlijk een tijdje in Spanje was daardoor bijvoorbeeld nog geen Koekoek tegen gekomen; ook altijd zo'n heerlijk teken dat het voorjaar écht is begonnen.

Verder was het vooral een dag met wat vreemd weer; zonovergoten en flink warm (uiteindelijk werd het 21 graden!) maar wel met een harde oostenwind, wat vogelen toch af en toe nog best uitdagend maakte. Toch was het gewoon een lekkere dag buiten, met o.a. meerdere Kraanvogels, Zeearenden op nest, Tapuiten, Geelgorzen, Blauwborsten, de eerste zonnende Boomkikkers, de eerste Vuurjuffer, Haviken en Sperwers, Raven en als hoogtepunt een zomerkleed Roodhalsfuut op weer een andere locatie dan enkele weken geleden. Zou de soort hier gewoon broeden??

Hier wat beelden van gewoon een fijne dag voorjaarsvogels kijken in zeer prettig gezelschap in één van de mooiste gebieden van Nederland!

Adult zomerkleed Roodhalsfuut in het Fochteloërveen; beauty en misschien broedend?

Kraanvogels

Boomkikker

Vrouw Geelgors

Man Geelgors

Adult en tweedejaars Kraanvogel

Kraanvogels

Raven

Vuurjuffer

Gele kwikstaart

Boomkikker

Tweedejaars vrouw Havik

Kraanvogel

Één van twee Gierzwaluwen

Kraanvogel

Witgat

De wandelexcursie "Herkenning van vogelzang op de Veluwe" was weer ouderwets heerlijk. De ochtendgroep was, zoals enigszins te verwachten, iets soortenrijker dan de middaggroep, niet in de laatste plaats omdat het 's middags ook flink betrok en het het laatste half uur zelfs regende.

De start was al meteen geweldig. Één van de eerste vogels die we hoorden was meteen de krent van de dag: een zingende Draaihals! Na wat zoeken vonden we de vogel uiteindelijk ook en kon het grootste deel van de ochtendgroep genieten van deze prachtige zeldzame (maar gelukkig wel steeds minder) en fascinerende specht! Hieronder wat foto's en in het "filmpje" een geluidsopname (geluid aan, dus!)


Draaihals, had het af en toe aan de stok met een Gekraagde roodstaart!

Draaihals en Gekraagde roodstaart

Draaihals

Draaihals

Draaihals

Draaihals

De rest van de dag kon soorttechnisch niet tippen aan deze start, maar was alsnog heel prima. Bijna alle soorten die je zou verwachten op de Veluwe in april lieten zich mooi zien en vooral ook goed horen, waar het vandaag vooral om te doen was. Want vogels kijken in het voorjaar is toch echt vooral vogels luisteren; geluiden zijn onmisbaar op een vogeldag en investeren in herkenning zal zich op den duur echt "uitbetalen". Het wordt echt (nog) veel leuker als je zang en roepjes kunt thuisbrengen!

Gedurende de dag konden soorten als Kuifmees, Zwarte mees, Appelvink, Boomleeuwerik, Veldleeuwerik, Boompieper, Gekraagde roodstaart, Koekoek, Zwarte specht, Bonte vliegenvanger, Boomkruiper, Boomklever, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Tapuit, Raaf (waaronder een groep van 11!), Geelgors, Roodborsttapuit en als bonus een overvliegende Visarend en een Blauwe kiekendief worden bewonderd.

Hier nog enkele beelden van de dag, hoewel het geen dag was voor foto's (was niet waar we echt mee bezig waren).

Kuifmees

Koekoek

Boomleeuwerik

Bonte vliegenvanger

Visarend bewijsplaatje

Bonte vliegenvanger

Voor de heel snelle beslissers: morgenochtend staat deze wandeling nog een keer op het programma en er zijn nog een paar plekken (stuur snel een mail als je nog mee wilt!). Dat geldt overigens ook voor de wandelexcursies in de Groote Peel van zaterdag 6 mei en de excursie op Tiengemeten op dezelfde datum.

285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page