top of page

STELTLOPERS IN DE DELTA - BELOFTE MAAKT SCHULD (CORSTIAAN BEEKE)

Zeggen dat je eind augustus tijdens een dagexcursie in Zeeland 25 soorten steltlopers kunt zien is niet zo moeilijk. De omstandigheden moeten dan echter niet te veel tegen zitten. Nou, op zaterdag 22 augustus konden zelfs de harde wind (ZW6) en een handvol plensbuien niet voorkomen dat deze ‘belofte’ werd ingelost. Gidsen Corstiaan Beeke en Jaap Kolijn turfden die dag samen met negen deelnemers maar liefst 26 steltlopersoorten. Bovendien werden de deelnemers nog getrakteerd op twee zeldzame bonussoorten.

(Enkele) deelnemers bij de Weversinlaag

Meteen bij de start van de excursie in het Noordervroon bij Westkapelle, Walcheren, werden de volgende soorten genoteerd: Oeverloper (1), Witgat (2), Bosruiter (3), Watersnip (4), Kemphaan (5), Grutto (6), Kievit (7), Kleine Plevier (8), Bontbekplevier (9), Bonte Strandloper (10), Kleine Strandloper (11), Krombekstrandloper (12), Kanoet (13), Tureluur (14), Kluut (15). Bijvangst was een 1kj Zwartkopmeeuw. Eén stop de zeedijk leverde probleemloos groepjes Scholeksters (16), Steenlopers (17) en zelfs twee vroege Paarse Strandlopers (18) op.

Paarse strandloper - een vroegertje!
Juveniele Kanoet
Steltlopermix in het Noordervroon - Tureluurs, Witgat, Watersnippen en Bosruiter (op het zand).
Deelnemers bij het Noordervroon te Westkapelle.

Gids Jaap die intussen in de polders bij Aagtekerke Goudplevieren was gaan zoeken, vond daar zowaar de eerste kalenderjaar (dit jaar geboren) Roodpootvalk terug die daar enkele dagen eerder ook was gezien. De groep kreeg even later een fraai schouwspel te zien, waarbij de jonge Roodpootvalk regelmatig werd lastiggevallen door lokale Torenvalken, die duidelijk niet zo gecharmeerd waren van diens aanwezigheid. In deze polders werden bovendien Goudplevier (19) en Wulp (20) bijgeschreven.

Juveniele Roodpootvalk bij Aagtekerke. Foto is van dezelfde vogel als die op de excursie is gezien, maar van een paar dagen eerder.

De volgende geplande stop was bij de inlagen ten westen van Colijnsplaat, Noord-Beveland. Daar liet een Kleinst Waterhoen zich al een week lang fraai zien. Hoewel de focus deze dag op steltlopers lag, werd zo’n buitenkans natuurlijk met beide handen aangegrepen. In een kwartier tijd kregen alle deelnemers dit zeldzame kleine ralletje in de kijker. Een enkeling zag hier nog een Dwergstern of een Gierzwaluw en verder hoorden we Cetti’s Zangers, Baardmannetjes en zagen we een Zomertaling. Een inlaag verder stond er een mooi groepje Zwarte Ruiters (21) en werden ook een groep Lepelaars, nog eens vijf Zomertalingen en een mannetje Blauwborst gezien.

Kleinst waterhoen, een waar buitenkansje! De foto is van enkele dagen eerder.

Prettig genoeg lag ook het enige Zeeuwse broedgeval van Steltkluut op de route. In de Westenschouwense Inlaag kreeg de groep het complete gezin Steltkluten (22) op een presenteerblaadje aangeboden: de beide ouders en twee volgroeide jonge vogels!

De laatste stop van de dag was bij de Weversinlaag in de Prunjepolder. Daar werden in rap tempo de laatste vier steltlopersoorten van de dag gevonden: Rosse Grutto (23), Groenpootruiter (24), Drieteenstrandloper (25) en Zilverplevier (26). Ook leuk waren hier de twee Krombekstrandlopers, twee Kleine Strandlopers en het hoge aantal Bontbekplevieren (430 ex). Deze laatste soorten lieten zich allemaal van dichtbij bijzonder fraai zien. De tijd was om, het doel gehaald. Volgend jaar een nieuwe ronde, dan gaan we voor 27 soorten ;-). De datum volgt binnenkort!

250 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page