top of page

SFEERIMPRESSIES IN WOORD EN BEELD VAN DRUK BIRDINGHOLLAND.NL EXCURSIEWEEKEND!

U heeft al verslagen kunnen lezen van de roofvogelexcursies in Noord-Nederland en Gelderland, maar afgelopen weekend was een behoorlijk druk weekend en er gebeurde nog meer. Hieronder korte verslagen van de ringbaanexcursie in Ooijse Graaf (gids: Bram Ubels), de laatste roofvogelexcursie in Noord-Nederland (gids: Martijn Bot), de Boomkikkerwandeling in Meijendel (gids: Noël Aarts) en een fietsexcursie rond het Zuidlaardermeer (gids: Lazar Brinkhuizen). Ringbaan Ooijse Graaf Enigszins last minute (en daardoor wat te laat voor een "groot publiek") werd deze klassieker in het Birdingholland.nl-assortiment toch nog van stal gehaald, en het gezelschap dat mee was viel met de neus in de boter. Bram had alle tijd om uit te leggen hoe ringonderzoek werkt en de deelneemsters konden van dichtbij meekijken hoe professioneel er te werk wordt gegaan. Bovendien werden ze getrakteerd op enkele leuke soorten. Snor, Blauwborst, en Gekraagde roodstaart, maar toch vooral de soort waarop je hoopt in deze tijd van het jaar: DRAAIHALS! Volgend jaar zullen we de excursie iets eerder op de kalender plaatsen, zodat u genoeg tijd heeft om zich in te schrijven. Het is namelijk een geweldige belevenis om eens een keer achter de schermen te kijken bij één van de bekendste ringbanen van Nederland in bovendien een prachtig gebied!

Vangst van de dag: Draaihals! Uiteraard werd er goed voor de vogel gezorgd en is hij/zij zo snel als mogelijk en in goede gezondheid weer de wijde wereld in gestuurd! Laat dat maar aan Bram over ;-)

Exclusieve wandel/struinexcursie Meijendel (Boomkikkers!)

Sommige deelnemers hadden zich reeds twee jaar geleden ingeschreven voor deze exclusieve wandelexcursie (buiten de gebaande paden). Eindelijk konden en mochten we weer, maar helaas was het weer niet helemaal zoals je dat wilt hebben. Desalniettemin was het een heel erg mooie dag. Hieronder een kort verslag van gids Noël, met foto's van deelneemster Wilma van der Pols:


Boomkikkers en harde wind

De weersvoorspellingen waren niet ideaal te noemen; harde noorden wind en bewolkt met kans op een bui. Boomkikkers zijn zonaanbidders en kruipen bij zonnig weer uit de dekking om lekker op te warmen. De wind is de gehele dag gebleven maar af en toe kwam de zon door tussen de geheel bewolkte hemel. De natuur heef in deze tijd nog zon nodig en wij ook. Boomkikkers hebben we gevonden op allerlei vegetatie en fotogeniek genoeg.

Uiteindelijk kon elke deelnemer ze ook zelf ontdekken. Missie geslaagd.

Niet alleen boomkikkers kwamen aan bod en voor de camera. Een argusvlinder, oranje zandoogjes, blauwvleugelsprinkhanen, harkwespen en zandhagedissen zijn gefotografeerd. De libellen deden het ook goed maar echte knallers bleven uit. Al zijn de diverse heidelibellen, pantserjuffers en paardenbijters altijd leuk. De ontdekte dromedarisluizen waren echter wat minder in trek.Bruinrode heidelibel

Houtpantserjuffer

Bruine winterjuffer (de wind is zichtbaar in de foto ;-))

Verlegen Zandhagedis

Harde wind is ook niet gunstig om vogels te spotten. Een jagende sperwer, boomleeuwerikken en grote groepen krooneenden zijn de noemenswaardige soorten.

Ondanks het weer was het een zeer geslaagde dag en iedereen is met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Dank aan alle deelnemers voor jullie enthousiasme en positieve bijdrages.

Krooneenden in eclipskleed.

Roofvogelexcursie Noord-Nederland: de afsluiting U heeft reeds drie verslagen kunnen lezen van eerdere nazomer-roofvogelexcursies in Noord-Nederland. Afgelopen zaterdag vond de laatste plaats en helaas was die meteen ook de moeizaamste. Reden was duidelijk het weer: het was te bewolkt en te winderig voor een topdag. Desalniettemin kun je onmogelijk spreken van een teleurstelling. Natuurlijk, we misten de Slangenarend (die is ook na deze dag niet meer waargenomen, dus was simpelweg vertrokken) en ook een soort als Wespendief liet het afweten, maar een vogeldag met soorten als Visarend, Havik, Slechtvalk, Zeearend (zeker vier waarnemingen!), Kraanvogels, Grauwe klauwieren, Reuzensterns, Witwangsterns, Boomkikkers en enkele Gladde slangen is natuurlijk nog steeds geweldig! Het is wel zaak om de dingen in perspectief te zien ;-)

Jong vrouwtje Zeearend

Er zijn nog steeds ongelofelijke aantallen Reuzensterns aanwezig in het noorden.

Kraanvogels

Boomkikker (Foto: carolien van Bruggen)

Gladde slang (Foto: Carolien van Bruggen)

Zeearend met Meerkoet

Kraanvogels

Visarend

De Gierzwaluwen zijn de steden inmiddels wel uit, maar vliegen nog wel op voedselrijke plekken in diverse natuurgebieden.

Reuzenstern

Zeearend

Privé-fietsexcursie Zuidlaardermeer Lazar mocht afgelopen zaterdag twee beginnende vogelaars rondfietsen in wat beschouwd kan worden als zijn achtertuin. Een kolfje naar z'n hand, dus, en het werd dan ook een mooie dag met prachtige soorten. De hoogtepunten: 48 Reuzensterns, een Koereiger, Paapje, Havik, Zeearenden, Geoorde futen en 50+ Witwangsterns. Deze laatste soort is door het mislukken van de eerste nesten en de daarna ingezette herstart op een nattere locatie nog steeds bezig met het voeren van soms nog heel jonge jongen. Het wordt dus flink aanpoten voor de dappere ouders om het kroost op tijd groot en sterk genoeg te krijgen voor de najaarstrek. Voorlopig is er echter nog voedsel genoeg in het gebied en een mooie nazomer zal ze goed doen. Overigens vliegen er nu ook al vele "oude jongen" rond, die eerder deze zomer wel hebben weten te overleven, dus je ziet de soort nu in alle mogelijke kleden rondvliegen!

Witwangsterns; deze hebben nog wel wat tijd nodig voor ze naar Afrika kunnen vliegen, terwijl de eerste jongen reeds op weg zijn!

Geoorde fuut

Vos, aanschouwt de skyline van Groningen.


Iets oudere jonge Witwangsterns

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page