SFEERIMPRESSIES IN WOORD EN BEELD VAN DRUK BIRDINGHOLLAND.NL EXCURSIEWEEKEND!

U heeft al verslagen kunnen lezen van de roofvogelexcursies in Noord-Nederland en Gelderland, maar afgelopen weekend was een behoorlijk druk weekend en er gebeurde nog meer. Hieronder korte verslagen van de ringbaanexcursie in Ooijse Graaf (gids: Bram Ubels), de laatste roofvogelexcursie in Noord-Nederland (gids: Martijn Bot), de Boomkikkerwandeling in Meijendel (gids: Noël Aarts) en een fietsexcursie rond het Zuidlaardermeer (gids: Lazar Brinkhuizen). Ringbaan Ooijse Graaf Enigszins last minute (en daardoor wat te laat voor een "groot publiek") werd deze klassieker in het Birdingholland.nl-assortiment toch nog van stal gehaald, en het gezelschap dat mee was viel met de neus in de boter. Bram had alle tijd om uit te leggen hoe ringonderzoek werkt en de deelneemsters konden van dichtbij meekijken hoe professioneel er te werk wordt gegaan. Bovendien werden ze getrakteerd op enkele leuke soorten. Snor, Blauwborst, en Gekraagde roodstaart, maar toch vooral de soort waarop je hoopt in deze tijd van het jaar: DRAAIHALS! Volgend jaar zullen we de excursie iets eerder op de kalender plaatsen, zodat u genoeg tijd heeft om zich in te schrijven. Het is namelijk een geweldige belevenis om eens een keer achter de schermen te kijken bij één van de bekendste ringbanen van Nederland in bovendien een prachtig gebied!

Vangst van de dag: Draaihals! Uiteraard werd er goed voor de vogel gezorgd en is hij/zij zo snel als mogelijk en in goede gezondheid weer de wijde wereld in gestuurd! Laat dat maar aan Bram over ;-)

Exclusieve wandel/struinexcursie Meijendel (Boomkikkers!)

Sommige deelnemers hadden zich reeds twee jaar geleden ingeschreven voor deze exclusieve wandelexcursie (buiten de gebaande paden). Eindelijk konden en mochten we weer, maar helaas was het weer niet helemaal zoals je dat wilt hebben. Desalniettemin was het een heel erg mooie dag. Hieronder een kort verslag van gids Noël, met foto's van deelneemster Wilma van der Pols:


Boomkikkers en harde wind

De weersvoorspellingen waren niet ideaal te noemen; harde noorden wind en bewolkt met kans op een bui. Boomkikkers zijn zonaanbidders en kruipen bij zonnig weer uit de dekking om lekker op te warmen. De wind is de gehele dag gebleven maar af en toe kwam de zon door tussen de geheel bewolkte hemel. De natuur heef in deze tijd nog zon nodig en wij ook. Boomkikkers hebben we gevonden op allerlei vegetatie en fotogeniek genoeg.

Uiteindelijk kon elke deelnemer ze ook zelf ontdekken. Missie geslaagd.

Niet alleen boomkikkers kwamen aan bod en voor de camera. Een argusvlinder, oranje zandoogjes, blauwvleugelsprinkhanen, harkwespen en zandhagedissen zijn gefotografeerd. De libellen deden het ook goed maar echte knallers bleven uit. Al zijn de diverse heidelibellen, pantserjuffers en paardenbijters altijd leuk. De ontdekte dromedarisluizen waren echter wat minder in trek.Bruinrode heidelibel

Houtpantserjuffer

Bruine winterjuffer (de wind is zichtbaar in de foto ;-))