RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN: HOOG HONGAARS BEZOEK
- Martijn Bot
- 17 apr
- 3 minuten om te lezen
MINIBUSEXCURSIE, WOENSDAG 16 APRIL 2025
Voor het eerst in maanden kan ik het toch niet laten om een beetje te klagen over het weer. Natuurlijk, de natuur snakt naar water, maar wij tijdens een excursie natuurlijk niet. Gisteren, tijdens onze voorjaarsdagexcursie, was er van voorjaar even weinig te merken. Het was grijs en het druppelde de hele dag een beetje door. Geen grote hoeveelheden, je werd er nauwelijks echt nat van, maar je merkt wel dat het er buiten dan iets rustiger aan toe gaat dan de voorgaande dagen.
Wij laten ons daar natuurlijk nooit door uit het veld slaan. De eerste wandeling verliep overigens nog redelijk droog en bracht best leuke dingen. Fenologie ('eerstelingen') is natuurlijk aan de orde van de dag. Omdat ik in het noorden woon (daar komt alles later aan) en tien dagen niet in Nederland buiten ben geweest (vanwege Extremadura), had ik veel nieuwe jaarsoorten en dat gold ook voor menig deelnemer. Koekoek, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Snor, Sprinkhaanzanger, Kleine karekiet: ze zijn nu nog noemenswaardig, doch altijd leuk. Daarnaast troffen we verschillende Zeearenden, Raven, Blauwborsten, een roepende en later langsvliegende Roerdomp, veel Bruine kiekendieven, Pontische meeuwen, Cetti's zangers, Kluten en Lepelaars. Een groepje Dwergmeeuwen was leuk en (hier) onverwacht.


Vanuit de Poelruiterhut zagen we prachtig vier jonge Zeearenden. Ze zaten een beetje mistroostig de regen af te wachten... Een Beflijster zat te kort bovenin een struik om te kunnen delen.


De Kleine Praambult was goed voor een verre Slechtvalk, verre Zeearenden, een megagroep Gele kwikstaarten en drie Koereigers. Hoewel, KOEreigers...

Bij het Bovenwater vlogen traditioneel mijn eerste Zwarte sterns van het jaar, vergezeld van meerdere Dwergmeeuwen. Toch bijzonder dat deze soorten elk jaar in april deze plas weer aandoen.


Vanaf de Oostvaardersdijk troffen we, in het enige nog natte deel, o.a. een Zomertaling, Zwarte ruiters, Grutto's, Witgatjes, Kleine plevier en een Groenpootruiter.

De Blocq van Kuffeler bracht voor mij het hoogtepunt van de dag. Oké, wanneer je in het voorjaar denkt aan een vogel uit Hongarije, droom je toch al snel van Roodpootvalk, Grote trap of Scharrelaar, maar helaas zat dat er niet in. Toch vond ik het best spectaculair dat we een tweedejaars Pontische meeuw aantroffen met een Hongaarse kleurring! Ik kijk al lang naar meeuwen, maar een Hongaar ben ik nog nooit tegengekomen! Ik heb 'm meteen gemeld en kreeg vlot reactie: de vogel is op 26 mei 2024 op het nest geringd in een merengebied tegen de Roemeense grens. Daarna is 'ie op 4 maart gezien op de vuilstort van het Limburgse Echt (door Theo Bakker) en dit is dus z'n tweede teken van leven. Ik word daar heel blij van!


Een korte stop bij de meeuwen in Almere bracht natuurlijk veel Pontische meeuwen en één vermoedelijke tweedejaars Geelpootmeeuw. Een lastige hybride is niet helemaal uit te sluiten, want de wat hoekige kop zit me niet helemaal lekker. Qua kleed voldoet 'ie, gedachtes zijn welkom.


De laatste stop en wandeling was aan de Almerezijde van het gebied. Ook hier zagen we Zeearenden, maar ook soorten als Kemphaan, Grutto, Zwarte stern, een grote groep (zomerkleed) Goudplevieren en een Vos.



Al met al gewoon een lekker dagje in dit fijne gebied. Zaterdag gaan we op herhaling!
Comments