top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: WANDELEN IN HET DRENTS-FRIESE WOLD EN FOCHTELOËRVEEN

De volgende privé-excursie was er één met wederom oude bekenden. Hennie had voor haarzelf en haar man een dagje privé vogels kijken geboekt in het kader van hun korte vakantie in Drenthe (Wapse) en had als wenssoorten o.a. Rode Wouw, Draaihals en vooral Kraanvogel doorgegeven. Om voor de verandering maar even met een "teleurstelling" te beginnen (hoewel dat geen moment daadwerkelijk zo heeft gevoeld): het werd de eerste excursie in tijden zónder Rode wouw. Nu is een excursie zonder Rode wouw eigenlijk niets om je voor te schamen en is het eigenlijk eerder verwonderlijk hoeveel we er dit jaar al wél hebben weten te vinden, maar het is natuurlijk toch enigszins jammer dat de die indrukwekkende wouwenserie niet met nog één extra aflevering konden uitbreiden. Maar we kunnen gerust zeggen dat de "compensatiesoorten" alles behalve misselijk waren!

Ik pikte het stel om 9.30 op bij de Wapser Herberg en vanuit daar reden we richting het Drents-Friese Wold, waar we begonnen met een fikse maar prachtige wandeling langs het stroomgebied van de Vledder Aa. Het was bewolkt maar zeer rustig weer en na een dag met louter regenval resulteerde dat in flink veel vogelactiviteit. De eerste leuke soort die we, zij het op fikse afstand maar door de telescoop desalniettemin prima te zien, tegen kwamen was een mooie man Beflijster.

Beflijster; voor het idee...

Zingende Boompiepers, Appelvinken, Gekraagde roodstaarten, Geelgorzen, Grote lijsters, Roodborsttapuiten: het was een flink concert toen we het bos in liepen, maar net voor het zicht op de lucht ons enigszins ontnomen zou worden, kwam er een slanke rover laag over het bos aangeflapt. Twee dingen waren duidelijk: het was een vrouwtype kiekendief en het was één van de leuke soorten, dus foto's zouden wel eens handig kunnen zijn. De instellingen stonden (uiteraard) helemaal verkeerd, maar bij het oplichten kwam overduidelijk een mooie Grauwe kiekendief tevoorschijn. Een erg leuke soort in Drenthe (en überhaupt, natuurlijk) en wellicht een vogel die, na een reis van beneden de Sahara, later vandaag de broedgebieden in Oost-Groningen zou bereiken?

Grauwe kiekendief; een prachtige verrassing!

Na deze bonussoort kwamen er vlak na elkaar ook nog twee Bruine kiekendieven laag langs, die ook in noordoostelijke richting doortrokken. Waarschijnlijk is de nabijgelegen heide een plek waar roofvogels overnachten tijdens de voorjaarstrek.

Bruine kiekendief

Vervolgens ging het zangvogelgeweld vrolijk verder en zagen we o.a. Bonte vliegenvangers, Vuurgoudhanen en enkele Fluiters. Één ervan bleek geringd, maar uiteraard zijn die ringetjes om de poten niet afleesbaar. Jammer, want het zou erg interessant zijn om te weten waar deze vogel in de netten heeft gehangen!

Fluiter met ring
Vuurgoudhaan
Bonte vliegenvanger

Toen we aan de rand van het bos en de heide kwamen, werd mijn aandacht bruut getrokken door een onmiskenbare en zeldzame zang: die van twee Draaihalzen! Helaas klonken ze wel een metertje of honderdvijftig van ons vandaan en zaten ze in gebied waar je niet werd geacht te komen, dus werd het een flinke klus om ze in beeld te krijgen. Ondanks dat de vogels regelmatig bleven roepen, lukte dat uiteindelijk maar matig, maar het is toch prachtig om deze soort in de broedgebieden aan te treffen! Een Koekoek en een voorbij jakkerend Smelleken completeerden de feestvreugde!

Bewijspixels (enorme crop) van één van de twee Draaihalzen.
Koekoek

Toen we terug kwamen bij de minibus was het inmiddels ruimschoots middag en tijd voor een koffie-koek-lunchcombinatie met uitzicht. En dat uitzicht werd opgesierd door eerst twee en later nog drie Kraanvogels, dé wenssoort van Hennie! Twee vogels leken te landen op een open plek waar we niet lang daarvoor nog stonden, dus besloten we de gok te wagen en de plek nogmaals op te zoeken, hopend op de jackpot. En die kregen we, want de vogels liepen inderdaad precies daar waar we ze verwachtten en lieten zich, ondanks dat het inmiddels was gaan regenen, geweldig zien. De dag van Kraanvogelfan Hennie kon in ieder geval niet meer stuk!

Kraanvogels. De vraag is natuurlijk wel waarom dit paartje niet aan het broeden is. Wellicht komt dat (zeer binnenkort) toch nog.

De middag werd gevuld met wat mooie plekken in en rond het Fochteloërveen. Daar vonden we al snel nog een Kraanvogel (mannetje op een akker) maar zagen we, tijdens enkele korte stops, ook soorten als Blauwborst, Tapuit, Gele kwikstaarten, de eerste Vuurjuffers en Noordse witsnuitlibellen en liefst zeven Boomvalken die het leven van de net uitgeslopen libellen in de kiem smoorden. Gelukkig zijn ze (de libellen) met heel veel in dit gebied ;-)

Dilemma: focus op Roodborsttapuit of Blauwborst; twee prachtig gekleurde soorten!
Boomvalken, acrobaten die in de lucht de vleugels van libellen trekken en de rest opeten.
Geelgorzen; de laatste net te laat maar daardoor wel weer grappig. Nooit bewust gezien dat ze gele ondervleugeldekveren hebben!

De laatste stop was de wandeling naar de beroemde uitkijktoren "De Zeven". De weg erheen was al er leuk met o.a. enkele Fluiters, Raven, een Havik en twee rondvliegende en roepende Zwarte spechten, maar vanuit de toren was het toch vooral genieten van enkele Kraanvogels in hun broedgebied. Vooral het geluid, dat ver draagt over het veen, bezorgde kippenvel, maar ook een koppel dat bezig was met het nest alsmede een mannetje dat duidelijk op wacht stond bij het (niet zichtbare) nest was, in de weidsheid van het hooveengebied, een memorabele aanblik. Prachtig dat we dat "gewoon" in Nederland kunnen beleven!

Man Kraanvogel. Stond lange tijd op wacht en leek derhalve het nest te willen beschermen.
Paartje Kraanvogel, leek actief bezig met nestbouw.
De laatste nieuwe dagsoort jakkerde voorbij toen we bijna terug waren bij de minibus: een mooi mannetje Sperwer!

Toen we terug waren bij de minibus begon het ook meteen flink te regenen en was het tijd om een punt achter de dag te zetten. Op het overdekte terras in Wapse proostten we nog even op deze even succesvolle als gezellige dag vogelen in het Drentse!

189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page