top of page

ER GAAT NIETS BOVEN...GRONINGSE GRAUWE KIEKENDIEVEN!

MINIBUSEXCURSIE, 26 MEI 2025


Dat het goed vogels kijken is in Noord-Nederland weet iedereen. Zowel qua gebieden als qua aantallen vogels als qua kwaliteit is het bijzonder goed toeven. Twee typisch noordelijke specialiteiten combineerden we vandaag (of eigenlijk gisteren) in een excursie die alleen in Groningen te doen is. Het was voor sommigen dus even een stukje rijden, maar dan heb je ook wat!

Verschillende gasten hebben wel eens het idee geopperd om een parkeerplaatsenexcursie te organiseren. Het gebeurt namelijk regelmatig dat we op ontmoetingsplaatsen of sanitaire stops op publieke parkeerplaatsen erg leuke soorten tegenkomen. Ook vandaag was het raak. Letterlijk meteen bij het uitstappen bij het Van der Valk in Westerbroek dacht ik een Buidelmees te horen roepen. Omdat het bleef bij ƩƩn roep, liet ik het er even bij. Je kunt makkelijk iets verkeerd interpreteren als je zelf nog niet helemaal 'aan' staat en op een onverwacht moment. Maar vijf minuten later was het onmiskenbaar. Meermaals riep er een Buidelmees uit de bossage vlakbij, aan de andere kant van de weg. Deze bomen en struiken staan langs het Winschoterdiep, aan de overkant bevindt zich een geweldig geschikt en ontoegankelijk eilandje met allemaal wilgen waarin je zo een nestje ziet hangen. Bij wijze van spreken, dan, want ik kon geen nest, noch een Buidelmees meer vinden. Maar dat er hier zich een vogel, en dan wellicht een paartje, ophoudt, is wel duidelijk. Ik ga het binnenkort, bij wat minder wind, nog wel eens checken.

Toen iedereen aanwezig was, reden we richting Oldambt, Noordoost-Groningen. Hier bevindt zich, dankzij jarenlang beschermingswerk, de enige grote populatie Grauwe kiekendieven van Nederland. Na een topjaar in 2023 en een daljaar vorig jaar (nauwelijks muizen en veel nattigheid, dus zo goed als geen broedsucces) is het spannend hoe het de soort dit jaar zal vergaan. Welnu, als je al vanaf de snelweg de eerste Grauwe kiekendief ziet, weet je dat het waarschijnlijk goed en in ieder geval een stuk beter zit dan vorig jaar. En dat gevoel werd in de volgende uren bevestigd; op verschillende plekken zagen we Grauwe kiekendieven. Het waren vooral mannetjes, wat betekent dat de vrouwtjes waarschijnlijk inmiddels op de eieren zitten. Wederom kregen we bevestigd wat we al weten: er zijn weinig mooiere en elegantere roofvogels dan Grauwe kiekendieven!

Man Grauwe kiekendief
Man Grauwe kiekendief
Vrouw Grauwe kiekendief
Vrouw Grauwe kiekendief
Man Grauwe kiekendief
Man Grauwe kiekendief
Paartje
Paartje

Man
Man
Man, met het kenmerkende bovenvleugelpatroon
Man, met het kenmerkende bovenvleugelpatroon
Man Grauwe kiekendief
Man Grauwe kiekendief

Bij het zoeken naar kiekendieven boven de oneindige Groningse graanakkers viel mijn oog ineens op een langsvliegende en enkele seconden later invallende Kwartel! Uiteraard was aanduiden niet mogelijk, al was het maar vanwege het feit dat ik even moest schakelen en het kwartje even moest vallen. Een vliegende Kwartel boven een graanveld is niet iets dat je dagelijks ziet... Wel voor iedereen mooi te volgen was een onvolwassen Zeearend, die door een grote groep Bergeenden uit 'hun' gebied werd geƫscorteerd!

Bergeenden, wilden er zeker van zijn dat de Zeearend verdween, want vlogen wel een kilometer met hem/haar mee.
Bergeenden, wilden er zeker van zijn dat de Zeearend verdween, want vlogen wel een kilometer met hem/haar mee.

Toen we de Grauwe kiekendieven mooi (genoeg) hadden gezien, brachten we een kort bezoek aan de plek waar vanaf de doorgaande weg wel eens een man Steppekiekendief acte de prƩsence geeft. Ook vandaag was dat het geval, maar de (prachtige) vogel bleef wel ver weg. Dat is zijn goed recht, natuurlijk!

Steppekiekediefstip
Steppekiekediefstip
Steppekiekendiefbewijsje
Steppekiekendiefbewijsje
En nogmaals. Je probeert wat.
En nogmaals. Je probeert wat.

Een poging om op de terugweg de Breedbekstrandloper bij Harkstede te vinden mislukte omdat de vogel door loslopende honden naar achteren was gevlogen. Bovendien was de wind inmiddels aangetrokken tot kracht zeven, waardoor we compleet gezandstraald werden; lang hebben we het er dus ook niet volgehouden. Wel zagen we nog een vrouw Krooneend, meerdere Geoorde futen, groepjes Bontbekplevieren en enkele Kleine plevieren.

Het slotstuk was een bezoek aan de enige Nederlandse kolonie Witwangsterns, die zich in de Westerbroekstermadepolder bevindt. Inmiddels zijn daar zo'n 15 nesten gebouwd en vliegen er regelmatig vogels met materiaal heen en weer. Binnenkort zal er dus vast gebroed gaan worden en hopelijk kunnen we deze zomer dan (weer) genieten van jong grut van deze unieke, Groningse broedvogel!

Witwangstern
Witwangstern

Hiermee kwam een einde aan een winderige, maar mooie dag in deze unieke 'uithoek' van Nederland!


Ā 
Ā 
Ā 

留言


bottom of page