top of page

MINIBUSEXCURSIE TEXEL: SKUUMKOPPEN EN REGENBOGEN!

Zaterdag 14 oktober 2023 Na een week met twee "cadeaubonexcursies" in de Oostvaardersplassen en een (wederom, maar ditmaal veel begrijpelijkere) afgelaste zeetocht vanuit Scheveningen op vrijdag, stond zaterdag (gisteren) het derde bezoek dit najaar aan Texel op het programma. De (volgeboekte) excursie vond plaats onder bijzondere en herfstachtige omstandigheden: een graad of 12, een harde noordwester en af en toe een bui, afgewisseld met felle opklaringen. We werden zo goed als de hele dag vergezeld door regenbogen en reeds op de Waddenzee klotsten de schuimkoppen ons tegemoet. Echt herfst, dus, maar dat hoeft qua vogels zeker geen straf te zijn.

Vele vogelaars worden namelijk vrij opgewonden van dit weer, want harde noordwestenwind betekent: zeevogeltrek! Nu is het ding met zeevogels dat je ten eerste moet beschikken over een telescoop, ten tweede dat het best lastig is als je daarin niet een beetje getraind bent en ten derde dat de omstandigheden nou ook weer niet te ruig moeten zijn.

Welnu, ondanks dat velen op andere locaties een topdag aan zee hebben beleefd, was het op Texel wat lastiger. De golven waren enorm hoog, waardoor de vogels steeds maar kort zichtbaar waren, niet iedereen beschikte over een telescoop en voor velen was het de eerste keer of één van de eerste keren dat er over zee werd gekeken. Omdat de vogels over het algemeen vrij ver weg vlogen en steeds maar heel kort zichtbaar waren boven de metershoge golven, was het heel lastig aanwijzen, vinden en uitleggen en bleek al snel dat dit daardoor weinig zou opleveren en misschien alleen maar frustrerend zou zijn. En als ik iets niet op mijn geweten wil hebben, dan is het wel dat mensen gedemotiveerd raken voor zeevogeltrek: het is, als het een beetje mee zit, namelijk het allerleukste wat er is!

Wij hielden het na ongeveer een half uur en flink wat Jan-van-Genten en wat niet te determineren jagers toch maar voor gezien.

Dus togen we richting waddenkust, waar we in de haven van Oudeschild meerdere alken zagen zwemmen en duiken, soms zo dichtbij dat sommigen er gewoon overheen keken! Het is een bizar jaar voor deze soort!

Na wat korte stops her en der kwamen we rond het middaguur aan bij de IJzeren kaap, altijd een spannende plek voor overwinterende zee- en wadvogels. Geoorde futen zijn hier bijna gegarandeerd en vonden we ook al snel. Ook hier waren Alken aanwezig, waren de aantallen Eiders zeer hoog, zwommen de eerste Middelste zaagbekken rond en vloog er op de achtergrond een Jan-van-Gent over de Waddenzee. Maar twee soorten sprongen er hier toch echt wel uit. Ten eerste: een Frater! Al turend over de Waddenzee hoorde ik ineens van dichtbij het roepje dat ik natuurlijk uit duizenden ken. De Groninger en Friese Waddenkust is in de winter het enige resterende Nederlandse bolwerk voor deze soort, daarbuiten, en ook op Texel, is de soort zeer schaars tot ronduit zeldzaam. Dit exemplaar leek (in z'n eentje!) echter van vlakbij te zijn opgevlogen, vloog een tijdje roepend boven de Waddendijk en verdween er uiteindelijk achter. Er liggen daar erg geschikte akkers waar 'ie waarschijnlijk op is geland, maar terugvinden bleek helaas onmogelijk, wat ook gold voor het maken van een foto.

Vlak daarna vond ik, op eigenlijk net iets te grote afstand om echt "genietbaar" te zijn en net als vorig jaar, een juveniele Roodhalsfuut! Ook dit is zeker geen alledaagse verschijning en een soort die ik op jaarbasis maar erg weinig tegenkom, dus we waren er, ondanks de afstand, tevreden mee. Dankzij een lens met flink bereik en met hulp van Topaz gigapixel kon ik er nog net een voldoende bewijsplaatje uitpersen ;-).

Roodhalsfuut

Vanaf deze mooie (en vandaag eens luwe) plek bezochten we de Grauwe franjepoot, die zich al even ophield bij de Marel. Deze vogel was nou niet bepaald uitdagend; al snel hadden we 'm mooi in beeld, zittend en poetsend aan de kant van het plasje. Echt vrolijk vond ik 'm er niet uitzien en ook op de foto's van eerdere dagen zie je 'm veel rustig aan de kant zitten, iets wat doorgaans niet bij het zenuwpezige karakter van de soort past. Laten we hopen dat 'm niets mankeert, hij binnenkort z'n weg naar de Atlantische oceaan kan vervolgen en dus niet eindigt in de vitrine van het bezoekerscentrum...

Juveniele Grauwe franjepoot

De volgende stop was de noordpunt, alwaar we een wat langere wandeling maakten langs het Renvogelveld, de Tuintjes en het trektelpunt om over het strand de ronde compleet te maken. Het leverde weinig zangvogels op, maar wel de nodige Koperwieken, een Beflijster, meerdere Roodborsttapuiten (helaas geen bleke ;-)), een mooi groepje Noordse kauwen, mijn eerste Keep van dit najaar en als hoogtepunt vijf Sneeuwgorzen. De vogels waren de harde wind duidelijk zat, want zaten in de luwte van helmgraspollen te wachten op betere tijden!

Sneeuwgorzen; leuk dat ze er weer zijn!

Prachtige Noordse kauw, die qua koppatroon al wat tegen de Russische soort aan zit. Je zou dan echter een net wat feller, breder en verder in de nek doorlopend wit bandje willen zien.

Sneeuwgorzen, hopend op minder wind en dus minder stuifzand

Nog een Noordse kauw, iets minder uitgesproken exemplaar.

De tijd begon alweer aardig in ons nadeel te werken, maar er was nog tijd voor een bezoek aan de Volharding. Hier is het altijd leuk steltlopers kijken en zitten de vogels vaak dichtbij. Vanwege de harde wind zaten er ook al grote groepen op de binnendijkse akkers, maar ook buitendijks lieten de verschillende soorten strandlopers zich erg mooi zien. Ook hier waren weer de nodige Alken voor handen.

Één van de talrijke Rosse grutto's

De terugweg langs de Waddendijk en een afsluitend bezoek aan de NIOZ-haven leverde niet echt heel spannende soorten op, vanaf de boot terug zagen we nog o.a. Noordse sterns, Alken, Zeekoeten en een Kleine zilverreiger.

Het was een lekker dagje uitwaaien in de meest letterlijke betekenis van het woord. De wind maakte het af en toe een kwestie van "vogelen met hindernissen", maar ik kijk toch terug op een mooie dag. Deelnemers, veel dank en graag tot een volgende!

Kleine zilverreiger boven zee!

242 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page