top of page

MINIBUSEXCURSIE OOSTVAARDERSPLASSEN: BEVOGELBARE GRIJSHEID

MINIBUSEXCURSIE "WINTER IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN", MAANDAG 28 NOVEMBER 2022


Als er één kleur overheerste tijdens de laatste minibusexcursie rond de Oostvaardersplassen van afgelopen maandag/gisteren was het, jammer maar helaas, grijs. Het was een bewolkte en bij tijd en wijlen nevelige, doch rustige herfstdag. Van die typische herfstdagen die je er elk najaar wel tussen hebt. Natuurlijk zie je dat graag anders, maar al met al hebben we ons er prima mee gered. Hoeveel soorten ons het wat beperkte uiteindelijk heeft gekost, zullen we gelukkig nooit weten ;-)

De ochtend verliep voor sommigen van de deelnemers van de weer volgeboekte groep niet bepaald florissant. Een verkeersinfarct rondom Utrecht zorgde ervoor dat drie van de acht mensen het begin van de excursie moest missen, één iemand parkeerde zelfs pas om 11 uur op de afspreeklocatie (waar we elkaar om 9.30 uur hadden willen treffen)! Ze miste daardoor onder andere twee Zeearenden, vier Nonnetjes (waaronder een mannetje), de nodige Matkoppen, twee Edelherten op het wandelpad en een showy groepje Baardmannen. Gelukkig liet de Klapekster zich aan het eind van de wandeling nogmaals zien en waren de Kluten, Zwarte ruiters en vele Cetti's zangers en roepende Waterrallen ook voor de laatkomers voor handen.

Baardman

Vrouw Edelhert

Nonnetje

Kluten en Zwarte ruiters

Baardman

Na de koffie met (ietwat harde ;-)) stroopwafel gingen we tegen de klok in om het gebied heen. Langs de Oostvaardersdijk was het echter behoorlijk rustig. We moesten het met een Brilduiker, meerdere Pontische meeuwen (een echte Oostvaardersplassen-specialiteit) en de "gewone" eenden- en ganzensoorten doen.

Een mooie, contrastrijke en ruitechnisch redelijk gevorderde eerste kalenderjaar Pontische meeuw

Hybride Pont x Zilver? Snavel fors met flinke gonys, kop streperig, redelijk steil voorhoofd, lichte iris...

Bij de Vaart zagen we vele soorten meeuwen, waaronder meerdere Pontische en een mooie, eerstejaars Geelpootmeeuw. Het hoofddoel hier, Noordse kauw, werd net als de vorige keer snel gevonden. Omdat de groep doorgaans nogal vliegerig is, was uitstappen risicovol en is de foto door het raam wat aan de onscherpe kant geworden...

Noordse kauw

Badderende adulte Pont. Zie o.a. de slurf van een snavel, het donkere oog en de fijne streping in de nek.

Eerstejaars Pontische meeuw met Poolse ring.

Eerstejaars Geelpootmeeuw (voor) naast een eerstejaars Zilvermeeuw

Nogmaals de Geelpootmeeuw

Toen we aan de kant van Almere aankwamen, veranderde de nevel langzaam in lichte mist. Daardoor konden we de grote vlakte niet meer overzien en moesten we het doen met wat nevelige zicht op een jonge Zeearend en verder meerdere Watersnippen, vele soorten eenden en ganzen, een Sperwer, een grote groep Kneuen en enkele mooie Vuurgoudhanen (pleonasme).


Vuurgoudhaan

Watersnippen

Pijlstaart, Kieviten en Wilde eenden

Terug richting Lelystad vonden we, vanaf de Grote Praambult, tussen de vele Grote zilverreigers nog een Koereiger alsmede vier Zeearenden op wederom fikse afstand. De afsluiter was nog wel even verrassend: een Roodhalsgans bevond zich tussen Brand- en Grauwe ganzen niet ver van ons startpunt! Later bleek echter dat er op de foto van een andere vogelaar een ringetje om de poten van de vogel zat. Meestal betekent dat niet veel goeds en duidt dat op een geschiedenis van gevangenschap, maar ik heb het type ring niet goed gezien en kunnen beoordelen.

Koereiger met meerdere Grote zilvers

Roodhalsgans. Bleek een ring te dragen, wat vaak geen goed teken is.

Hoe dan ook; het was, gezien de omstandigheden, al met al een heel redelijke dag. Deelnemers: weer heel veel dank en tot een volgende, liefst iets helderdere dag!

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page