Want fris, dat was het, afgelopen vrijdag op de Friese kwelders. De wind was naar zuidoost gedraaid en dat, in combinatie met de locatie, vraagt om meerdere laagjes. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel: winterse kou gaat meestal gepaard met een droger weertype en dat was ook vandaag het geval. Er viel geen druppel noch een korrel, dus dat betekende dat we in ieder geval gewoon konden vogels kijken waar we wilden op momenten waarop we dat wilden. Na de zondvloed van de afgelopen week was dat, in ieder geval voor mij, wel een verademing. En laten we wel zijn: als je onder de warme douche vandaan stapt ben je de kou snel vergeten, de vogels en de daarbij behorende herinneringen blijven doorgaans veel langer hangen!
En al met al hadden we wederom een prima dag langs de Waddenzee! De eerste wandeling op de pier bracht al meteen enkele van de specialiteiten waarvoor sommigen zelfs uit Noord-Brabant waren gekomen: Sneeuwgorzen, Fraters, Oeverpiepers en Blauwe kiekendieven, alsmede Ransuilen en een groepje Geelgorzen waren de opbrengst van de ochtend, die door de frisse wind ook meteen het koudste deel van de dag was. Een teleurstelling was de afwezigheid van de Velduilen. Dat wil zeggen: ik was in de stellige overtuiging dat ze er nog wel waren, maar dat ze door de veranderde windrichting nu aan de luwe zijde (de noordwestkant) van de begroeiing zaten. Da's precies de kant die vanaf de dijk lastig te checken is...
Nog even over de Fraters: we zagen een geweldig grote groep van deze leuke soort, waarvan het voorkomen (en helemaal in deze aantallen) zich beperkt tot de Groninger- en Friese Waddenkust. Het is daarmee een echte specialiteit, die op zich altijd al warm wordt ontvangen door zowel gids als deelnemers. Maar als er dan ook nog een zeldzaam afwijkend exemplaar in de groep zit, kijk je toch nog net even iets langer. We vonden in dit geval namelijk een vogel met een kleurafwijking, die deelnemer Rolf Veenhuizen zowaar mooi wist vast te leggen!
Op weg naar de volgende buitendijkse locatie nabij Ternaard troffen we zowaar en onverwacht de ganzenjackpot! In een grote groep zagen we eerst vooraan enkele families Toendrarietganzen met daarbij één Kleine rietgans (zo zien we ze nooit en zo is dit al de tweede in een week!) en in een groep die zich wat op afstand bevond zaten naast Grauwe-, Kol-, Toendrariet-, Brand- en Rotganzen een prachtige Roodhalsgans! Daar wordt een mens toch bij van??
Bij Ternaard zat het volgende hoogtepunt op ons te wachten: een (voor deze soorten) indrukwekkend grote mixgroep van Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen. Ik heb niet exact geteld, maar het betroffen tientallen exemplaren van beide soorten!
De pier van Holwerd is een mooie plek, maar ook handig als sanitaire stop. Na de koffie met oranjekoek en de toilet waren we bovendien vijf Sneeuwgorzen, enkele Blauwe kiekendieven en enkele soorten steltlopers, waaronder een mooie groep Kluten, rijker.
Een wandeling in het uitgestrekte gebied Friesland-buitendijks leverde in eerste instantie vooral modderige voeten op, maar bij het scheiden van de markt zag ik toch ineens een volwassen Ruigpootbuizerd op het dijkje zitten. Een kort vluchtje was nuttig om z'n meest duidelijke kenmerk, de staart, aan ons te openbaren. We zagen 'm mooi, maar voor de foto zat 'ie, mede door gebrek aan zonlicht, toch eigenlijk net wat te ver weg. Hier wat extreme crops voor het idee.
Inmiddels begon het langzaam richting eindtijd van de excursie te gaan. Ik kon het echter niet hebben dat we geen Velduil hadden gezien terwijl ik er dus van overtuigd was dat ze er wel zaten. We besloten dus nog een keer terug te gaan en in een nog wat schuinere hoek achter de begroeiing te gluren. En het duurde even en kostte flink wat moeite, maar mijn theorie bleek te kloppen! Ze zaten aan de voor ons verkeerde kant te schuilen tegen het inmiddels flink afgenomen maar nog steeds frisse windje en met wat moeite en zoeken naar de goede hoek vonden we er toch nog drie. Foto's bleken, door de positie en het inmiddels afgaande licht, zo goed als onmogelijk maar de waarneming was voor iedereen al reden tot vrolijkheid. Voeg daar enkele Blauwe kiekendieven aan toe, waaronder een adulte man, en we konden spreken van een waardige afsluiter van een vogeltechnisch prima dag.
We gaan komende zondag (29 januari) nog een laatste keer de kwelders langs en daarvoor zijn op het moment van schrijven nog TWEE PLEKKEN VRIJ . Ook tijdens de excursies in en rond Lauwersmeer in februari zullen we een deel kwelders (en dus o.a. Velduilen) meepakken, daarvoor zijn nog meerdere plekken te boeken!
Comments