Het was de afgelopen dagen weer bepaald geen straf om de groepsexcursies in de Oostvaardersplassen te verzorgen voor gids Pim Julsing. Het is een spannende tijd want door de vogeltrek kun je allerlei vogels tegenkomen die onderweg naar het (hoge) noorden zijn. De eerste groep van deze midweekse sessies ging woensdag op pad. Tussen het dode hout wemelde het meteen al van het leven: We kwamen eerst door een stuk met zeker een vijftal Paapjes en vervolgens zagen we zo’n tien Tapuiten, vooral de mannetjes met hun boevenmasker zijn werkelijk prachtig. Ook de Beflijsters lieten zich met enige moeite goed zien, mannetjes en vrouwtjes.
De soort die erg gewillig is om te poseren voor een foto was de Gekraagde roodstaart, hij kiest meestal een hoge uitkijkpost om zijn kenmerkende zang te laten horen.
Vanuit de twee kijkhutten zagen we een aantal steltlopers die in het gebied even komen bijtanken alvorens naar hun noordelijke broedgebieden te vliegen waaronder de Groenpootruiter en de Zwarte ruiter.
We zagen een vos bij zijn burcht luieren, een tweede exemplaar was duidelijk op jacht en probeerde wat quasi nonchalant langs wat ganzen te wandelen. Het duurde even voordat we een Blauwborst in beeld kregen. Tijdens de wel verdiende kop koffie of thee met stroopwafel kwam een blauwborst beeldvullend in beeld, wat zijn ze kleurrijk!
Het tweede deel van de excursie was langs de Oostvaardersdijk. We liepen over een pad door een rietveld en hoorde een kakofonie aan vogelgeluiden waaronder legio Rietzangers, Rietgors, Cetti’s zanger, maar ook de Snor.
Met op de achtergrond de Marker Wadden, namen we afscheid van elkaar na een zeer fraaie ochtend.
Op vrijdag ging gids Pim zowel in de ochtend als in de middag in de Oostvaardersplassen op pad. De wandeling in de Driehoek behoeft vaak enige toelichting. Door een ander beleid in de Oostvaardersplassen heeft Staatsbosbeheer honderden bomen aangeplant. Hieromheen staan hekwerken om de aangeplante velden te beschermen tegen vraat van de sterk verminderde populatie grote grazers. Echter er lopen nog steeds zo’n zeshonderd edelherten in het gebied en die zijn dol op jonge boompjes. Het hekwerk is dus voor de goede zaak. Leuke bijkomstigheid is dat tijdens beide excursies vele vogels dit hekwerk gebruiken om op te zitten. We zagen vele Tapuiten, Paapjes en ook gekraagde roodstaarten zitten. Het gebied was ook weer goed voor beflijsters die onderweg zijn naar het (hoge) noorden. Leuk was een groepje van vier Kramsvogels tijdens de ochtendexcursie
Ook de Koekoek is weer terug van weggeweest, tijdens de middagexcursie konden we een exemplaar langdurig bewonderen. De Koekoek vindt in het gebied vele nesten van rietvogels om zijn ei in te deponeren. Koekoeken zijn gespecialiseerd in één bepaalde soort en weten dit ei tot in de perfectie na te maken, een soort vliegende 3D printer.
Beide groepen konden één of meerdere Vossen bewonderen, het is een tijd van overvloed met de vele jonge ganzen. Als de gans niet smaakt stappen ze gewoon over op hertenbiefstuk. Dit is ook de periode waarin de welpen geboren zijn en gevoed moeten worden. In de ochtend ontdekten we een drietal Steltkluten en ook in de middag waren nog enkele exemplaren te bewonderen. Verder op de plas legio Krakeenden, Pijlstaarten, Slobeenden, Wintertalingen, Smienten en een enkele Geoorde fuut. Langs de kant liepen Groenpootruiters. In de verte vloog een zwerm van vijfhonderd Kemphanen wellicht opgejaagd door een slechtvalk. Dit zijn vooral jonge vogels onderweg naar het noorden.
En dan de Blauwborst, vaak bovenaan de verlanglijst van veel deelnemers. Tijdens de ochtend konden we een exemplaar langdurig bewonderen, maar tijdens de kop koffie en thee tijdens de middagexcursie kwam een exemplaar naast de picknickbank zingen en werd door de meesten van dichtbij gezien. Missie blauwborst geslaagd!
Tijdens de ochtendexcursie namen we bijna drie uur voor de driehoek, er was zoveel te zien. Daarna sloten we de excursie af in het Oostvaardersveld waar de ijsvogel niet thuis gaf, maar wel de eerste Oeverloper…..langs de oever liep. In de plas foerageerde een Lepelaar op zijn kenmerkende wijze.
De middagexcursie zag zowaar een volwassen waarschijnlijk Geelwangschildpad, helaas in het natuurgebied gedumpt door mensen die spijt hadden van hun aankoop. Ook werd de middagexcursie getrakteerd op een drietal Raven dat luid roepend overvloog.
Comments