LENTE IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN: TOCH WEER DIE ZEEARENDEN...!
- Martijn Bot
- 20 apr
- 3 minuten om te lezen
MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 19 APRIL 2025
Het is midden april, een tijd van het jaar waarin er allerlei voorjaarssoorten zouden kunnen zijn die de titel 'soort van de dag' zouden kunnen opeisen. Nu hadden we ook best een aantal leuke kandidaten, maar we kunnen wederom toch echt niet heen om de Zeearenden. Je vraagt je toch een aantal dingen af wanneer je in de Oostvaardersplassen rondwandelt.
Hoeveel vogels zouden zich momenteel in en rond het gebied bevinden?
Waar komen al die (vooral jonge vogels) vandaan?
Hoeveel exemplaren kan het gebied herbergen?
Waar moeten al die vogels uiteindelijk een eigen plek vinden?
Natuurlijk is een aantal vragen wel (gedeeltelijk) te beantwoorden. Zo begreep ik bijvoorbeeld dat een recente integraaltelling een totaal van (uit mijn hoofd) 42 Zeearenden opleverde. De meeste jonge vogels zijn nageslacht van Nederlandse broedparen. Maar waar al deze vogels uiteindelijk naar toe zullen gaan...? De Oostvaardersplassen zelf zijn inmiddels wel 'vol' qua broedparen, vermoed ik. Volwassen vogels tolereren elkaar meestal niet dichtbij, dus ik denk dat de paartjes, die hier nu aan het ontstaan zijn, uiteindelijk elders moeten zoeken. Waar dat zal zijn, zal mij benieuwen. De groei van het aantal broedparen zal vermoedelijk nog wel even doorgaan en de locaties zullen vast en zeker steeds verrassender worden.
Wij werden verwend met een show die z'n weerga weer eens niet kende. Op een gegeven moment vlogen er negen jonge vogels tegelijk 'boven ons hoofd' en elke scan die je deed leverde weer nieuwe vogels op. Elk dijkje, elke grasvlakte, elke rij dode bomen herbergde wel één of enkele Zeearenden; echt ongelofelijk. Hoeveel verschillende exemplaren we gedurende de dag hebben gezien is onmogelijk te zeggen, maar dat het meerdere tientallen zijn, is wel duidelijk. En zo werden ze dus wederom de attractie van de dag!













Maar er waren dus ook andere noemenswaardige soorten tijdens onze dagexcursie rondom het gebied. Persoonlijk was ik heel blij met een volwassen Reuzenstern, die langs ons trok toen we op de Oostvaardersdijk stonden. Natuurlijk zijn er plekken waar je ze jaarlijks makkelijk kunt zien, maar zo'n doortrekker op een onverwachte locatie heeft voor vogelaars (en met name liefhebbers van de trek) toch echt een andere gevoelstemperatuur!

Eenzelfde verhaal kan worden afgestoken voor de langstrekkende Visarend, die zich een weg tussen de Zeearenden noordwaarts moest slalommen. Dat deed hij wel op fikse afstand, dus meer dan enkele pixels voor het idee viel er niet van de maken.

In de categorie 'leuke voorjaarssoorten en (voor sommigen) eerstelingen' vielen onder andere Koekoek, Sprinkhaanzanger (ook leuk gezien), Snor, Braamsluipers, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Grasmus, Kleine karekiet, Tuinfluiter, Regenwulp, Zomertaling, Kleine plevier en IJslandse grutto.

Afstammelingen uit het winterseizoen waren 3 Nonnetjes, Pijlstaarten en een Wilde zwaan. Ook springen de nog steeds duizenden Brandganzen in het oog. Zij zullen pas in mei richting Siberië vertrekken. Het zou me allerminst verbazen wanneer de Ross' gans, die al enkele jaren op rij het gebied aandoet in gezelschap van de 'Brandjes', ook gewoon met hen mee zal vliegen. Hij is echter in gevangenschap geboren en derhalve niet telbaar op een soortenlijst, maar hij is inmiddels zo verwilderd dat er in niets een ontsnapte kooivogel in te herkennen is. Behalve dan het blauwe ringetje ;-)


Tenslotte de overige noemenswaardigheden, wat mij betreft: Roerdomp (roepend), Havik, vele Pontische meeuwen, ontelbare Cetti's zangers, meerdere Witgatten, Oeverlopers en Groenpootruiters, Dwergmeeuwen en Raven. Oftewel: het was weer fijn!


Comentários