top of page

LAATSTE ZEETOCHT: RUSTIG TOCHTJE OP STORMDAG!

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023

Zeevogeltocht Lauwersoog, zondag 5 november 2023


Normaal gesproken ben ik niet zo van het bestuderen van de weerkaarten voor aanvang van excursies. Gewoon gaan, we zien wel wat we krijgen en we redden ons er heus wel mee, is mijn motto.

Voor zeevogeltochten is dat natuurlijk anders. Bij te hoge golven of echt veel neerslag is het geen lolletje op een schip. Ondanks dat de schipper altijd het laatste woord heeft en ook beter dan ik kan inschatten wat de zee "doet" bij bepaalde wind, kijk ik in aanloop naar zo'n excursie wel een beetje mee. In aanloop naar de laatste zeevogeltocht van 2023 van afgelopen zondag (gisteren), gaven de windsites en golfverwachtingen eigenlijk steeds aan dat het een relatief rustige dag zou worden. Echter, toen ik de algemene voorspellingen voor het land van het KNMI en aan het eind van de diverse journaals hoorde, begon ik een beetje te twijfelen of ik niet per ongeluk bij een verkeerde datum had zitten kijken. Er werd namelijk een pakket onheil zonder weerga voorspeld: veel regen, langs de kust een krachtige tot stormachtige wind met heftige windstoten; zo'n dag waarop je überhaupt niet buiten wilt zijn en een dag op de Noordzee die je je ergste vijand niet zou aandoen...

Maar het bleek gelukkig allemaal gewoon te kloppen; wij zaten vanuit Lauwersoog gewoon weer eens aan de goede kant van de weerkaart! Het zal aan de westkust ongetwijfeld gespookt hebben, maar wij kregen de rustigste dag van alle zeetochten van dit najaar voorgeschoteld! Een kabbelend zeetje, weinig wind, een zonnestraal hier en daar en maar een beetje neerslag: het was dus prima te doen!

Daarmee scoorde de Dageraad dit najaar een 100% score (5 uit 5) wat betreft doorgang van zeevogeltochten! Dat is te danken aan een combinatie van wat geluk maar ook goed en constructief meedenken van de schipper. Oftewel: als je volgend jaar eens mee wilt, kies dan voor Lauwersoog als je je kans op doorgang en op veel zeevogels wilt vergroten (want ook voor veel vogels zit je in het noorden doorgaans toch echt wel wat beter).

Over die vogels gesproken: helaas konden we het zeevogelseizoen niet afsluiten met een klapstuk in de vorm van, ik zeg maar wat, een Papegaaiduiker. We kregen desalniettemin wederom een onderhoudende zeevogeltocht die behoorlijk vergelijkbaar was met de vorige. Levendig, veel vogels rond de boot, veel fotomomenten, maar geen soorten die vogelend Nederland bleek deden wegtrekken. Hier een sfeerfilmpje van een gemiddeld moment rond de Dageraad:

Op de Waddenzee begonnen we al met de nodige Roodkeelduikers, meerdere groepjes Toppers, een groepje van 8 Fraters (!) en een verre Kuifduiker, op de Noordzee kwamen daar al snel de "echte" zeevogels bij. Alken, zeekoeten, Drieteenmeeuwen, Jan-van-Genten, Zwarte zee-eenden, een verre Grote zee-eend, twee keer een Grote jager, een Kleine jager, Dwergmeeuwen, Pontische meeuwen: heel fijn, allemaal!

Grappig was dat de laatste soort dezelfde was als een week geleden en dat deze zich ook min of meer op hetzelfde stukje zee ophield, zij het iets verder van de boot: een Rosse franjepoot vormde de officieuze afsluiting van het zeevogelseizoen!

Ik kijk nu alweer uit naar de afvaarten van 2024. Deze zijn, tegen dezelfde prijs als dit jaar, nu alweer te boeken: www.birdingholland.nl/zeevogeltochten. Ook vogelwerkgroepen zijn natuurlijk van harte welkom; voor 10+ deelnemers is er een mooie groepskorting.

Bedankt aan iedereen die is mee geweest en graag tot volgend jaar! Hieronder wat foto's van de dag!

De Jan-van-Genten stalen ook deze dag weer de show!

Juveniele Jan-van-Gent

Grote jager; de eerste weer in dik twee jaar!

Juveniele Drieteenmeeuw

Adulte Drieteenmeeuw

Alk; niet meer zo talrijk als de afgelopen twee maanden, maar nog steeds ruim voor handen.

Jan-van-Gent

Pontische meeuw

Roodkeelduiker

In de categorie "slechte bewijsplaatjes": Rosse franjepoot

Kleine jager

Mooie donkere eerstejaars Pontische meeuw


Duikende Gent

In dezelfde categorie als de franjepoot: Kuifduiker. Je ziet nog net het kleine, witte vleugelvlekje op de arm, dat niet reikt tot de vleugelhand (en daarmee Geoorde fuut uitsluit)

Prachtige, jonge Stormmeeuw

Nogmaals

Zwarte zee-eenden

Zeekoet in de haven en onder een groen schip

Toppers

Nogmaals de Rosse franjepoot, of een poging daartoe.

Toppers

Jan-van-GentGrote jager

Drieteenmeeuw

Waarschijnlijk een hybride Kleine mantelmeeuw x ZIlvermeeuw

Alken

317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page