De Kwade hoek en Birdingholland.nl hebben deze winter een wat moeizame relatie. Meermaals zijn excursies afgelast vanwege (te) extreem weer, maar gisteren kregen we dan eindelijk eens een dag met zon. Dat wil zeggen, we kregen de zon in porties en met mate opgediend; het mooie weer moet natuurlijk ook niet meteen overdreven worden! Tussendoor kwam er namelijk geregeld lage mist vanaf zee opzetten, waardoor het kon zijn dat deelnemer 1 Bontbekplevieren in de telescoop kon zien, maar dat ze bij deelnemer 2 ineens in nevelen gehuld bleken. Het werd daardoor al met al wel een heel sfeervolle excursie in dit prachtige en afwisselende stukje wadden in Zuid-Holland, maar wanneer de zichtbaarheid regelmatig zo wordt beperkt, heeft dat natuurlijk wel een effect op het aantal soorten dat we zagen.
We moesten het dus doen met enkele beperkte succesjes. Het meest in het oog springend waren de "enorme" aantallen Goudvinken. Het leek wel of er om de 100 meter wel een paartje zat en we zagen er tijdens de eerste etappe van de wandeling meer dan ik er ooit in zo'n korte tijd heb gezien. En het zijn natuurlijk beauties, met een subtiel roepje en een nog subtielere zang.
De vele zangvogeltjes gaven de duinen een voorjaarsachtige sfeer, Cetti's zangers, Heggenmussen, Groenlingen, de eerste zingende Tjiftjaf, baltsende Graspiepers, Boom- en Veldleeuweriken, het was een vrolijke toestand!
Het eerste half uur op de kwelder was ook nog zonnig, maar daarna kwamen de vlagen nevel in wisselende intensiteit binnen glijden en werd het vogels kijken ook lastiger. Verder dan wat Middelste zaagbekken, Bontbekplevieren, Wulpen, Bonte strandlopers, Drieteenstrandlopers en vele Pijlstaarten kwamen we niet, maar terug in het struingebied stuitten we nog wel op meerdere Watersnippen en een Bokje! Dat was toch wel één van de doelsoorten, maar ik had gehoopt 'm op te kunnen pikken met de warmtebeeldcamera. "Helaas" zat dit exemplaar op een plek waar ik 'm even niet zag aankomen en werd het dus een klassieke waarneming ;-)
Na eerder al Buizerd, Bruine- en Blauwe kiekendief aan de daglijst toegevoegd te hebben, merkte één van de deelnemers die voor me liep een rover op die met hoge snelheid aan kwam vliegen en in een boompje ging zitten. In eerste instantie leek het een slechtvalk, maar er klopte in mijn optiek een aantal zaken niet. De rug was veel lichter grijs dan ik van (adulte) slechtvalk gewend was, de kop was licht met een bruinige zweem op de kruin en de baardstreep was strak afgetekend maar zeer smal. Helaas vloog de vogel meteen weg voordat er foto's gemaakt konden worden, ons/mij in vertwijfeling achterlatend. Deze vogel deed me namelijk het meest denken aan een Lannervalk... Als dat waar zou zijn, is de kans van een ontsnapte vogel natuurlijk aanzienlijk. Een andere optie die de combinatie van waargenomen kenmerken zou kunnen verklaren heb ik eigenlijk niet, of het zou toch een extreem lichte (calidus?) Slechtvalk moeten zijn geweest. Mochten er binnenkort mensen gaan wandelen in het midden/westelijk deel van Kwade hoek en een valk in beeld krijgen: let even extra op, zou ik zeggen...
Deze "mystery falcon" was zo ongeveer de laatste vogel die we in beeld hadden, dus ik stapte met een enigszins onbevredigend gevoel de auto in voor de auto weer in voor de lange terugreis. Desalniettemin was het een mooie en vooral omstandighedentechnisch bijzondere wandeling!
Voor de komende weken is er nog plek op o.a. de volgende excursies:
Kraanvogels in Drenthe, maandag 11 maart (10 EURO KORTING!) - https://www.birdingholland.nl/kraanvogels-in-het-fochteloerveen
Spechten en Oehoe in de Achterhoek, vrijdag 22 maart - https://www.birdingholland.nl/spechten-oehoe-achterhoek
Dagje Texel, maandag 25 maart - https://www.birdingholland.nl/winter-op-vogeleiland-texel
コメント