top of page

KRAANVOGELS IN DRENTHE: DAG MET TWEE ADDERTJES ÍN HET GRAS!

MINIBUSEXCURSIE, VRIJDAG 17 MAART 2023


De randvoorwaarden van de tweede editie van de minibusexcursie "Kraanvogels in Drenthe" waren flink anders dan die van eerder deze week . Vrijwel windstil, 16 graden, veel zon: het weer heeft een nogal grillig karakter de laatste tijd, dat bewijst deze week wel weer in extreme mate. Dat goed weer geen voorwaarde is voor een geslaagde en vogelrijke excursie bewees afgelopen maandag al, maar heel erg prettig is het toch wel!

Niet alleen wij genoten van het lenteweer, de vogels waren ook vrolijk. Het blijft toch elk jaar weer frappant hoe bijvoorbeeld Tjiftjaffen de ene dag nog volledig ontbreken en de volgende alom aanwezig zijn! Ook de Geelgorzen, Veldleeuweriken, Roodborsttapuiten en Graspiepers zongen de longen uit het lijf en zorgden zo voor fijne achtergrondmuziek tijdens het speuren naar de doelsoort. Dat bleek overigens ook deze dag niet bepaald moeilijk noch tijdrovend: reeds in het eerste veld waarop ik Kraanvogels hoopte te kunnen verwachten, was het raak. Een paartje liep relatief dichtbij de weg en liet zich fijn zien. Ook zagen we een adulte Zeearend, rustend in een boompje. Over deze soort gesproken: op weg naar de ontmoetingsplek had ik net ten zuiden van Drachten bijna een onvolwassen exemplaar op de voorruit. Oké, dat was misschien lichtelijk overdreven, maar de vogel vloog wel waanzinnig laag en vlak over de weg. Erg gaaf, maar bewijsmateriaal ontbreekt om hopelijk begrijpelijke redenen ;-)

De eerste twee Kraanvogels van de dag!

Zeearend; plaatje tegen beter weten in ;-).

Verder zoekend naar meer Kraanvogels (met twee nemen we natuurlijk geen genoegen!) zochten we wat akkers af en al snel wat het weer raak. We troffen waarschijnlijk het grootste deel van de groep van afgelopen maandag nu ergens anders aan, maar het licht en de afstand waren iets gunstiger. Het was dus genieten van een groep van in dit geval 35 (!!) vogels, waaronder enkele gezinnen met jongen van vorig jaar. Soms riepen de vogels en baltsten ze kort, wat door het windstille weer weergalmde tegen de omringende bossen. Prachtig!

Roepende/baltsende Kraanvogels


Gezin met vrij jong ogend jong van vorig jaar


Reeën

Na de koffie, waarbij ons wederom een paartje Kraanvogels vergezelde, reden we, via een akker waarop wederom twee Kraanvogels liepen, naar een bosgebied waar we een wandeling maakten die de klassieke bosvogels bracht. Goudhaan, Vuurgoudhaan, Appelvink, Glanskop, Kuifmees, Sijzen, Kepen, een roepende Zwarte specht en op een ven meerdere Brilduikers waren vermakelijk, maar lieten zich slecht vastleggen. Daarom hier nog maar wat Kraantjes ;-)

Hoe je een Friese Kraanvogel herkent? Ze springen over slootjes, natuurlijk! ;-)Een volgende wandeling maakte de dag mooi af. Dankzij de scherpe blikken van Nienke en Scholte zagen we eerst een fanatiek jagende Klapekster en vervolgens twee zonnende Adders. Ook twee Matkoppen zijn tegenwoordig het vermelden waard!

Zo zie je een Adder van een afstandje liggen

Adder 1
Adder 2

Terug bij de bus kwam er weer een stelletje Kraanvogels (laag) overvliegen!

Kortom, een heerlijke, ontspannen lentedag met in totaal zeker 43 verschillende Kraanvogels (daar kwamen we voor!) en erg leuke "bijvangsten": daar wordt een mens toch blij van?

Het voorjaar is nu echt los en de excursies zijn daarop natuurlijk afgestemd. Voor het ultieme vroege voorjaarsgevoel gaan we de komende weken bijvoorbeeld op pad in Arkemheen, Harderbroek en de Eempolders. Voor deze excursies zijn nog enkele plekken vrij, zie daarvoor ook onze excursiekalender!


181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page