MINIBUSEXCURSIE, 10 FEBRUARI 2024
Dagen zonder wind, zonder neerslag, met wat zonneschijn en bij een graadje of 10 zijn schaars geweest deze winter. Tijdens de tweede en laatste februari-excursie in de Kop van Noord-Holland kregen we zo'n dag pardoes in de schoot geworpen en deze werd natuurlijk in dankbaarheid aanvaard. Het is dat het weer geen vogelsoort is, anders zou het meteen tot soort van de dag zijn uitgeroepen ;-)
Niet dat we over de vogels te klagen hadden, overigens. Net als vorige week was de start in de Zuiderhaven van Den-Oever weer prima, met ditmaal o.a. Witte- en Grote gele kwikstaart, Cetti's zanger, maar liefst 3 Kuifduikers, meerdere Middelste zaagbekken en Brilduikers, een man Nonnetje en een grote groep overvliegende Toendrarietganzen. Enig smetje was dat we de IJseend niet konden lokaliseren.
Na de koffie togen we naar de buitenhaven en de hoogwatervluchtplaats bij 't Schor. Met name deze laatste locatie was indrukwekkend, met duizenden vogels verdeeld over soorten als Wulp, Scholekster, Bonte strandloper, Rosse grutto, Tureluur, Steenloper, Kluut, Zilverplevier en enkele "gewone" Grutto's. Leuk was dat we een oude bekende tegenkwamen: de spierwitte Scholekster, hier een kind aan huis, hebben we de afgelopen jaren zo af en toe getroffen tijdens onze winterexcursies! Overige noemenswaardigheden hier betroffen o.a. een `sperwer, de nodige Waterrallen, Oeverpiepers, een groepje Kneuen en meerdere Eiders. Het was hier zo prettig vogelen dat we flink wat tijd doorbrachten op deze mooie plek.
Net als de vorige keer gingen we ook ditmaal op zoek naar Patrijzen, maar deze lastige soort vinden blijft een loterij. Deze wonnen we vandaag helaas niet, maar wel vonden we in een grote groep rotganzen zowel een Witbuik- als een Zwarte rotgans; twee zeldzaamheden binnen enkele meters van elkaar! Een Groene specht verzorgde de soundtrack van het voorjaar.
De groep Ransuilen in Hippolytushoef heeft ooit uit 26 exemplaren bestaan, maar tijdens ons bezoek zaten er nog slechts drie... De Koereiger, die we vorige week vonden, bleek nog steeds op min of meer dezelfde plek aanwezig. Dat wil zeggen: bij gebrek aan schapen of koeien zat 'ie op het hek van een kippenren! Ik had 'm daardoor totaal over het hoofd gezien, maar gelukkig zat er nog iemand op te letten (prima, Hilda ;-)).
De Toppers lieten zich dan weer zeer makkelijk vinden, maar wat wil je; die zijn met vele duizenden! Vorige week bleek de grote groep niet aanwezig op het IJsselmeer (tenminste, niet waar wij ons bevonden), maar ditmaal vielen we wel weer met de neus in de boter. Ik heb het in vorige blogs ook al eens gezegd, maar ik blijf deze enorme samenscholingen van deze op zich schaarse soort, ook al liggen ze vaak op afstand, één van de meest indrukwekkende wintervogelfenomenen van Nederland vinden! Eigenlijk moet je het gewoon zien en vooral niet proberen vast te leggen, want een foto of filmpje is slechts een schamele afspiegeling die geen recht doet aan het daadwerkelijke beeld. Maar ja...
Een rondje door de polders leverde in het laatste uur nog o.a. enkele Grote zaagbekken, een Sperwer, 2 Blauwe kiekendieven (waaronder een mooie man!) en 4 adulte Dwergmeeuwen op, waarmee een heerlijke, relaxte en mooie vogeldag met dezelfde soort werd afgesloten als de vorige editie!
Deelnemers, hartelijk dank weer en neem de volgende keer gerust weer dezelfde omstandigheden mee!
Comments