top of page

GRROTE VUURRVLINDERRS IN DE WEERRRIBBEN: ONGESLAGEN STATUS NOG IMMER BEHOUDEN!

De titel is een beetje flauw en bloedserieus tegelijk. Het flauwe aspect ontsprong uit een merkwaardig bord dat we tegenkwamen en dat ons nog niet eerder was opgevallen. Wellicht verrraadt de titel al wel een piepklein beetje waarop je moet letten ;-)

Maar het serieuze zit in het tweede deel en daarop zijn we zeer fier (om met onze zuiderburen te spreken)! We "doen" deze excursie inmiddels al heel wat jaartjes en de laatste tijd ook meestal meer dan eens per voorjaar, en tot nu toe hebben we een 100% score wat betreft het zien van minimaal één Grote vuurvlinder. En het klinkt misschien als een niet al te grote verdienste: ze vliegen in juli en louter en alleen in de Weerribben, dus 1 + 1 = 2; hoe moeilijk kan het zijn? Maar steeds blijkt dat het toch echt wel een beetje mee moet zitten en 1 + 1 bij velen derhalve ook meermaals 0 als uitkomst bleek te hebben. Het weer moet goed zijn, je moet de juiste plek(ken) weten te vinden en dan moet minimaal één van de toch echt behoorlijk weinige vlinders ook nog eens zo vriendelijk zijn om voor je neer te strijken op het moment dat jij zoekt. Allemaal variabelen die met gemak in je nadeel kunnen uitpakken en ook wij zijn al een paar keer door het oog van de naald gekropen. Zo zagen we op drie excursies slechts 1 exemplaar en op één excursie ook nog eens pas helemaal op het eind, maar het hoe doet er uiteindelijk niet toe; als is waar het om gaat. En dat gaat ons dus goed af!

Nou, genoeg borstklopperij, lijkt me ;-). Het verhaal van de afgelopen twee excursies (op zaterdag 16 en maandag 18 juli) is vrij simpel. De dagen verschilden behoorlijk in zonuren en temperatuur (zaterdag was het half bewolkt en 21 graden tegen zonnig en 33 graden op maandag...), maar het resultaat qua soorten was toch behoorlijk vergelijkbaar. Beide dagen kregen meerdere Grote vuurvlinders (5-6 exemplaren), beide keren vooral vanuit de fluisterboot en op meerdere locaties. Op zaterdag zaten er soms zelfs exemplaren kort op de rand van het bootje (te dichtbij!), op maandag zagen we een kattenstaart met DRIE mannetjes bij elkaar! Zaterdag zagen we louter mannetjes, maandag ook twee vrouwtjes, maar al met al kon iedereen fotografisch flink los en was het gewoon simpelweg genieten van de trots van de Weerribben en de enige endemische vlinder van Nederland (en de Benelux?)! Hier een hele zwik foto's, omdat het zo lastig kiezen is!

Grote vuurvlinder, ondersoort batava; ALLEEN te vinden in de Weerribben en Wieden!



We zagen de meeste exemplaren vanuit het fluisterbootje


In vlucht!

En nog een keer!

Met Groot dikkopje


Grote vuurvlinder op de rand van onze fluisterboot! (Wim Hikspoors)

Het heerlijke van de Weerribben is dat er naast de hoofdrolspelers ook een flink aantal bijrollen worden vervuld door spelers die op elk ander toneel alle aandacht zouden hebben opgeëist. Beide groepen zagen bijvoorbeeld Gevlekte glanslibel, Sierlijke witsnuitlibel, Kempense heidelibel, Muskusboktor, Grote weerschijnvlinder (wel steeds alleen langsvliegend), Zwarte heidelibel, Vuurlibel, Bruine glazenmaker, Wespspin en Metaalglanslibel. De maandaggroep werd bovendien extra verwend met een Zilveren maan en Groene glazenmakers!

Zilveren maan (Jos Henrichs)

Kempense heidelibel

Metaalglanslibel

Sierlijke witsnuitlibel

Muskusboktor

Groene glazenmaker

Nogmaals

Grote roodoogjuffer

Kleinste egelskop

Gevlekte glanslibel

Blauwe breedscheenjuffer (Matthew Sprangers)

Zwarte heidelibel

Tenslotte kunnen we vogels natuurlijk nergens en nooit negeren. Ondanks dat er vooral naar de grond werd gekeken, wisten we gedurende de twee dagen toch nog soorten als IJsvogel, Roerdomp, Wespendief, Purperreiger, Wielewaal (op maandag zagen we een exemplaar een Havik verjagen!) en Pontische meeuw te zien.

Purperreiger (Henk van de Bovenkamp)

Havik (Jos Henrichs)

U begrijpt: het waren weer twee fantastische dagen in een heerlijk gebied om op een mooie zomerse dag te struinen. Aangezien we er het volste vertrouwen in hebben en bovendien simpelweg van plan zijn om de 100% Grote vuurvlinderscore nog zeker een jaar vast te houden, hebben we de excursies voor 2023 nu alvast maar online gezet! Te grote afwachtendheid kan "fataal" zijn, dus reserveer nu alvast uw plek!

338 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page